Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-10-10 19:57:00

Két izraelit megkéseltek Jeruzsálemben, a palesztin elkövetőt lelőtték

Két ultraortodox zsidót könnyebben megsebesített egy palesztin támadó szombaton Jeruzsálemben, az elmúlt hét immár sokadik késes támadásának elkövetőjét megölték - közölte a rendőrség és a mentők.

A rendőrség terrorcselekménynek minősítette az esetet. Az elkövető egy 16 éves kelet-jeruzsálemi palesztin fiatal volt, a támadást az óvárosának legforgalmasabb kapuja, a Damaszkuszi kapu közelében részén követte el.

Néhány órával később ugyancsak a Damaszkuszi kapu közelében egy 19 éves palesztin férfit akartak igazoltatni izraeli rendőrök gyanús viselkedés miatt. A fiatalember két rendőrt súlyosan megsebesített késsel, mire a környéken járőröző más izraeli rendőrök golyózáport zúdítottak rá. A palesztin támadó életét vesztette, de egy rendőr is megsebesült saját társai lövéseinek következtében.

Az utóbbi nyolc napban már tizennégy alkalommal követtek el késes támadást izraeliek ellen palesztinok. Az eddigi incidensekben két izraeli vesztette életét, további 19-en pedig megsebesültek. A támadók közül hetet öltek meg a hatóságok.

Orvosi és rendőrségi források szerint szombatra virradó éjjel a kelet-jeruzsálemi Suafat menekülttáborban életét veszette egy 22 éves palesztin férfi is, akit több lövés ért az izraeli biztonsági erőkkel való összecsapásban. Két napon belül ő a második palesztin férfi, akit ebben a kelet-jeruzsálemi negyedben öltek meg.

A Gázai övezet és Izrael határán két palesztin kamaszt - egy 13 és egy 15 éves fiút - értek halálos lövések szombaton, amikor ismét összecsapások robbantak ki az izraeli állásokra köveket, molotov-koktélokat és égő gumiabroncsokat dobáló palesztinok és izraeli katonák között. Az összetűzésekben további tíz palesztin megsebesült.

Emellett a Gázai övezetben belehalt sebesüléseibe egy újabb palesztin, aki az övezet és Izrael határánál lezajlott előző napi összecsapásban sebesült meg, és ezzel hétre emelkedett a pénteki incidens halálos áldozatainak száma.

Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezet vezetője pénteken üdvözölte és egy új intifáda (palesztin népfelkelés) kezdetének nevezte az Izraelt és a megszállt területeket jelenleg sújtó erőszakhullámot, és "az intifáda erősítésére és fokozására" szólított fel. A héten a Gázai övezetben működő Iszlám Dzsihád mozgalom is intifádára szólított fel.

Eddig még sem az izraeli vezetők, sem pedig a mérsékelt ciszjordániai vezetés nem beszélt "harmadik intifádáról". Az első ilyen palesztin népfelkelés 1987 és 1993 között volt, míg a második 2000 és 2005 között, és palesztin részről több mint 5 ezer, az izraeli oldalon pedig mintegy 1200 halálos áldozatot követelt.

A felek közti feszültség legújabb kiéleződésének hátterében az áll, hogy a palesztinok vádjai szerint Izrael a korábbiaknál szigorúbb ellenőrzés alá akarja vonni a jeruzsálemi Templomhegyet, ahol fontos zsidó és muszlim szent helyek is találhatók.

Az ellenségeskedés újbóli kiéleződése óta első ízben, pénteken egy zsidó fiatal támadt késsel négy palesztinra a dél-izraeli Dimóna városában. A támadót elfogta a rendőrség.

Az Egyesült Államok pénteken "a lehető legmélyebben" elítélte az izraeli és a palesztin civilek elleni támadásokat, és mindkét felet nyugalomra intette.

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink