Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-04-19 11:02:00

Apja miatt mászott hegyet Kim Dzsong Un

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megmászta a "szent helyként" tisztelt Pektu-hegyet, hogy így tisztelegjen apja és elődje, Kim Dzsong Il emléke előtt - jelentette az állami média vasárnap.

A Koreai Munkapárt hivatalos lapja, a Rodong Szinmun arról számolt be, hogy Kim helyi idő szerint szombat reggel mászta meg az ország legmagasabb hegyét katonai vezetők és vadászpilóták százainak társaságában.

A KCNA észak-koreai hírügynökség olyan fényképeket tett közzé, amelyek a vezetőt ábrázolják a hófödte hegycsúcson, a felkelő nap fényében.

"A Pektu-hegy megmászása olyan értékes szellemi táplálékot jelent, amely erőteljesebb, mint bármilyen nukleáris fegyveres (...) így lehet továbbvinni a Pektu forradalmi hagyományait" - mondta Kim Dzsong Un.

Az észak-koreai vezető korábban részt vett az őt kísérő pilóták eskütételén, ahol a forradalmi hagyományok fontosságáról beszélt, hangsúlyozva, hogy azok döntő fontosságúak a végső győzelemhez.

A kínai határ közelében található Pektu-hegy Észak-Korea legmagasabb, 2744 méteres csúcsa.

A KCNA tájékoztatása szerint Kim Dzsong Il, az ország előző diktátora e szent hegyen született 1942. február 16-án. A történészek többsége azonban úgy véli, hogy Kim valójában a Szovjetunióban látta meg a napvilágot. A hegy azért játszik fontos szerepet az észak-koreai rendszer történetírásában, mert az északi kommunista rezsimet megalapító Kim Ir Szen Korea japán megszállása idején itt egy gerillatábort hozott létre.

MTI

További külföldi híreink