Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2015-01-04 18:31:00

Harci gépek lőtték Líbia legnagyobb acélművét

Líbia legnagyobb, Miszrátában lévő acélművét lőtték vasárnap a nemzetközi közösség által elismert kormány harci gépei, a második egymást követő napon támadva az egyik fő rivális szervezettel szövetséges líbiai várost.

A külvilág által elismert kormányfő, Abdalláh asz-Száni arra kényszerül, hogy az ország keleti részén egy csonka államot irányítson, amióta a Miszráta városával szövetségben álló, Fadzsr Líbia (Líbiai Hajnal) nevű iszlamista koalíció augusztusban elfoglalta Tripolit, és önhatalmúlag kikiáltotta kormánya megalakulását. A Száni vezette kabinetnek el kellett menekülnie a fővárosból, és jelenleg a kelet-líbiai Tobrukban van a székhelye.
   
Mohamed Abdel-Málik al-Fakíh, a Líbiai Vas- és Acélművek (Lisco) elnöke közölte, hogy déltájban harci repülőgépek lőtték az üzem környékét és egy képzőközpontját. A tripoli kormányhoz hű hírügynökség szerint egy gép támadást kísérelt meg a polgári repülőtér közelében lévő légierő-akadémia ellen is, de a légelhárítás miatt idő előtt lőtte ki rakétáit, és így elvétette célpontjait. A Szinnivel szövetséges erők egyik szóvivője megerősítette a Miszráta elleni csapások tényét, de részleteket nem közölt.
   
Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása után nem jött létre a stabilitás Líbiában, az egykor egymás oldalán küzdő lázadószervezetek egymás ellen fordultak az ország fölötti ellenőrzés megszerzéséért.
   
Sürgős ülést tartanak az Arab Liga állandó képviselői hétfőn, hogy megvitassák a líbiai helyzetet - jelentette be vasárnap a kairói székhelyű pánarab szervezet második számú vezetője.
   
"A tanácskozás a veszélyes líbiai fejleményekkel, az erőszak fokozódásával, a terrorcselekmények szaporodásával foglalkozik majd" - mondta Ahmed Ben Helli főtitkárhelyettes.
   
E cselekedetek "célpontjai már nem csak az egyének, (...) hanem a líbiai nép vagyonát jelentő létfontosságú gazdasági infrastruktúrák, így az olajtározók is" - tette hozzá.
   
A Fadzsr Líbia milicistáinak egyik rakétája december 25-én óriási tüzet okozott az ország három fő olajtermináljának egyikében.

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink