Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-05-17 08:26:00

Tízezrek tüntettek a korrupció ellen Guatemalában

Több tízezer ember tüntetett szombaton Guatemalavárosban és a közép-amerikai ország 13 vidéki helységében a kormányt átható korrupció miatt és Otto Pérez Molina elnök lemondását követelve.

A demonstráció a közösségi média honlapjain szerveződött spontán módon, és a társadalom legkülönbözőbb rétegeit megmozgatta: cégvezetőket, oktatókat, diákokat, gazdálkodókat, az egyházakat és jogvédő szervezeteket. A fővárosi résztvevők úgy becsülték, hogy mintegy 40 ezren gyűltek össze.

A legutóbbi nagy korrupciós botrányban az ügyészség vádja szerint különböző tisztségviselők kenőpénzeket fizettek azért, hogy ne kelljen a vámot leróni importárukra, és ezzel több millió dollárnyi kárt okoztak az államnak. Roxana Baldetti alelnök egy héttel ezelőtt lemondásra kényszerült, mert a hatóságok kinyomozták, hogy az ő személyi titkára, Juan Carlos Monzón a vámcsaló kör vezetője. Monzónon kívül körülbelül 50 köztisztviselő és magánszemély ellen indult eljárás, de Baldetti ellen nem, ő tagadja, hogy része lett volna a csalásnak.

MTI

További külföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók