Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-01-14 12:52:00

A jemeni al-Kaida vállalja a felelősséget Párizsért

Az al-Kaida jemeni szárnya szerdán vállalta felelősséget a párizsi vérfürdőért. A jemeni terrorszervezet egyik vezetője szerint a támadás válasz volt a Mohamed-karikatúrákra, amelyek megsértették az iszlámot.

Szerdán videóüzenetben vállalta a Charlie Hebdo elleni múlt heti merényletért a felelősséget a jemeni al-Kaida. A terrorszervezet egyik vezetője, Naszr al-Anszi a 11 perces felvételen azt ecsetelte, hogy a karikaturistákat, újságírókat és rendőröket azért gyilkolták meg, hogy bosszút álljanak a "prófétáért."

Állítása szerint az al-Kaida maga jelölte ki a célpontot, tervezte meg és finanszírozta a merényletet - bizonyítékokkal ugyanakkor ezt nem támasztotta alá a jemeni terrorista. Al-Anszi szerint a két mészárló, Said és Cherif Kouachi "hősök" voltak.

"Gratulálunk nektek, az Iszlám Nemzet, ezért a bosszúért, ami enyhítette fájdalmunkat" - fogalmazott al-Anszi, aki szerint Franciaország a "Sátán pártjának" a tagja, amiért osztozik Amerika bűncselekményeiben a muszlimok ellen. Hozzátette: újabb tragédiákra és terrorra számíthatnak a franciák.

A jemeni al-Kaida az Egyesült Államok szerint az al-Kaida egyik legerőszakosabb szárnya. Több sikertelen merényletkísérletért felelősek, például ők akartak nyomtatóba rejtett pokolgépet csempészni Amerikába tartó repülőgépekre, valamint ehhez a szervezethez tartozott a detroiti merénylő, aki szintén egy utasszállítót szeretett volna felrobbantani.

A Charlie Hebdo elleni támadás a jemeni al-kaidások első sikeres külföldi akciója volt. Mint ismeretes, három támadásban összesen 17-en vesztették életüket Franciaországban.

atv.hu / Associated Press

Ajánlom

További külföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók