Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-03-14 13:20:00

Paks 2: Csehországból is figyelik a fejleményeket

Semmi a világon nincs ingyen, még akkor sem, ha valaki magyar miniszterelnök - írja a paksi atomerőművel kapcsolatban Budapest és Brüsszel között kirobbant vitáról szombaton a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap.

Az első pillantásra úgy nézett ki, hogy Orbán Viktor nagyszerű szerződést írt alá Vlagyimir Putyinnal. "A mesés szerződések varázsa azonban többnyire a részletekben rejlik, s ez Paks esetében Budapest azon kötelezettségvállalása, hogy az atomerőmű kizárólag orosz fűtőanyagot fog használni" - olvasható a "Kreml trükkje: ingyenes erőmű, de csak orosz fűtőanyagra" című, Lubos Palata által jegyzett írásban.

Palata szerint Orbán ezzel "az Európai Unió tyúkszemére lépett, amelynek ilyen esetekben vétójoga van". Természetes, hogy Budapest által az oroszok számára előre bebiztosított exkluzivitás "szálka az EU szemében".

Az újság szerint probléma, hogy a magyar-orosz szerződést senki sem ismeri teljes egészében, mert azt a magyar parlament titkosította.

"A Paks körüli vitákat Csehországnak is figyelmesen követnie kellene. Temelín (az új cseh atomerőmű) kibővítésénél ugyanis a magyar forgatókönyv is napirenden van. Az ipari minisztérium ráadásul Moszkvával együttműködve egy orosz fűtőanyagot gyártó üzem létesítését is mérlegeli" - jegyzi meg Palata.

MT

Ajánlom

További külföldi híreink