Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-02-19 14:46:00

ENSZ-katonákat vetne be Líbiában az egyiptomi elnök

A líbiai forradalom kezdetének negyedik évfordulóján az egyiptomi elnök „befejezetlen küldetésnek” nevezte a 2011-es beavatkozást, és katonai akciót sürgetett az egyre kaotikusabb észak-afrikai országban, amely legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy az Iszlám Állam helyi szárnya 21 keresztényt fejezett le.

Egyiptom az ENSZ által támogatott nemzetközi beavatkozásra szólított fel Líbiában, ahol a 21 egyiptomi keresztény brutális meggyilkolását követően légicsapásokat hajtott végre Kairó az Iszlám Állam célpontjai ellen – számolt be a brit Guardian. A brutális tömeggyilkosság volt a dzsihadista terrorcsoport Szírián és Irakon kívüli első nagyszabású atrocitása. Abdel Fatah asz-Sziszi egyiptomi elnök kedden azt mondta, hogy ő egy ENSZ-határozattal felhatalmazott katonai akcióval kezelné a válságot.

„A líbiai nép és a kormány közötti megállapodást, valamint az ő kérésüket figyelembe véve nincs más választásunk, csak a cselekvés” – mondta asz-Sziszi a francia Europe 1 rádióban. „Nem hagyjuk nekik (az Iszlám Államnak), hogy levágják a gyermekeink fejét” – tette hozzá.

Hétfőn Egyiptom első alkalommal ismerte el, hogy katonai akciót hajtott végre Líbiában: a gyilkosságok miatti felháborodást követően az Iszlám Állam kiképzőtáborait és fegyverraktárait bombázták egyiptomi F-16-osok. Kairó ezt megelőzően diszkréten támogatta a Kalifa Háftár tábornokhoz hű, nemzetközileg elismert, Tobruk kelet-líbiai városban székelő kormányerőket.

Asz-Sziszi most befejezetlen küldetésként utalt a NATO 2011-es líbiai beavatkozására, amely Moamer Kadhafi megbuktatásával, majd meggyilkolásával ért véget.

Franciaország szintén olyan „intézkedések” elfogadására szólította fel az ENSZ-t, amelyek lehetővé tennék a dzsihádistákkal való szembeszállást Líbiában. Olaszország, az egykori gyarmatosító hatalom ugyanakkor kizárta az ENSZ támogatása nélküli beavatkozás lehetőségét. Matteo Renzi olasz miniszterelnök szerint fontos, hogy elkerüljék a kül- és védelmi miniszterei által tett indulatos nyilatkozatok keltette „hisztériát”. Meg egyébként is, Olaszország el van elfoglalva a Földközi-tengeren Líbiából érkező menekültek áradatával.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a napokban találkozni fog Súkri egyiptomi és John Kerry amerikai külügyminiszterekkel, hogy Líbiáról tárgyaljanak. De Mogherini asszony közölte: az unió csak egy ENSZ-jóváhagyással rendelkező akciót támogatna az észak-afrikai országban.

A brit kormány ugyancsak közömbös a katonai műveletekkel kapcsolatban. A britek tűzszünetről szóló ENSZ-tárgyalásokat és egy nemzeti egységkormány létrehozását támogatnák. „Líbiában egy nagyon nehéz helyzettel állunk szemben: túl sok a fegyveres milícia, nincs megfelelő kormány és egyre több terület marad vezetés nélkül” – fogalmazott David Cameron miniszterelnök a brit parlamenti képviselőknek. Nagy-Britannia ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy „nem hagyja magára” Líbiát.

Úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok is el szeretné kerülni az újabb katonai részvételt. Barack Obama elnök már 2011-ben is a „háttérből irányított”, az USA a NATO európai tagországaira hagyta a Kadhafi elleni légi hadjárat oroszlánrészét és most sem tenne másképp.

Egyiptom közben nemzetközi segítséget keres az Iszlám Állam Izraellel és a Gázai övezettel határos Sínai-félszigeten harcoló dzsihádistái ellen folytatott küzdelemhez. A brit lap szerint Asz-Sziszi szívesen mutatja magát a Nyugat terrorizmus ellen fellépő hűséges szövetségesének – teszi ezt részben azért, hogy elterelje a figyelmet a Muzulmán Testvériség és Mohamed Morszi ellen végrehajtott kemény rajtaütés miatti kritikákról.

atv.hu / The Guardian

Ajánlom

További külföldi híreink