Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-01-11 11:26:00

Hibáztak a francia hírszerzők?

Szinte minden terrortámadás után felmerül, hogy a biztonsági erők nem tettek meg minden tőlük telhetőt a támadás kivédésére, és most sokan a francia hatóságokat is ezzel vádolják. Ugyanis az elkövetőket nem csak a francia, de egyéb európai és amerikai hatóságok is ismerték.

Cherif és Said Kouachi, akik a Charlie Hebdo mészárlást követték el, és Amedy Coulibaly, aki túszokat ejtett egy kóser boltban, valamint Hayat Boumeddiene, Coulibaly barátnője mind kapcsolatban álltak egymással, és egy kiterjedt európai dzsihádista hálózattal.

a terroristák kapcsolati hálójaA terroristák kapcsolati hálója

Cherif, a fiatalabb Kouachi, már ült börtönben közel 10 évvel ezelőtt, mivel csatlakozni akart az iraki dzsihádistákhoz. A börtönben az al-Kaidahoz köthető Djamel Beghal volt a mentora, aki a radikális imám, Abu Hamza munkatársa volt a Finsbury Park mecsetben, Londonban. Hamza nemrég kezdte meg börtönbüntetését Amerikában.

Az idősebb Kouachi testvér, Said 2011-ben katonai kiképzésen vett részt Jemenben, ahol találkozott a befolyásos prédikátorral, Anwar al-Awlakival. Awlaki sok tagot toborzott az al-Kaida számára, mivel rendkívüli mértékben értett az emberek meggyőzéséhez, valamint több terrorista művelet megtervezésében is részt vett.

Awlaki volt az al-Kaida vezetője az Arab-félszigeten (AQAP), ami az al-Kaida azon ága, amely bizonyítottan a leghatékonyabb volt a nyugati repülőkön való bombák elhelyezésében, és a mely a francia támadásokért is felelősséget vállalt.  

Cherif Kouchi felesége, és a kóser boltban történt merénylet elkövetőjének, Amedy Coulabily barátnője 2014-ben vették fel egymással a kapcsolatot.  

Fontos megjegyezni, hogy több ezer ember áll még kapcsolatban ezekkel a hálózatokkal, amelyek közül néhány már több évtizede működik. Valamint több mint 1000 francia állampolgár utazott Irakba és Szíriába az utóbbi években, hogy az Iszlám Állammal harcoljanak, a legtöbbjük pedig korábban ismeretlen volt a hírszerzés számára.

Franciaországban egyébként kiemelten magas szinten működik a hírszerzés, de egyetlen szervezettől sem várható el, hogy olyan civilek tízezreit felügyeljék, akik korábban semmilyen bűncselekményt nem követtek el.

atv.hu / BBC.com

Ajánlom

További külföldi híreink