Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-07-06 17:07:00

120 óvodást vittek ki a melegfelvonulásra

A svédországi Göteborgban 120 kisgyereket vitt ki óvodájuk a Westpride elnevezésű melegfelvonulásra még június közepén.

forrás: expressen.seForrás: Expressen.seÓvodás gyerekeket vittek ki a Westpride elnevezésű göteborgi melegfelvonulásra Svédországban. Az esetről még júniusban számolt be az Expressen című svéd bulvárlap.  

A gyerekek a West Pride nevű fesztiválon szivárványos zászlókat lobogtattak, miközben a mozgalom jelszavait skandálták. A lap tudósítása szerint az óvodásokat nagyjából egy hétig készítették fel az eseményre. Az óvoda idén második alkalommal vitte ki a gyerekeket a felvonulásra.

Az esetről Sara Ghazi óvónő azt mondta: az emberi méltóságra és arra oktatják a gyerekeket, hogy nem számít a nemi irányultság, sem a bőrszín. Arra szeretnék ösztönözni a gyerekeket, hogy merjenek különbözni egymástól. Arra a kérdésre, hogy szerinte a 3-6 éves gyerekek megértik-e a felvonuláson látott és hallott dolgokat és a megtanult szlogeneket, az óvónő igennel válaszolt.

A svédországi óvodák gender-semleges szemlélete számos vitát generált az elmúlt években. A stockholmi Egalia nevű óvoda néhány évvel ezelőtt azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy „nemsemleges” szóhasználattal (például megszólítással), játékokkal és dekorációval vette fel a harcot a „hagyományos nemi sztereotípiák” ellen.

atv.hu / Expressen

 

Ajánlom

További külföldi híreink