Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-03-24 15:27:00

Öngyilkossági hajlammal kezelték a másodpilótát - frissül

Folyamatosan frissülő hírek!

Hónapokig eltarthat az áldozatok földi maradványainak azonosítása. Eddig 78 utas holttestét sikerült azonosítani. Megtalálták a másodpilóta holttestét is, hamarosan kiderülhet, volt-e a szervezetében drog, vagy gyógyszer.

 • Fél hazamenni Lubitz barátnője

  április 02.csütörtök 07:36

  A Mirror értesülései szerint, a gyilkos másodpilóta barátnője fél hazatérni városába, mert aggódik a negatív fogadtatás miatt. 

  Egy közeli barátja így fogalmazott: "A világ gyűlölete zúdul most rá. A családnak nagyon nehéz a hazatérés."

 • Kérdésekre nem válaszolt

  április 01.szerda 13:01

  Carsten Spohr reggel helikopteren érkezett a mentőalakulatok központjába, Seyne-les-Alpes-be, majd a környékbeli falvak polgármestereivel együtt a Le Vernet-i iskolában kialakított kápolnában emlékezett az áldozatokra. Ezt követően intézett néhány szót a helyszínen nagy számban megjelent újságírókhoz, de a kérdésekre nem kívánt válaszolni.

  A Lufthansa elnöke elmondta, hogy nagyra becsüli a professzionalizmust, az energiát, az empátiát és a szimpátiát, amit a helyszínen tapasztalt. "Mindenki tudja a Lufthansánál, hogy ez a munka mennyire nehéz és időnként veszélyes. Nagyon hálásak vagyunk" - hangsúlyozta.

 • A Lufthansa elnöke a helyszínre látogatott

  április 01.szerda 13:00

  Carsten Spohr, a Lufthansa német légitársaság elnöke a francia Alpokban az előző héten történt repülőgép-katasztrófa helyszínén szerdán köszönetet mondott a mentőalakulatoknak és folyamatos segítséget ígért a jövőben is a 150 áldozat hozzátartozójának. "Hálásak vagyunk. Nagyon köszönöm" - mondta franciául a Lufthansa vezetője, miután Thomas Winkelmannnal, a Germanwings diszkont-légitársaság elnökével együtt megkoszorúzta az áldozatok emlékére a szerencsétlenséghez legközelebbi településen, Le Vernet faluban felállított emlékművet.

  "A segítségünk nem fog véget érni ezen a héten. Addig fogunk segíteni, ameddig csak szükséges" - tette hozzá Spohr, aki azóta védekezésre szorul, amióta kiderült, hogy a német repülőgépet feltehetően szándékosan a hegynek vezető másodpilóta pszichiátriai problémákkal küzdött. "Azért is vagyunk ma itt a Germainwings és a Lufthansa nevében, hogy megköszönjük a több száz embernek a fantasztikus munkát, amivel az elmúlt héten segítettek nekünk" - mondta a Lufthansa elnöke, külön megemlítve a francia rendőrséget, csendőrséget, hadsereget és az orvosokat, akik az áldozatok azonosításában működnek közre, valamint a helyi lakosokat.

 • Oxigénmaszkot viselt a másodpilóta

  április 01.szerda 12:15

  A Paris Match egyébként ugyanebben ebben a cikkben egy olyan nyomozóra is hivatkozott, aki meghallgatta a megtalált fekete dobozon rögzített hangfelvételt. Ennek számos részlete már eddig is ismert volt. A lap ugyanakkor azt állítja, hogy a másodpilóta légzése azért hallható tisztán a felvételen, mert Andreas Lubitz oxigénmaszkot viselt.

   

 • Cáfol a csendőrség is

  április 01.szerda 12:15

  A francia csendőrség is cáfolta, hogy létezne ilyen felvétel. "Ezek az állítások teljesen hamisak" - mondta a CNN amerikai hírtelevízióban Jean-Marc Ménichini alezredes a francia csendőrség részéről. Elmondta, hogy a baleset helyszínén több mobiltelefont is találtak, de még egyiknek sem elemezték ki a tartalmát. A készülékeket a csendőrségnek a Párizs közeli Rosny-sous-Bois-ban található bűnügyi kutatóintézetébe küldik majd el, s ott kerülnek majd elemzésre - mondta a francia nyomozó.

 • Az ügyészség nem tud videóról

  április 01.szerda 10:13

  Cáfolta a marseille-i ügyész szerdán, hogy a nyomozóhatóság videofelvétellel rendelkezik a gép lezuhanása előtti utolsó pillanatokról. "Ha valaki rendelkezik ilyen felvétellel, köteles azt azonnali hatállyal átadni a nyomozóknak" - olvasható Brice Robin közleményében. A marseille-i ügyész cáfolta, hogy "a vizsgálat jelenlegi állásában lenne egy vagy több videofelvétel az Airbus A320-as katasztrófájáról".

 • Van videófelvétel?

  március 31.kedd 21:54

  A Bild című lap online kiadásában tegnap azt írta, hogy a helyszínen előkerült egy adathordozó, amelyen találtak egy videófelvételt a gép lezuhanása előtti utolsó pillanatokról. A néhány másodperces, homályos - a Bild szerint hiteles - felvétel az utaskabin hátsó részében készült. Személyeket nem lehet azonosítani rajta, és azt sem tudni, hogy ülő vagy álló helyzetben készült-e, de legkevesebb háromszor hallani fémes hangzású ütés zaját, ami alátámasztja a katasztrófa körülményeit vizsgáló hatóságok eddigi megállapítását, miszerint a kapitány megpróbálta betörni a pilótafülke ajtaját baltával, hogy megakadályozza a katasztrófát.

  A felvételen hallatszik, hogy több nyelven azt sikoltják: "Istenem", ami arra utal, hogy az utasok tudták, milyen helyzetbe kerültek. Röviddel a felvétel vége előtt pedig azt lehet kivenni, hogy a repülőgép egy része súrol egy hegyet, majd az utaskabin oldalra fordul, a kiáltozás felerősödik és a videó véget ér - írta a Bild.

 • Befejeződött a kutatás

  március 31.kedd 21:41

  Befejeződött a francia Alpokban múlt héten lezuhant Germanwings-repülőgép 150 áldozata földi maradványainak összegyűjtése a katasztrófa helyszínén - közölte kedd este a francia csendőrség. Jean-Marc Ménichini alezredes elmondta, hogy mivel már nincsen több holttestmaradvány a helyszínen, szerdán mintegy húsz, hegyvidéki beavatkozásokra kiképezett katona csatlakozik a helyszínelőkhöz az áldozatok személyes dolgainak összegyűjtésére. A tiszt azt is jelezte, hogy a szakértők továbbra is intenzíven keresik a gép második, a repülési adatokat rögzítő fekete dobozát.

 • Lubitz korábban szólt betegségéről?

  március 31.kedd 19:22

  Egy időre abbahagyta a pilótaképzést Adreas Lubitz a Lufthansánál, és visszatérése után súlyos depresszióról számolt be 2009-ben – közölték kedden délután a német légitársaságtól. Mindez kulcsfontosságú lehet a Germanwings-katasztrófa vizsgálatánál - írja a hvg.hu.

 • Hamarosan azonosíthatják az összes áldozatot az Alpokban

  március 31.kedd 16:55

  A hét végére befejeződhet a francia Alpokban az előző héten történt légikatasztrófa áldozatainak azonosítása - mondta a francia államfő kedden Berlinben. Francois Hollande a német-francia kormánykonzultáció után Angela Merkel német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a francia belügyminisztertől azt a tájékoztatást kapta, hogy legkésőbb a hét végére valamennyi áldozatot azonosíthatják.

 • Öngyilkossági hajlammal kezelték

  március 30.hétfő 15:28

  Az ügyészek szerint Andreas Lubitzot korábban öngyilkossági hajlammal kezelték - írja a Russia Today.

  "A pilóta engedélyének megszerzése előtt pár évvel, a másodpilóta hosszú időn keresztül pszicho-terápiás kezelés alatt állt a felmerülő öngyilkossági hajlamai miatt" - áll a düsseldorfi ügyészi iroda közleményében.

