Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-09-28 17:56:00

Ők a VW-botrány nyertesei

A Volkswagen-konszernhez tartozó márkák élén több személycserét is végrehajtanak a következő hetekben.

A konszern márkáit Magyarországon forgalmazó Porsche Hungaria hétfőn kiadott közleményéből kiderül, hogy a Volkswagen márka személyautó-üzletágának értékesítésért, marketingért és vevőszolgálatért felelős elnökhelyettesévé Jürgen Stackmannt nevezik ki, aki jelenleg a SEAT igazgatótanácsának elnöke.

Stackmann helyét Luca de Meo veszi át, aki az Audi AG értékesítésért, marketingért és utóértékesítésért felelős ügyvezető elnökhelyettese.

A Skoda márka új vezérigazgatója a Porsche AG igazgatóságának értékesítési és marketing területért felelős tagja, Bernhard Maier lesz. A jelenlegi vezérigazgató, Winfried Vahland a Volkswagen-csoport újonnan létrehozott észak-amerikai régiójának vezetését fogja átvenni.

Az új csúcsvezetők várhatóan 2015. november elsejétől töltik be tisztségüket.

A vezetőváltásokra azután került sor, hogy az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége azzal vádolta meg a legnagyobb európai autógyártó vállalatot, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járművébe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. A Volkswagen később elismerte, hogy a csaló szoftverrel folytatott manipuláció világszerte 11 millió járművet érintett.

A múlt pénteki felügyelőbizottsági ülés döntései értelmében újraszervezik a konszern tevékenységeit Észak-Amerikában. Az Amerikai Egyesült Államok, Mexikó és Kanada piacait az új észak-amerikai régióba fogják össze. A Volkswagen Group of America elnöke és ügyvezető igazgatója Michael Horn marad.
michael horn, a volkswagen group of america elnöke és ügyvezető igazgatója Michael Horn, a Volkswagen Group of America elnöke és ügyvezető igazgatója
"Az új struktúra erősíti a márkákat és a régiókat, a szükséges teret megadja a konszern igazgatósága számára a stratégia és a vállalatirányítás körében, illetve kiemelt hangsúlyt fektet a jövőbeli fókusztémák célzott továbbfejlesztésére" - mondta Bertold Hubert, a felügyelőbizottság megbízott elnöke.

A határozat szerint az igazgatási struktúra konszernszinten jobban követi majd a platform stratégiát. Létrehoznak egy Porsche márkacsoportot a Bentley- és a Bugatti-gyártókkal. Változatlanul megmarad az Audi márkacsoport a Lamborghini és Ducati márkával közösen, hasonlóképpen a haszonjárműves holding, valamint a Power Engineering és a Financial Services üzletág. A mennyiségi gyártók - a Volkswagen (személyautók), a SEAT és a Skoda - ezentúl egy-egy igazgatóval képviseltetik majd magukat a Volkswagen Csoport igazgatóságában.

Új szervezeti egységeket is alapítanak a hatékonyság érdekében, ilyenek például a csoportszintű termékstratégia, az együttműködések és holding-tevékenységek, valamint a szén-dioxid-szabályozás témája.


Csökken a konszern igazgatóságának létszáma. Azonnali hatállyal megszűnik a konszern igazgatóságában a termelésért felelős igazgatói poszt a márkáknak és a régióknak átadott felelősség következményeként. 


"Nem vesztegetjük az időt, az új irányítási rendszert már 2016 elején bevezetjük" - hangsúlyozta a felügyelőbizottság megbízott elnöke a közlemény szerint.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink