Nagyvilág

Milliók tiltakoztak a terror ellen

Ilyen volt a másfél milliós tüntetés a tömegből
január. 12. hétfő 9:01

Olvasónk, Szalai Bianka három éve tanul Párizsban, így a helyszínen követte végig az elmúlt hét drámai eseményeit és a vasárnapi tüntetést, amiről fotókkal kiegészített beszámolót is küldött az atv.hu-nak. Tovább a cikkre

A párizsi tüntetés

 

Graham: csapatokat kellene küldeni az IÁ ellen
január. 12. hétfő 6:24

Lindsay Graham republikánus szenátor a Fox Newsban azzal vádolta Barack Obama elnököt és Eric Holdert, hogy nem hajlandók nevén nevezni a radikális iszlamista terrort. "Ez egy globális háború és nekünk nincsen stratégiánk" - mondta. "Fogalmam sincs, hogy az Egyesült Államok elnöke ezt miért nem hajlandó vallásháborúnak nevezni" - tette hozzá, Obamát vádolva a radikális iszlám globális megerősödésével. Hibáztatta az elnököt az iraki csapatkivonás, valamint amiatt, hogy késlekedett támogatásban részesíteni a Szabad Szíriai Hadsereget.

A szenátor szerint Obamának a valódi eredmények elérése érdekében egy nemzetközi szárazföldi koalíciós erőt kellene Irakba és Szíriába küldenie, hogy legyőzze az Iszlám Államot, ám ő ehelyett a következő elnökre igyekszik áthárítani a megoldást. Graham szerint a késlekedés következtében nő a valószínűsége annak, hogy amerikai területen újabb terrortámadást követhetnek el.

Al-kaidás szál után nyomoznak Amerikában
január. 12. hétfő 6:21

Az Egyesült Államok és szövetségesei igyekeznek megállapítani, hogy az al-Kaida terrorszervezet Arab-félszigeten működő csoportjának valóban volt-e közvetlen szerepe a héten Franciaországban történt terrorcselekmények megszervezésében, mielőtt megtorláshoz folyamodnának a militánsokkal szemben - jelentette ki vasárnap Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter az ABC televíziónak nyilatkozva. Ez a regionális csoport, az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) vállalta magára a felelősséget a párizsi terrortámadásokért.

Eric Holder

Eric Holder közölte, hogy az amerikai és a francia biztonsági szervek szoros együttműködésben dolgoznak a felelősök felkutatásán. "Nyilvánvalóan szeretnénk pontosan megállapítani, hogy ki volt a felelős és hogy mi lenne a megfelelő megtorlás" - nyilatkozott Párizsból a tárcavezető, aki Barack Obama elnök megbízásából képviselte az amerikai kormányt a Párizsban megtartott terrorelhárítási tanácskozáson. (Több amerikai helyszíni beszámoló és politikus is kifogásolta, hogy a francia fővárosban a terrorizmus elleni történelmi tiltakozó egységfelvonuláson csak Jane Hartley nagykövet vett részt, és nem az elnök vagy Joe Biden alelnök vagy legalább John Kerry külügyminiszter.)

CNN: 3,7 millióan vonultak
január. 12. hétfő 6:18

A BBC tudósítása szerint legalább 3 millióan vonultak utcára tegnap Franciaországban, míg a CNN és a Guardian legalább 3,7 millió emberről írnak.

Tovább emelhetik a készültség szintjét
január. 12. hétfő 6:17

David Cameron brit miniszterelnök, aki részt vett a vasárnap rendezett hatalmas párizsi demonstráción, a BBC televíziónak kijelentette: Nagy-Britannia is a fanatikus szélsőségesség hasonló fenyegetésével kénytelen szembenézni, mint Franciaország. A kormányfő elmondta: hétfőn tanácskozik a brit biztonsági és elhárító szolgálatok vezetőivel, akikkel áttekinti, hogy "szükséges-e további lépéseket tenni" a terrorveszély ellen. Ez alig burkolt utalás volt arra a lehetőségre, hogy a brit hatóságok a legmagasabb fokozatra emelhetik a terrorkészültség szintjét.

David Cameron

A brit kormány tavaly nyáron - elsősorban az Iszlám Állam nevű szélsőséges terrorcsoport jelentette veszélyre hivatkozva - a második legmagasabb fokozatra emelte a terrorkészültségi szintet. Azóta a "súlyos" kockázatra figyelmeztető riasztási szint van érvényben. Ennek hivatalos meghatározása szerint "nagyon valószínű", hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri. Az ötfokozatú brit készültségi listán ennél már csak egy magasabb riasztási szint van, a "kritikus", amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló nagyszabású merénylet terveiről kap konkrét értesülést. A The Sunday Times című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap név nélkül idézett egy kormányzati forrást, aki elmondta: a brit elhárító szolgálatok úgy ítélik meg, hogy Nagy-Britannia nincs messze ettől a riasztási szinttől. 

Fényjátékkal tisztelgett London
január. 12. hétfő 6:16

Fényjátékokkal tisztelgett London vasárnap a párizsi vérengzés áldozatai előtt. Vasárnap este a legismertebb londoni turistalátványosságokat, a Tower-hidat, a parlament épületével szemközt emelkedő óriáskereket, a London Eye-t, valamint a Trafalgar-tér szökőkútjait és a tér északi szélét határoló Nemzeti Galéria épületét is a francia nemzeti lobogó színeivel világították ki.

Tower-híd

London Eye

A Tower-hidat a reflektorok váltakozva öltöztették kék, fehér és piros fénybe, és a London Eye saját színes díszkivilágítását is a francia nemzeti színekre kapcsolták, majd a gyász jeleként a híd és az óriáskerék is sötétbe borult. A Nemzeti Galéria épületének két oldalsó szárnyára este folyamatosan a francia zászló színeit vetítették a tér szemközti végébe telepített különleges fényszórók. A Trafalgar-téren egész nap megemlékező nagygyűlés volt, a galéria előtt pedig spontán emlékhelyet alakítottak ki: itt a Charlie Hebdo folyóirat lemészárolt karikaturistáinak emlékére több ezer ceruzából és tollból álló kört formáltak, a kör közepére pedig virágokat, rajzokat helyeztek el a térre látogatók.

Nemzeti Galéria

Netanjahu köszönetet mondott
január. 12. hétfő 6:14

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap késő este a párizsi nagyzsinagógában méltatatta a francia vezetőket az antiszemitizmussal és terrorizmussal szembeni szilárd kiállásukért, és köszönetet mondott egy muszlim férfinak, aki több zsidónak megmentette az életét a párizsi kóser boltban történt túszejtés idején. "Nagyra értékelem Francois Hollande államfő és Manuel Valls miniszterelnök nagyon szilárd és határozott kiállását az újfajta antiszemitizmussal és terrorizmussal szemben. Közös ellenségünk a radikális iszlám, a szélsőségesség, és nem a normális iszlám" - hangoztatta Netanjahu a nagyzsinagógában tartott megemlékezésen, amelyen részt vett a francia államfő is, illetve több arab világbeli vezető is.

Benjámin Netanjahu és Francois Hollande

Netanjahut és Hollande-ot tapsviharral fogadták a nagyzsinagógában összegyűlt hívők. Netanjahu héber nyelven mondott beszédében felsorolt több szélsőséges iszlamista szervezetet, köztük az Iszlám Államot, az an-Núszra Frontot, a Boko Haramot, a Hamászt és a Hezbollahot, és felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a csoportok "ugyanarról a tőről fakadnak". "Izrael most Európa oldalán áll, de azt szeretném, ha Európa is Izrael oldalán állna" - hangoztatta Netanjahu. Leszögezte a nagyzsinagógában összegyűlt hívők előtt, hogy minden zsidónak jogában van biztonságban élni bárhol a világon, kiváltképpen Franciaországban. Hozzátette ugyanakkor, hogy Izrael tárt karokkal vár minden zsidót, aki át akar települni. Az izraeli miniszterelnök köszönetet mondott muzulmán vallású Lassana Bathilynek, aki a párizsi kóser boltban történt túszejtés és vérengés idején több zsidó életét mentette meg.

2,5 millióan tüntettek Franciaországban
január. 11. vasárnap 19:28

Több mint 2,5 millióan vonultak utcára Franciaországban vasárnap a terrorizmus elleni felvonulásokon. Párizsban "a tüntetők az eredetileg kijelölt útvonalaknál jóval szélesebb területen vonultak, ezért képtelenség megszámolni őket" - közölte a franca belügyminisztérium.
   
Korábban a szervezők másfél millióra becsülték a fővárosban a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni szerdai véres merénylet és az azt követő túszejtések 17 áldozatainak emlékére rendezett megemlékezésen résztvevők számát, s a vidéki városokban is több mint egymillióan tüntettek.

Példátlan biztonsági intézkedések
január. 11. vasárnap 19:02

Nézze meg az ATV összefoglalóját
január. 11. vasárnap 19:00