   

 • Lehet, hogy szétporladt a fekete doboz

  március 30.hétfő 13:43

  A Lufthansa egy magas rangú vezetője szerint félő, hogy a gép második fekete doboza soha nem kerül majd elő. Kay Kratky az ARD műsorában azt mondta, hogy a gép 800 kilométeres óránkénti sebességgel csapódott a hegyoldalba, ezért lehetséges, hogy a fekete doboz szétporladt- idézi az Origo.

 • Megtalálták a másodpilóta holttestét

  március 30.hétfő 09:53

  Andreas Lubitz holttestét már megtalálták a roncsok között kutató mentőalakulatok, így hamarosan kiderülhet, hogy a 28 éves férfi állt-e drogok, gyógyszerek vagy egyéb tudatmódosító hatása alatt.

 • Videó: így tanult vezetni 10 évvel ezelőtt Lubitz

  március 30.hétfő 09:53

 • 78 áldozatot azonosítottak

  március 30.hétfő 09:32

  A lezhuant gép 150 áldozata közül eddig 78 embernek tudták beazonositani a földi maradványait a hatóságok a rokonoktól vett DNS-minták alapján.

 • Ausztráliában is ketten kell, hogy legyenek a pilótafülkében

  március 30.hétfő 08:53

  Ausztrália elrendelte hétfőn, hogy a legénység legalább két tagja legyen egyszerre a nagyobb belföldi és a nemzetközi járatokon közlekedő repülőgépek pilótafülkéjében. Warren Truss miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a légitársaságoknál, köztük a Quantasnál és a Virgin Australiánál hétfő délutántól már érvényesek az új biztonsági előírások.

  A rendelkezések valamennyi, legalább két pilótával és ötven utassal közlekedő kereskedelmi járatra kötelezőek. A személyzet erre kijelölt tagjának akkor kell a fülkében tartózkodnia, ha a két pilóta egyike bármilyen okból elhagyta a helyiséget. Korábban az ausztrál légitársaságoknál engedélyezték, hogy a pilótáik egyedül legyenek a pilótafülkében.

 • Hónapok kellenek az áldozatok azonosításához

  március 30.hétfő 06:38

  A tragédia áldozatait ideális körülmények között május elejére sikerülhet azonosítani, de lehet, hogy csak később. Christian Reiter osztrák orvosszakértő szerint két héten belül lezárulhat a holttestek utáni keresés, ha az időjárás nem szól közbe. Már május elejére azonosítani lehetne az áldozatok nagy részét, ha sikerül a DNS-vizsgálathoz megfelelő szövetmintát nyerni a maradványokból.

 • Rendkívül nehéz megtalálni a másik fekete dobozt

  március 30.hétfő 06:38

  Ideális esetben egy-két hónapig tarthat a Franciaországban lezuhant Germanwings-gép áldozatainak azonosítása szakértők szerint. Közben a Lufthansa egyik vezetője azt mondta: lehet, hogy a második fekete doboz annyira károsodott, hogy nem küld jeleket.

  Kay Kratky az egyik német televízió csatorna vasárnap késő esti adásában azt mondta, hogy rendkívül nehéz megtalálni a második fekete dobozt. A gép nagy sebességgel csapódott a hegyoldalnak Marseille-től északkeletre. A második fekete dobozra azonban mindenképpen szükség van ahhoz, hogy a szakemberek pontosabb képet nyerjenek a történtekről – tette hozzá a Germanwings diszkont légitársaságot tulajdonló Lufthansa magas beosztású képviselője.

 • Az ATV összefoglalója a mai eseményekről

  március 29.vasárnap 19:39

 • "Nyisd ki azt a rohadt ajtót!"

  március 29.vasárnap 15:38

  Megrázó részletek derültek ki a becsapódás előtti pillanatokból. A fekete doboz felvétele alapján a mosdóból visszatérő kapitány kétségbeesetten dörömbölt az ajtón, miközben azt kiabálta a másodpilótának: "nyisd ki azt a rohadt ajtót!" A felvételen ezalatt az utasok kiáltozása hallható - írja a német Bild alapján a Mirror.

