Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-02-11 17:47:00

Ukrán válság: Porosenko után Putyin is megérkezett Minszkbe

Angela Merkel, Francois Hollande és Petro Porosenko után Vlagyimir Putyin is megérkezett az ukrán válsgáról szóló négyoldalú tanácskozásra a fehéroroszországi Minszkbe.

Megérkezett Minszkbe a német-francia-orosz-ukrán csúcstalálkozó mind a négy résztvevője szerda délután, akik a következő órákban az ukrán válság politikai rendezéséről fognak tárgyalni.

A négyoldalú csúcs előtt a Reuters brit hírügynökség diplomáciai forrása szerint a két nyugat-európai kezdeményező, Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök rövid háromoldalú egyeztetést folytat Petro Porosenko ukrán elnökkel. Ezt követően csatlakozik hozzájuk Vlagyimir Putyin orosz államfő, aki a négyek közül utolsóként érkezett meg a fehérorosz fővárosba délután öt óra körül.

Petro Porosenko érkezése után közölte, ha nem születik Minszkben tűzszüneti megállapodás és nem sikerül csökkenteni a feszültséget Kelet-Ukrajnában, akkor a konfliktus "kezelhetetlenné fog válni". Porosenko még a kijevi kormány kibővített ülésén azt mondta, Ukrajna és az Európai Unió egységes álláspontot fog képviselni a csúcstalálkozón, és ennek kulcsfontosságú eleme a feltétel nélküli kelet-ukrajnai tűzszünet követelése. Egyúttal úgy fogalmazott: "a mai dátum az egyik legfontosabb Ukrajna történelmében".

vlagyimir putyin, francois hollande, petro porosenko és angela merkelVlagyimir Putyin, Francois Hollande, Petro Porosenko és Angela Merkel

Porosenko érkezését követően diplomáciai források szerint a két nyugat-európai kezdeményezővel, Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel folytat rövid háromoldalú egyeztetést. Ezt követően kezdődik meg a négyoldalú csúcstalálkozó Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével. Merkel és Hollande a jelentések szerint egy autóban utaztak a reptérről a tárgyalások helyszínére.

A tárgyalások kezdete előtt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, a találkozó házigazdája azt mondta, szorít azért, hogy ez a nap úgy kerüljön be a világ diplomáciai történetébe, mint amelyen sikerült megállapodni a békéről. Hozzátette, hogy Minszk bármikor kész maximálisan hozzájárulni a feszültség fokozatos csökkentéséhez, a béke megteremtéséhez.

Merkel "halvány reménysugarat" lát

Angela Merkel szóvivője azt mondta, hogy "halvány reménysugarat" lát a megállapodásra, "de nem többet ennél". A francia elnök szóvivője pedig arról beszélt, Berlin és Párizs azt akarja, hogy célba érjenek a tárgyalások.

Diplomáciai források szerint várhatóan nem írnak alá újabb megállapodást a rendkívüli csúcstalálkozón, erre vonatkozó tervek nincsenek. Az állam- illetve kormányfők valószínűleg közös állásfoglalást adnak ki.

angela merkelAngela Merkel

Amennyiben eredménytelenül zárul a minszki csúcsértekezlet, Oroszország további gazdasági szankciók életbe léptetésére számíthat. Emellett Barack Obama amerikai elnök hétfőn Washingtonban a német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az amerikai fegyverszállítás Ukrajnának lehetséges lépés abban az esetben, ha kudarcot vallanának a válság rendezését célzó diplomáciai erőfeszítések.

A tárgyalások magyar idő szerint este fél 7 után kezdődtek csak meg a minszki Függetlenségi Palotában.

Purgin és Zaharcsenko is odautazott

A csúcstalálkozónak otthon adó Minszkbe utazott szerdán a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadárok két legfőbb vezetője is. Andrej Purgin, a felkelők által önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaság népi tanácsának" szóvivője a dpa német hírügynökségnek azt mondta: Olekszandr Zaharcsenko donyecki és Ihor Plotnickij luhanszki szakadárvezér azért utazott a fehérorosz fővárosba, hogy ha a csúcstalálkozón fegyverszüneti megállapodás születik, akkor nyomban alá is tudják írni azt.

A két szakadárvezető elvileg nem vesz részt a csúcstalálkozón, és korábban nem lehetett olyan tervekről tudni, hogy Minszkbe utaznak.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink