Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-09-28 14:15:00

Tízezer migráns bújkál a hatóságok elől Svédországban

Mintegy tízezer elutasított menedékkérő bujkál a hatóságok elől, és tartózkodik illegálisan Svédországban - jelentette hétfőn a svéd televízió (SVT).

A tudósítás szerint összesen 17 ezer migránsnak utasították el eddig a menedékkérelmét. "Egyre kevesebben hagyják el az országot azok közül, akik nem kaptak tartózkodási engedélyt" - jelentette ki Fredrik Bengtsson, a bevándorlási hivatal szóvivője.

Svédországba naponta mintegy ezer migráns érkezik.

Anders Danielsson, a bevándorlási hivatal főigazgatója felhívta az újonnan érkezőket, hogy tanúsítsanak felelős magatartást. "Azok, akiknek nincs joguk Svédországban maradni, át kell, hogy adják helyüket azoknak, akiknek van" - mondta.

Sok menedékkérő, akinek elutasították a tartózkodási engedély iránti kérelmét, még évekig él törvénytelenül a királyság területén.

A svéd hatóságok kedden kitoloncolnak az országból olyan szerb családokat, amelyek már 12 éve élnek Arboga településen.

Danielsson hozzátette: "az esetek többségében, ahogy ez a konkrét példa is mutatja, a hatósági döntést megtámadták a hivatalnál és a bíróságon is. Egyszer azonban a menedékkérőnek vállalnia kell a felelősséget, és el kell fogadnia a hatósági és bírósági döntést" - hívta fel a figyelmet a svéd illetékes.

MTI

További külföldi híreink