Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-12-26 12:04:00

USA-bírálat: Orbánra hivatkoznak az oroszok

Az orosz Pravda Orbán Viktor kijelentésével igyekszik bizonyítani, hogy az USA aktívan beleavatkozik a kelet-európai országok belpolitikájába.

„Az Egyesült Államok Európát fojtogatja az ukrán válság ürügyén” c. cikk a magyar miniszterelnök nyilatkozata kapcsán megkérdezett egy orosz elemzőt, aki szerint a magyar gazdaság nagyban függ az amerikai makrogazdasági döntésektől, az országnak Nato-tagként is a közös politikát kell követnie. Azon kívül Bruter szerint a beutazási tilalom is jelzi, miként viselkedik Washington azokkal szemben, akik nem igazodnak külpolitikájához. Mint mondta, mindez mutatja: a Fehér Háznak hatékony eszközei vannak, ha egy államban olyan viszályt kell előidézni, amely elvezethet az adott hatalom megdöntéséhez.

Hogy Orbán miért nem említette az EU-t, annak okát a szakértő abban látja, hogy Európa a gazdaságban nem az amerikai politikát hajtja végre, ám függ az USA kezében lévő globális pénzügyi piacoktól. És a készülő szabadkereskedelmi egyezmény azt eredményezi majd, hogy a tengerentúli tőke saját igényei szerint alakítja az öreg kontinens gazdasági viszonyait. Ami odáig juthat, hogy egyszerűen megszűnik az európai gazdaság önállósága, ez különösen nagy veszély a kicsiny, illetve nem kellőképpen fejlett országok számára.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország kimaradhat-e az újfajta hideg háborúból, Bruter úgy válaszolt, hogy az EU és az Nato elválasztó vonalakat igyekszik létrehozni a kontinensen, a magyarok azonban ezt nem akarják támogatni, mert nem elég erősek. Az USA irányvonala elfogadhatatlan Közép-Európa számára. Ha Orbán ellenkezik, akkor mindent kockára tesz. Az USA ugyanis attól tart, hogy a politikus precedenst teremt, ráadásul saját hazájában igen népszerű. A példa elterjedése lehetővé tenné, hogy a földrész saját politikát folytasson. Az Egyesült Államok minden érintettnek tudtára kívánja adni, hogy nem emelhetik fel a fejüket.

Az Orosz Tudományos Akadémia Európa Intézetének egyik kutatója úgy látja, hogy Washingtonnak megvannak az eszközei a nyomásgyakorlásra, főleg Magyarország esetében. Mint mondja, korábban az elégtelen demokrácia volt a vád, most a korrupció. Hogy kiket tiltottak ki, azt az amerikaiak nem hajlandók elárulni. És az is nagyon valószínű, hogy az unió keményebb műszaki feltételeket ír elő az atomerőművek számára. Pedig – mutat rá a kutató – Paks-2 terve gazdaságilag kifogástalan, ám ha hozzávesszük az erős politikai tényezőt, akkor a magyarok joggal félnek, hogy teljesen figyelmen kívül hagyják nemzeti érdekeiket. Továbbá a szlovák, a cseh és az osztrák érdekeket. Lehet, hogy az USA egyszer s mindenkorra el akarja intézni Európát. Drinocskin szerint azonban nem csak Orbán ellenzi a hideg háborút, hanem más szereplők is. Magyarország kicsiny, és lakosai tudják, hogy egy napon a frontvonal kellős közepén találhatják magukat, ha újabb agresszív akciók történnek.

A magyar Tanácsköztársaságról tartottak szimpóziumot Bécsben

A magyar Tanácsköztársaságról tartottak nemrégiben tudományos szimpóziumot Bécsben, a Ludwig Boltzmann-Intézet, a Collegium Hungaricum és a Bécsi Egyetem Finnugor Tanszékének szervezésében. A német Der Standard beszámolója úgy ítéli meg, hogy a 133 nap sok, akkori művész és más értelmiségi életét, gondolkodását, alkotó tevékenységét határozta meg. Ennek igazolására idézi Koestlert, aki szerint 1919-ben a kommunizmus új keletű szó volt, jó, igazságos és reményteli kicsengéssel. Csak éppen az európai baloldali értelmiség máig nem sokat tud erről a történelmi epizódról. Éppen ezt a hiányosságot igyekeztek bepótolni a „Kommunizmus csábítása” c. tudományos rendezvénnyel. A kezdeményező, Albert Dikovich felhívja a figyelmet, hogy a „proletárdiktatúra” egy sor intézkedést hozott az életszínvonal emelésére. A bukást azonban nem csak azok az ellentétek okozták, amelyek a győztes hatalmak által támogatott szomszédokkal alakultak ki, hanem a Tanácsköztársaság által elkövetett saját hibák is. Így pl. a kisparasztok körében nagy felháborodást váltott ki, hogy az államosított nagybirtokokat nem osztották szét. Koestler nem kétli, hogy a kísérlet idővel – orosz mintára - totalitárius rendőrállamba torkollott volna. Ám ez csak kései felismerés: a magyar, bajor, Ruhr-vidéki és orosz forradalom kezdetben reményteli és túláradó hangulatban zajlott. Az író később, 1940-ben leszámolt a kommunizmussal. A Nappali sötétségben jelentős öniróniával bukott angyalként mutatja be az egykori kommunistákat, akik elkövetik azt a tapintatlanságot, hogy elárulják: náluk az égben nem egészen úgy mennek a dolgok, ahogy azt elképzelik.

A témával bővebben is foglalkozik az ATV 17.45-ös és 18.45-ös híradója!

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink