Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-06-04 20:17:00

Görögország nem fizet az IMF-nek

.Az ország egy 1970-es szabályra hivatkozik, amely lehetővé teszi, hogy az 1,6 milliárdos tartozásukat csomagban fizessék vissza.

Görögország nem fizet az IMF-nek
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök

Görögország nem fizeti vissza pénteken a 305 millió eurót az IMF-nek.

„A görög hatóságok a mai napon tájékoztatták a Valutaalapot, hogy az ország négy júniusi visszafizetési részletéből egy csomagot csinálnak, melynek a kifizetés június 30-án esedékes” - nyilatkozta Gerry Rice, az IMF vezető szóvivője.

„Az 1970-es években elfogadott határozat értelmében a tagok kérhetik, hogy az egy naptári hónapban esedékes főbb kifizetéseket egyszerre, csomagban egyenlíthessék ki (a kamatfizetés nem szerepel a csomagban). A szabály célja, hogy csökkentsék a rövid időn belüli többszöri fizetések adminisztrációs nehézségeit.”

Hasonló kérés az 1980-as években érkezett utoljára Zambiától. A lépés valószínűleg meglepte a Valutaalapot. Christine Lagarde, az IMF ügyvezető igazgatója azt mondta, reméli, hogy Görögország eleget tesz a fizetési ígéretének. Görögország terve az egyetlen „reális javaslat” – nyilatkozta Alexis Tsipras, görög miniszterelnök.  

atv.hu / The Telegraph

Ajánlom

További külföldi híreink