Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-01-08 09:34:00

Óriási demográfiai változás előtt Franciaország

Óriási demográfiai változások előtt áll Franciaország, ahol az Európai Unió legnagyobb muszlim közössége található. A jelenlegi tendenciák alapján pedig 2027-re minden ötödik francia muzulmán lesz. Aggasztó a francia fiatal muszlimok radikalizálódásának mértéke. Becslések szerint több mint ezer francia állampolgár harcolhat Szíriában és Irakban az Iszlám Állam és hasonló terrorszervezetek oldalán.

Franciaországban található Nyugat-Európa legnépesebb muszlim közössége, egy 2010-es kutatás szerint a 66 milliós országban 4,7 millió muzulmán él. Az országban jelenleg legtöbben római-katolikusnak vallják magukat, a legdinamikusabban azonban a muszlim közösség fejlődik. Ezt az is mutatja, hogy a hagyományosan vallásos Dél-Franciaországban több mecset működik, mint keresztény templom.

Franciaországban egy családra 1,8 gyermek jut, a muzulmán családokra ennek többszöröse: 8,1. A 20 évesnél fiatalabbak 30 százaléka muszlim. A nagyobb városokban, mint Nizza, Marseilles és Párizs, ez az arány jóval nagyobb, eléri a 45 százalékot. Egy felmérés szerint, ha a folyamatok 2027-re minden ötödik francia muzulmán lesz.

A Franciaországban élő muzulmán családok többsége beilleszkedett a társadalomba és a középosztályhoz tartozik. A fiatalok közül mégis többen fordulnak a radikalizmus felé. Jelenleg több mint ezer francia állampolgár harcolhat Szíriában és Irakban az Iszlám Állam és ilyen terrorszervezetek oldalán. Egy francia állampolgár például közvetlenül részt vett Peter Kassig amerikai segélymunkás lefejezésében.

A francia kormány adatai szerint a francia állampolgárságú harcosok közül legalább ötvenen életüket vesztették. A jól kiképzett, harcedzett terroristák közül sokan hazatérnek: az egyik visszatérő iszlamistára novemberben hétéves börtönbüntetést szabtak ki.

A tavaly szeptemberi brüsszeli merénylet elkövetője is egy francia-algériai kettős állampolgárságú férfi volt. A támadó egy múzeumnál lövöldözött, és megölt egy izraeli házaspárt, valamint a múzeum két alkalmazottját. A férfit később elkapták, és mint kiderült, megjárta Szíriát, ahol többek között nyugati foglyokat kínzott.

Francois Hollande francia miniszterelnök a mai támadás után azonnal a helyszínre sietett, ahol többek között azt is közölte, hogy az utóbbi hetekben több terrortámadást is meghiúsítottak a hatóságok.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink