Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-01-08 07:39:00

Párizsi vérengzés: Obama és Putyin is felhívta Hollande-ot

Barack Obama és Francois Hollande telefonon beszéltek szerda éjjel, az amerikai elnök segítséget ajánlott francia kollégájának a Charlie Hebdo elleni támadók kézre kerítésében. Putyin szintén felhívta Hollande-ot.

A Fehér Ház közlése szerint Obama szolidaritását fejezte ki, és megerősítette, hogy az Egyesült Államok a francia nép oldalán áll. Az amerikai elnök az illetékes amerikai hatóságok segítségét is felajánlotta Francois Hollande francia államfőnek a párizsi vérengzés elkövetőinek azonosításában.

Az amerikai elnök már korábban nyilatkozott a Charlie Hebdo magazin szerkesztőségében elkövetett akcióról, hitványnak és gonosznak minősítve azt. Hozzátette, hogy a merénylők a sajtószabadság ellen is támadást intéztek.

barack obamaBarack Obama

Hollande a telefonbeszélgetésben megköszönte Obamának a támogatást, és tájékoztatta partnerét arról, hogyan áll a tettesek utáni hajtóvadászat, illetve milyen a sérültek állapota - közölte még az amerikai elnök hivatala.

Putyin: barbár tett

Vlagyimir Putyin orosz elnök szintén telefonon hívta fel Francois Hollande-ot, és legőszintébb részvétét fejezte ki a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadás miatt - közölte szerda este a Kreml sajtószolgálata. "Az orosz vezető elítélte a barbár tettet, és reményét fejezte ki, hogy megtalálják az elkövetőket, és megkapják méltó büntetésüket" - áll az elnöki sajtószolgálat közleményében.

vlagyimir putyinVlagyimir Putyin

Vlagyimir Putyin kérte Francois Hollande-ot, tolmácsolja mély részvétét a halottak hozzátartozóinak és kívánjon nevében mielőbbi gyógyulást a sebesülteknek. Francois Hollande köszönetet mondott Putyinnak a baráti érzésekért.

Orbán is kifejezte részvétét

Orbán Viktor részvéttáviratot küldött Francois Hollande köztársasági elnöknek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. A közlemény szerint a kormányfő a leghatározottabban elítéli a szerdai párizsi terrorista akciót. "A kegyetlen támadás, az embertelen erőszak semmivel sem igazolható. Orbán Viktor és a magyar kormány együtt érez a gyászoló családokkal és a francia néppel, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kíván" - tartalmazza a közlemény.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További külföldi híreink