 • Perverz dolgokat nézett a neten

  március 29.vasárnap 15:24

  A Mirror úgy tudja, hogy Andreas Lubitz számítógépének elemzése során kiderült, hogy a férfi öngyilkossággal kapcsolatos honlapokat, valamint homoszexuális és perverz tartalmú pornóoldalakat látogatott.

 • Lubitz barátnője terhes?

  március 29.vasárnap 15:18

  A másodpilóta barátnője állítólag babát vár Andreas Lubitztól. Kathrin Goldbach, aki tanárnőként dolgozik, ezt maga jelentette be a tanítványainak - írja a brit Mirror.

 • Attól félt, hogy megvakul

  március 29.vasárnap 11:27

  A Bild am Sonntag című lap szerint Andreas Lubitz látászavarokkal küszködött és attól félt, hogy elveszíti látását. A retinaleválás nevű betegséggel kezelték. Valószínű, hogy a betegség miatt elveszítette volna pilótaengedélyét a következő foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton, amely júniusban lett volna esedékes - írta a lap.

 • Összeomlott Andreas Lubitz édesapja

  március 29.vasárnap 10:11

  Összeomlott Andreas Lubitz édesapja, amikor feleségével megkapták a hírt arról, hogy másodpilóta fiuk széndékosan vezethette a földnek a kedden lezuhant Germanwings-gépet - közölte brit és francia lapok szerint Bernard Bartolini, a tragédia helyszínéhez közeli Prads-Haute-Bléone kisváros polgármestere.

  "Ez egy olyan ember, akinek összetört az élete. A tragédia teljes súlyát cipeli a hátán" - mondta a bankár apáról a polgármester a Mirror beszámolója szerint.

  "Az édesapja ott volt, összeomlott, teljesen összetört" - idézte a polgármestert a francia BMF TV. 

 • Az ATV összefoglalója a szombati fejleményekről

  március 28.szombat 18:31

 • Nem repülhetett volna aznap

  március 28.szombat 18:28

  A rendőrök a másodpilóta lakásán olyan orvosi papírokat találtak, ami szerint egyáltalán nem repülhetett volna, de erről hallgatott a munkáltatója előtt. Egy neurológus-pszichiáter szakorvos pihenést írt elő Andreas Lubitznak, akinek betegállományban kellett volna lennie a repülés napján.

 • Egyetlen ép holttestet sem találtak

  március 28.szombat 14:18

  A baleset helyszínén szombaton is folytatódott a kutatás. Ötödik napja keresik a repülőgép második, a repülési adatokat rögzítő fekete dobozát, amelytől újabb részleteket remélnek a katasztrófa lezajlásáról, valamint folytatják az áldozatok maradványainak összegyűjtését az 1500 méteres tengerszint feletti magasságban elterülő szakadékos, meredek hegyvidéken, ahova a mintegy hatvan fős alakulatot a Seyne-les-Alpes nevű településen kialakított központból két helikopter szállítja. A mentés vezetője szerint a repülőgép becsapódása olyan erős volt, hogy eddig egyetlen ép holttestet sem találtak. Patrick Touron egyértelművé tette, hogy emiatt a 150 áldozat azonosítása nagyon bonyolultnak ígérkezik.

 • "Megszállottja" volt a francia Alpoknak

  március 28.szombat 14:14

  A montabauri egyesületi tagok szerint Andreas Lubitz többször is járt a baleset helyszínétől légvonalban néhány percre található Sisteron repülőklubjában. „Andreas részt vett foglalkozásokon a provence-i Alpokban. Szenvedélyesen szerette, sőt megszállottja volt az Alpoknak. Bizonyos vagyok abban, hogy ismerte a katasztrófa helyszínét, mivel vitorlásrepülővel már átrepülte" - mondta Dieter Wagner. A férfi ugyanakkor nem gondolja, hogy a másodpilóta szándékosan választotta ki ezt a helyszínt a repülőgép megsemmisítésére.

