Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-10-08 22:15:00

Iránt bombázta Oroszország?

Iránban zuhant le négy, Szíriára kilőtt orosz cirkálórakéta - közölték csütörtökön az amerikai védelmi minisztérium tisztségviselői.

Az elsőként a CNN hírtelevízió által közölt és más sajtóorgánumok által később saját forrásokból alátámasztott washingtoni kiszivárogtatást az amerikai külügyminisztérium szóvivője hivatalosan nem tudta megerősíteni, Teherán pedig nem kívánta kommentálni. Iránból károkat, veszteségeket nem jelentettek. Az orosz védelmi minisztérium szóvivőjének csütörtöki cáfolata szerint valamennyi Szíriára kilőtt rakéta elérte célját.

A szóban forgó manőverező repülőgépeket szerdán indították el szíriai célpontok felé a Kaszpi-tengerről az orosz haditengerészet hajóiról, amerikai források szerint Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szemben álló fegyveresek ellen.

Az orosz kormány szerdán közölte, hogy 26 szárnyas rakétát lőttek ki, amelyek az észak-szíriai Rakka és Aleppó, valamint az északnyugati Idlíb tartományban semmisítettek meg célpontokat. Az első két tartományban az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet, a harmadikban az al-Kaida helyi szervezetének tekintett an-Núszra Front jelenléte kiterjedt.

Az orosz Kalibr típusú robotrepülőgépeket először vetették be harci körülmények között.

Az Egyesült Államok vezette, több mint 60 országot tömörítő koalíció bő egy éve kezdett el IÁ-célpontokat bombázni Irakban, majd Szíriában. Oroszország szeptember vége óta mér csapásokat az Aszad ellen harcoló "terrorszervezetekre", köztük - amerikai illetékesek szerint - nyugati támogatást élvező gerillacsoportokra is.

Az orosz beavatkozás támogatására Bagdadban a Fox News hírtelevízió szerint egy közös iraki-orosz-iráni-szíriai központot hoztak létre hírszerzési értesülések megosztására. Az orosz intervenció, valamint a törökországi orosz légtérsértések nyomán a korábbinál is feszültebbé vált Moszkva és a NATO viszonya.

A több mint négy és fél éve tartó szíriai polgárháborúban az ENSZ adatai szerint már mintegy negyedmillióan vesztették életüket.

Kerry felhívta Moszkvát

Aggodalmát fejezte ki telefonon csütörtökön John Kerry amerikai külügyminiszter orosz partnerének, Szergej Lavrovnak amiatt, hogy Oroszország Szíriában nem az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen hajt végre katonai csapásokat - számolt be a félórás beszélgetésről John Kirby, az amerikai diplomáciai tárca szóvivője Washingtonba.

"A miniszter megismételte azzal kapcsolatos aggályainkat, hogy azon célpontok között, amelyekre az orosz katonai erők csapást mérnek, olyanok vannak túlsúlyban, amelyek nem kapcsolhatók az Iszlám Államhoz" - mondta Kirby.

A szóvivő kijelentette: nem tudja megerősíteni azokat az amerikai kormányzati forrásokra hivatkozó sajtójelentéseket, amelyek szerint Iránban zuhant le négy abból a 26 szárnyas rakétából, amelyeket szerdán szíriai célpontokra lőtt ki az orosz haditengerészet a Kaszpi-tengerről.

Kirby szerint ugyanakkor a történtek ismételten rávilágítottak arra, hogy szükség van olyan eljárásokra, amelyek elejét vennék az amerikai vezetésű koalíció és az Oroszország által párhuzamosan folytatott katonai műveletek közötti konfliktusoknak

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink