Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-08-03 21:19:00

Az izraeli hatóságok letartóztattak egy szélsőséges zsidó aktivistát

Az izraeli rendőrség és a belbiztonsági szolgálat emberei hétfőn őrizetbe vettek egy régóta körözött szélsőséges zsidó aktivistát, akit templomok, mecsetek és palesztin civilek elleni számos támadással gyanúsítanak.

Meir Etinguert a rendőrség különleges egységeinek, illetve a Sin Bét belbiztonsági szervezetnek a közös akciója révén sikerült elfogni az észak-izraeli Szafed városban. Az AFP francia hírügynökség a hír kapcsán megjegyezte: ez az első őrizetbe vétel azóta, hogy a múlt pénteken zsidó szélsőségesek Ciszjordániában felgyújtottak egy lakóházat, s benn égett egy másfél éves palesztin kisgyerek.


A híradásokból ugyanakkor nem derül ki, hogy a most őrizetbe vett személynek volt-e köze az említett lakástűzhöz. Etinguert mindenesetre már 2010 óta tartják számos terrorcselekmény főkolomposának. Szélsőséges tevékenysége "családi hagyományokra" is épül, hiszen ő az 1990-ben meggyilkolt Meir Kahana rabbi unokája, ez utóbbi a hetvenes években alapította "Kach" ("Így!") elnevezésű pártját, amelynek programja Izrael "arabtalanítása" volt.
   
Meir Etinguer öt évvel ezelőtt kezdte tevékenységét a szélsőséges zsidó telepesek egyik csoportjában, amely a "Dombok Ifjai" nevet viselte, s amely több merényletet követett el a palesztin lakosok és az izraeli biztonsági erők ellen.
   
A helyi televízió értesülése szerint Etinguert egyelőre a "szokásos módszerek" szerint tartják fogva, vagyis csak abban az esetben alkalmazzák vele kapcsolatban a most bevezetett szigorító intézkedéseket, ha megtagadja az együttműködést a hatóságokkal.

móse jaalonMóse Jaalon
 Móse Jaalon védelmi miniszter ugyanis vasárnap engedélyezte a zsidó szélsőségesekkel szemben is az adminisztratív őrizetben tartást, ami eddig csak a palesztin szélsőségesekkel szembeni eszköz volt. Az adminisztratív őrizetben tartás intézményét abból az időből "örökölte" Izrael, amikor Palesztina még brit mandátumterület volt. Ez alapján egy gyanúsított vádemelés vagy bírósági ítélet nélkül hat hónapig őrizetben tartható, és ez korlátlanul meghosszabbítható.
   
A szigorító rendelkezés mostani kiterjesztését éppen a pénteki ciszjordániai gyújtogatás után látták szükségesnek. A lakástűzben életét vesztette egy másfél éves palesztin kisgyerek, megsérültek a szülei és négyéves bátyja is, akik még mindig életveszélyes állapotban vannak.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További külföldi híreink