  "Honnan tudta volna előre, hogy a kapitány pont ezen a helyen fog kimenni a pilótafülkéből?" - tette hozzá a France2 közszolgálati televíziónak adott interjúban. Francis Kefer, a sisteroni repülőklub tagja az I-télé francia hírtelevízióban megerősítette, hogy Andreas Lubitz 1996 és 2003 között eleinte a családjával, majd a montabauri egyesület tagjaként rendszeresen járt nyaralni a francia Alpokba.

 • Április 17-én gyászszertartást tartanak

  március 28.szombat 12:35

  Április 17-én nemzeti gyászszertartást tartanak a kölni dómban az áldozatainak emlékére - jelentették be hivatalos források. A nyugat-németországi Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány szóvivője arról számolt be, hogy a búcsúszertartáson Angela Merkel kancellár és Joachim Gauck államfő is részt fog venni. A búcsúztatásra az áldozatok hozzátartozóin és barátain kívül a tragédiában érintett országok képviselőit is meghívták.

 • Autót rendelt

  március 28.szombat 08:29

  A Germanwings-gép másodpilótája nem sokkal a katasztrófa előtt két Audit rendelt meg magának - írja a német Focus. Andreas Lubitz Düsseldorf közelében két új autóra adott le rendelést: az egyiket magának, a másikat a barátnőjének. Az egyik autót Lubitz a múlt héten át is vette.

 • Légikatasztrófa: a másodpilóta volt barátnője is megszólalt

  március 28.szombat 08:02

  A lezuhant Germanwings-gép másodpilótája korábban arról beszélt, hogy egy napon valami olyat fog tenni, ami után mindenki emlékezni fog a nevére - mondta a férfi volt barátnője a Bild című német lap szombati cikke szerint. Az exbarátnő, egy 26 éves légiutas-kísérő "gyötrődőnek" és "titkolózónak" nevezte Andreas Lubitzot, aki a hatóságok szerint valószínűleg szándékosan vezette hegyoldalnak a vele együtt 150 embert szállító repülőgépet kedden a francia Alpokban. Részletek itt.

 • A Lufthansa utasonként 50 ezer euró azonnali segélyt ajánl

  március 27.péntek 20:58

  A Lufthansa német légitársaság utasonként 50 ezer euróig - 15 millió forintig - terjedő azonnali segélyt ajánlott fel pénteken a kedden lezuhant repülőgépen utazók hozzátartozóinak. Az utasszállító repülőt a Lufthansa Germanwings nevű leányvállalata üzemeltette, és az anyavállalat felajánlását ennek szóvivője adta hírül. A gépen 150-en voltak a személyzettel együtt.

 • Valamennyi német légitársaságnál bevezetik a "két személy szabályt"

  március 27.péntek 18:01

  A Germanwings franciaországi katasztrófájának hatására valamennyi német légitársaságnál bevezetik az úgynevezett két személy szabályt, vagyis azt az előírást, hogy a pilótafülkében folyamatosan két főnek kell tartózkodnia a személyzetből. A német légiközlekedési vállalatok szövetségének (BDL) pénteki közleménye szerint a légitársaságok megállapodása alapján ezentúl soha nem lehet pilóta egyedül a fülkében.

  A pilóták szakszervezete (Vereinigung Cockpit - VC) üdvözölte a döntést, közleményük szerint "a négy szem elv" bevezetése lehetőséget kínál arra, hogy kiküszöböljék a veszélyforrásokat, amelyekre a keddi katasztrófa felhívta a figyelmet. Ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy szerencsétlenség nyomán ne alakuljon ki az a vélemény, hogy a járatok fedélzetén dolgozó munkavállalók mind "gyanúsak" - emelte ki az érdekvédelmi szervezet.

 • A Wizz Air is módosítja a pilótafülkére vonatkozó szabályozást

  március 27.péntek 15:12

  A Wizz Air megerősíti, hogy felülvizsgálta a pilótafülkére vonatkozó szabályait és új eljárást vezet be, amely biztosítja, hogy a pilótafülkében soha nem tartózkodhat kizárólag egy személy. Amennyiben az egyik pilóta elhagyja a pilótafülkét, akkor az egyik légiutas-kísérő fog helyette a fülkében tartózkodni. Az új eljárás bevezetését üdvözölte a magyar légügyi hatóság.

 • Ausztriában sem maradhat senki egyedül a pilótafülkében

  március 27.péntek 15:02

  A franciaországi légikatasztrófa hatására pénteken az ausztriai repülésbiztonságot felügyelő Austro Control is úgy módosított a szabályzatán, hogy ezentúl a személyzet két tagjának repülés közben folyamatosan a pilótafülkében kell tartózkodnia - jelentette be az osztrák közlekedési minisztérium. Andrea Heigl, a tárca szóvivője arról számolt be, hogy a szabálymódosítás azonnali hatállyal életbe lépett. "Azt szeretnénk, ha hamarosan egy európai szintű szabályozást is elfogadnának" - tette hozzá. Az Austro Control rendelete gyakorlatilag mindössze két osztrák légitársaságra, az Austrian Airlinesra és a Flynikire vonatkozik.

 • Cáfol a WizzAir

  március 27.péntek 13:41

  A Wizz Air szerint nem igaz, hogy kevesebb repült óraszámmal rendelkező pilótákat alkalmaznának a költségek csökkentése érdekében. A magyar kötődésű diszkont légitársaság ezt arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy Demeter Csaba, a Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének (HUNALPA) elnöke azt mondta, a diszkont légitársaságok gyakran alkalmaznak kezdő pilótákat, mert költséghatékonyak.

  A Wizz Air reagálásában visszautasította Demeter Csaba állításait, mint írták: minden cégre ugyanaz a szabályozás vonatkozik a pilóták képesítésével és képzésével, a műszaki ellenőrzéssel és a repülésbiztonsággal kapcsolatban. A Wizz Air teljes mértékben megfelel az Európai Bizottság által megfogalmazott szabványoknak, amelyeket a Magyar Légiközlekedési Hatóság is megvizsgált és jóváhagyott. Hangsúlyozták: a diszkont légitársaság kiváló biztonsági mutatókkal rendelkezik, jelentős mennyiségű időt és erőforrást mozgósít annak érdekében, hogy biztosítsa, pilótái megfelelnek a legmagasabb európai sztenderdeknek.

 • Módosítják a pilótafülkére vonatkozó szabályokat

  március 27.péntek 13:14

  A Wizz Air légitársaság is módosítja a pilótafülkére vonatkozó szabályokat: soha nem fordulhat elő, hogy a fülkében mindössze egyetlen pilóta tartózkodik - közölte a Wizz Air szóvivője pénteken az MTI-vel. Daniele de Carvalho tájékoztatása szerint ha az egyik pilóta elhagyja a pilótafülkét, akkor az egyik légiutas-kísérő fog helyette a fülkében tartózkodni. Az új eljárást már jóváhagyta a magyar légügyi hatóság.

  Csütörtökön több légitársaság közölte, hogy módosítja a fülke használatára vonatkozó szabályokat: a kanadai Air Transat és Air Canada, a norvég Norwegian Air Shuttle, a finn Finnair és az izlandi Icelandair sem engedi a jövőben, hogy csak egy személy tartózkodjon a fülkében.

 • Összetépett orvosi diagnózis

  március 27.péntek 13:06

  A nyomozók szerint találtak egy összetépett orvosi diagnózist Lubitz lakásán, de arra nem tértek ki, hogy pontosan mi állt a dokumentumban. A hatóságok szerint az orvosi dokumentumok arra utalnak, hogy Lubitznak „betegsége volt, de megkapta a szükséges kezelést.” Az összetépett diagnózisok ugyanakkor arra utalnak, hogy betegségét eltitkolta a légitársaság elől – közölték.

 • Eltitkolta betegségét Lubitz

  március 27.péntek 12:56

  A német ügyészség szerint Andreas Lubitz, a Germanwings másodpilótája eltitkolta a betegségét munkaadói elől.A nyomozók hozzátették: nincs rá bizonyíték, hogy a tragédia politikai vagy vallási meggyőződéshez köthető, ahogy búcsúlevelet sem találtak.

 • Különös képek: valakit elvezettek a másodpilóta házából

  március 27.péntek 12:07

  Érdekes fotók jelentek meg külföldi portálokon az Alpokban lezuhant Germanwings-járat másodpilótája ügyében indult nyomozással kapcsolatban. Mint ismeretes, a francia hatóságok megállapítása szerint Andreas Lubitz, a másodpilóta szándékosan vezette a gépet a katasztrófába, melyben 150 vesztették életüket. A nyomozók két helyszínen is házkutatást tartottak, a másodpilóta düsseldorfi lakásában és abban a montabauri házban, ahol szüleivel élt. A Daily Mail az AP fotóit közölte a házkutatásról, az egyiken például látszik, amint egy kabáttal letakart embert visznek el a rendőrök.

   Egy német blogon megjelent képen pedig az szerepel, ahogy a nyomozók legalább egy számítógépet elszállítanak a házból.

 • Focus: döntő jelentőségű dolgot találtak

  március 27.péntek 10:21

  A Focus hírmagazin az online kiadásában arról írt pénteken, hogy a fiatalember lakásában különböző tárgyakat és iratokat foglaltak le, köztük "valami nagyon fontos, döntő jelentőségű" dolgot.

  Hivatalosan egyelőre nem erősítették meg, hogy a házkutatás révén sikerült áttörést elérni a tragédia feltárásban. A lefoglalt holmikat még alaposan meg kell vizsgálni, és "majd elválik", hogy van-e közöttük a szerencsétlenséget magyarázó bizonyíték - mondta egy rendőrségi szóvivő a Die Welt online kiadásának beszámolója szerint.

 • Négy órán át kutatták a házat

  március 27.péntek 10:21

  A düsseldorfi ingatlan átkutatása nagyjából négy órán keresztül tartott, péntekre virradó éjjel ért véget. A Spiegel Online értesülése szerint arra utaló információkat tártak fel, hogy a 27 éves másodpilóta lelki betegségben szenvedett. Az nem ismert, hogy milyen jelekről, információkról van szó - írta a hírportál.

 • Fontos dolgot találtak a házkutatás során

  március 27.péntek 09:31

  Fontos dologra akadt a rendőrség tegnap, amikor házkutatást tartott a másodpilóta düsseldorfi és montabauri lakásán is – közölte a német média, mely szerint vélhetően egy levélre utalnak a hatóságok.

  A nyomozók, akik több órán át vizsgálták a másodpilóta lakását, mindkét helyről több dobozt és egy számítógépet is elvittek. Düsseldorfban a rendőrség annyit közölt: szeretnék megállapítani, mi vezérelte a pilótát tettének elkövetésében.

 • Baltával próbált visszajutni a pilóta a fülkébe

  március 27.péntek 09:13

  A Germanwings-szerencsétlenség további részleteit derítette ki a német Bild című bulvárlap. Azt írják: a Barcelonából Düsseldorfba tartó gép kapitánya, aki nem tudott visszatérni a pilótakabinba, megpróbálta baltával betörni az ajtót, és megakadályozni a katasztrófát.

  A Germanwings légitársaság tájékoztatás szerint ez az eszköz része a fedélzeti mentőfelszereléseknek- írja a hvg.hu.

 • Különleges és rendszeres kezelést kapott a másodpilóta

  március 27.péntek 08:57

  Hat évvel ezelőtt súlyos depresszióban szenvedett, azóta rendszeres orvosi ellenőrzés alatt állt a Germanwings Airbus A320-as másodpilótája - tárta fel pénteken a Bild német bulvárlap, amely betekintést kapott hivatalos dokumentumokba.

  andreas lubitzAndreas Lubitz

  Andreas Lubitz "súlyos depresszióban" szenvedett 2009-ben és pszichiátriai kezelésben részesült - állította az újság, miután tanulmányozhatta a német szövetségi légiközlekedési hivatal dokumentumait. A férfi azóta is "különleges és rendszeres kezelésben" részesült - írta a lap, hozzátéve, hogy ezekről információkról tájékoztatta a légiközlekedési hivatalt a Lufthansa német légitársaság. 

