Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-05-13 17:40:00

A Vatikán elismerte a palesztin államot

A Vatikán bejelentette szerdán, hogy elismeri a palesztin államot.

Átfogó szerződés készült szerdán a vatikáni-palesztin kétoldalú bizottság munkaülésén a katolikus egyház palesztinai életének és tevékenységének alapvető szabályozásáról, s ebben szerződő félként a Palesztinai Felszabadítási Szervezet helyett a Szentszék már a "Palesztin Állam" megnevezést használja.
    
A szerződést rövidesen aláírják. "Igen, ez annak elismerése, hogy az állam létezik" - közölte Federico Lombardini, a Vatikán szóvivője. Az aláírásra Mahmúd Abbász palesztin elnök szombati római látogatása adhat alkalmat, amikor talákozik Ferenc pápával két palesztinai születésű apáca szentté avatásának előestéjén.

Az egyházfő 2014-es szentföldi látogatása során a hivatalos programja már a palesztin állam elnökeként utalt Abbászra, és a legfrissebb vatikáni évkönyvben a palesztin nagykövetet is a palesztin állam képviselőjének nevezik.   

Ami az előzményeket illeti, a Szentszék már az elfogadása napján, 2012. november 29-én támogatásáról biztosította az ENSZ Közgyűlésének azt a határozatát, amely Palesztinát "nem tag megfigyelő államként" ismerte el. A Vatikán maga is megfigyelő a közgyűlésben, szavazati joga nincs.

federico lombardiniFederico Lombardini
Jó lenne, ha a szerződés segítene egy elismert, független, szuverén, demokratikus palesztin állam megalapításában - mondta a L,Osservatore Romano című lapnak Antoine Camillieri vatikáni külügyminiszter-helyettes, amikor az elismerés várható politikai hatásáról kérdezték.
   
A palesztin elnök egyik közeli munkatársa, Nabíl Saat szerint "ez nagyon fontos elismerés, mivel a Vatikánnak nagyon fontos a politikai státusa, amely a spirituális státusából fakad". "Reméljük, (példáját) más európai országok is követik" - mondta.

Habár a Vatikán már korábban is tett gesztusokat arra nézve, hogy elismeri a Palesztin Államot, ez az első eset, hogy ezt jogi dokumentumban is rögzítette.
   
Izrael kiábrándítónak és a közel-keleti békefolyamatra nézve károsnak minősítette a vatikáni döntést.

Az izraeli külügyminiszter szerint ez a lépés "nem segíti a békefolyamatokat és a palesztin vezetéssel való kapcsolatot, valamint azt sem, hogy kétoldaló közvetlen tárgyalások zajlódjanak." A miniszter azt is hozzátette: "Izrael meg fogja vizsgálni a megállapodást, és megfontolja a további lépéseket."

atv.hu / MTI / Huffington Post

Ajánlom

További külföldi híreink