Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-01-27 12:40:00

Tíz halottja van a líbiai luxusszálloda elleni terrortámadásnak

Többen életüket vesztették, amikor fegyveresek támadtak egy luxusszállóra a líbiai fővárosban. Túszokat is ejtettek, felrobbantották önmagukat, állítólag autóba rejtett pokolgépet is robbantottak. Több külföldi is életét vesztette.

Tíz ember meghalt, köztük öt külföldi állampolgár, amikor fegyveresek támadtak egy luxusszállóra Tripoliban, a líbiai fővárosban. Az áldozatok között van egy amerikai, egy francia és három tádzsikisztáni állampolgár, valamint öt líbiai – közölte Iszam Al-Naasz, a biztonsági erők szóvivője. Hozzátette: a támadók is líbiaiak voltak.

Ellentmondásos hírek

Az események rekonstruálását nehezíti, hogy sok az ellentmondásos információ. Egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan ki követte el a támadást, bár biztonsági források szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik ága vállalta magára az akciót.

Az sem tisztázott, hogy pontosan hány áldozata volt a támadásnak, mert korábban tisztviselők azt közölték, hogy a szálloda elleni ostrom kezdetén három biztonsági őr életét vesztette, valamint két másik ember is meghalt a támadók lövéseitől. Más források azt is cáfolták, hogy külföldiek haltak volna meg.

Felrobbantották magukat

A biztonsági erők a támadást követően gyűrűbe fogták a szállodát, és harcba szálltak a támadókkal. A hotel 24. emeletén be is kerítették őket. A fegyveresek ekkor felrobbantották a testükre erősített pokolgépeket. Az értesülést más források is megerősítették.

A szálloda 24. emeletét általában a katari diplomáciai képviselet számára tartották fenn, de a támadás idején sem katari tisztviselők, sem a képviselet diplomatái nem tartózkodtak ott - állították biztonságiak. Egy másik értesülés szerint Líbia önhatalmúlag kikiáltott kormányának feje, Omar al-Haszi a szállodában tartózkodott, de őt sikerült épségben kimenekíteni.

A támadásban még öt ember megsebesült, köztük két Fülöp-szigeteki nő, akiket az ablakok üvegszilánkjai sebesítették meg.

Autó is robbant

A máltai tulajdonú szálloda egyik alkalmazottja szerint a bejáratnál a biztonsági őrök megpróbálták feltartóztatni öt, golyóálló mellényt viselő álarcos fegyverest, de azok behatoltak az épületbe, és az előcsarnokban vaktában lövöldözni kezdtek a személyzetre. Az illető a személyzet többi tagjával és a vendégekkel együtt az épület hátsó bejáratain át menekült ki a parkolóba, de amikor odaértek, gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel száz méterre tőlük. A detonációban legalább öt parkoló gépkocsi kiégett, és károk keletkeztek a szálloda homlokzati ablakaiban.

A szállodában általában olasz, brit és török állampolgárok szállnak meg, de a támadás idején jórészt üres volt. Itt üléseznek a líbiai válság rendezésével foglalkozó ENSZ-misszió tagjai is, de ők most a genfi béketárgyalásokon vannak. 2013 októberében ugyanebből a szállodából rabolták el Ali Zeidan akkori miniszterelnököt, de néhány órával később szabadon engedték.

Moamer Kadhafi bukása és halála, 2011 után Líbiában a politikai átmenet összeomlott, az országban azóta káosz uralkodik, két kormánya és két parlamentje van, egyes térségek uralmáért pedig egymással versengő fegyveres milíciák harcolnak.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További külföldi híreink