 • ECA: súlyos hiba volt idő előtt szivárogtatni

  március 27.péntek 06:16

  Az Európai Pilóták Egyesülete (ECA) szerint súlyos hiba volt idő előtt információkat szivárogtatni a Germanwings járatának balesetéről. A szervezet szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében független vizsgálatot követelt. Tudatta: a pilótákat sokkolta a francia nyomozók és ügyészek bejelentése, miszerint a másodpilóta szándékosan irányította a gépet a földnek.

  A feltételezéseket csak a hangrögzítő adatai alapján hozták meg, a repülési adatokat rögzítő doboz tartalmát még nem vizsgálták, pedig ez is szükséges a tények teljes megismeréséhez - olvasható a közleményben. Független vizsgálatra van szükség, hogy kiderüljön, mi okozta a balesetet, de a vizsgálók most nagy nyomás alá kerültek a kiszivárogtatás miatt. A vezetést az ügyészek vették át, és ez a lépés akadályozza, hogy a megfelelő konzekvenciákat le tudják vonni - írta az Európai Pilóták Egyesülete.

 • Az ATV összefoglalója a mai eseményekről

  március 26.csütörtök 20:52

 • Az egyik legkeményebb eljárás

  március 26.csütörtök 18:49

  A Lufthansa-pilóták szakszervezete (Vereinigung Cockpit - VC) csütörtökön megerősítette, hogy a cégnél csak a kiválasztási eljárásban végeznek pszichológiai vizsgálatot, és a felvétel után már egyáltalán nem vizsgálják a pilóták lelkiállapotát.

  A szakszervezet szerint erre nincs is szükség. A Lufthansa pilótafelvételi eljárása világszerte az egyik legkeményebb a szakmában - mondta Jörg Handwerg, a VC szóvivője. Kiemelte, a pilóták felelőssége, hogy szakemberhez forduljanak, ha lelki gondjuk van. A kollégák pedig figyelnek egymásra, és aki szokatlanul viselkedik, azzal beszélnek és felszólítják, hogy kérjen segítséget szakembertől - mondta a szakszervezet szóvivője.

 • "Megszállott, de lelkileg labilis"

  március 26.csütörtök 18:48

  Andreas Lubitz "megszállott, mindenképpen pilóta akart lenni, de lelkileg labilis, és ezért a kiképzését is megszakította több hónapra" - mondta a Passauer Neue Presse forrása, aki a másodpilóta jó ismerősének nevezi magát. Lubitznak már az általános iskolában az volt a vágya, hogy pilóta legyen. "Az egész szobáját repülőgép-poszterekkel tapétázta ki, mindenütt Lufthansa-logók voltak" - mondta a lap forrása.

 • Több százan folytatják a kutatást

  március 26.csütörtök 18:18

  A katasztrófa helyszínén, az 1500 méteres magasságban található szakadékos, meredek hegyvidéken, amely csak helikopterrel közelíthető meg, továbbra is 300 csendőr, 280 rendőr, 100 mentős, 70 alpesi vadász és tucatnyi orvosszakértő folytatja a helyszínelést és a holttestek maradványainak kiemelését.

  A családtagoktól DNS-mintát kértek a francia hatóságok azért, hogy a maradványok alapján azonosítani tudják az áldozatokat. A nyomozást végző marseille-i ügyészség szerint ez napokig, sőt hetekig is eltarthat. Az azonosításban az Interpol nemzetközi rendőri szervezet is segítséget nyújt a helyszínre küldött szakértőivel. A helyi lakosság rendkívül szolidáris az áldozatok hozzátartozóival, noha a katasztrófának nincsenek francia halottjai. A falvak lakói szobákat bocsátották a hozzátartozók részére, mások a környék sítelepeinek közelében található hétvégi házukat ajánlották fel a hatóságoknak a családok elszállásolására, s volt aki önkéntes tolmácsnak jelentkezett az elsősorban német és spanyol családok mellé. 

Korábbi hírek betöltése

További külföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók