Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-03-17 18:26:00

Izraeli választás: Chuck Norris Netanjahut ajánlja

Magas részvétel mellett zajlanak az előrehozott parlamenti választások Izraelben, egy kisebb incidenssel. Egy jeruzsálemi szavazó helyiségben pártaktivisták verekedtek össze. Az egyik paprikasray-vel fújt le másokat. Őrizetbe vették. A felmérések szerint a Benjamin Netanjahu vezette jobboldali Likud és a balközép Cionista Tábor között szoros a verseny. Az urnák helyi idő szerint este 10-kor zárulnak. Az eredményre valószínűleg nem kell sokat várni, de a koalícióalakítás sok időt vehet igénybe.

Igazi családi ünnep a voksolás Izraelben. Sokan ugyanis kikapcsolódásra használják fel a választásokra biztosított szabadnapot. „Későn keltünk, összeszedtük magunkat, elmentünk szavazni, hogy teljesítsük állampolgári kötelességünket, most pedig itt szórakozunk a családdal” – mondta egy tel-avivi lakos a nagyváros világhírű tengerparti sétányán.

A szavazó helyiségek emelt szintű biztonsági intézkedések mellett helyi idő szerint reggel 7-kor nyíltak. A nyolcmillió lakosú Izrael mintegy hatmillió polgára járulhat az urnákhoz, hogy kiválassza a 25 pártlista közül a számára leginkább megfelelőt.
 
A szavazási hajlandóság a szokásosnál nagyobbnak mutatkozott. A politikusok az elsők között adták le voksukat. Az eddigi kormányfő reméli, hogy pártja, a Likud ledolgozza hátrányát a balközép Cionista Táborral szemben. „Ahhoz, hogy megakadályozzuk a baloldali párt hatalomra kerülését, csak egyet lehet tenni: a Likudra szavazni” – fogalmazott Benjamin Netanjahu.

Kihívója, Jichák Hercog szerint viszont, ha Netanjahu megtarthatja a pozícióját, annak csak csalódás lehet az eredménye. „Aki változást, reményt és jobb jövőt szeretne Izrael számára, az szavazzon az általam vezetett Cionista Táborra, hogy lehetőséget kapjak egy jó kormány megalakítására, és megváltoztathassam az ország irányát” – mondta Hercog.

Közben Netanjahu mellett újabb hollywoodi nagyágyú tette le a voksát Jon Voight után. Chuck Norris videóüzenetben kérte az izraelieket arra, hogy a jelenlegi kormányfőre voksoljanak. Norris szerint Netanjahu erős vezető, aki fontos szerepet játszik Izrael biztonságának a szavatolásában.

Az izraeli választók helyi idő szerint este tízig dönthetnek arról, hogy a 65 éves Netanjahu, akinél hosszabb ideig csak Ben Gurion volt kormányfő, folytathatja-e a kormányzást.  

atv.hu

További külföldi híreink