Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-11-03 07:59:00

Ukrajna: Moszkva elismeri a szakadárok választását, Amerika és az EU nem

Moszkva tiszteletben tartja a két délkelet-ukrajnai szakadár megyében, Donyeckben és Luhanszkban élők véleménynyilvánítását a vasárnap tartott "választáson", Washington és Brüsszel szerint ugyanakkor a szavazás alkotmányellenes volt, és akadályozni fogja a békés rendezést a válság sújtotta térségben.

Mindkét szakadár köztársaságban a hatalmon lévő vezetők nyerték meg a választást: Donyeck megyében Olekszandr Zaharcsenkót választották elnökké, Luhanszkban pedig Ihor Plotnickijt.

A donyecki szakadárok választási bizottságának vezetője bejelentette, hogy Zaharcsenko a szavazatok több mint 70 százalékát szerezte meg a voksok több mint 50 százalékának összeszámlálása alapján. Luhanszk megyében a szavazatok 27,8 százalékos feldolgozottsága alapján Plotnickij vezet 63,17 százalékkal. A többi jelölt jóval 20 százalék alatti eredményt ért el. A "parlamenti választásokon" 69,18 százalékkal a Békét Luhanszknak mozgalom listája vezet, melynek élén szintén Plotnickij áll. A mozgalom a "köztársaság" függetlenségéért száll síkra, és egyik legfontosabb célja a lehető legszorosabb kapcsolatok kialakítása Oroszországgal.

Az orosz külügyminisztérium hétfőre virradóra kiadott közleményében közölte, hogy tiszteletben tartja Délkelet-Ukrajna lakóinak véleménynyilvánítását, és kész továbbra is együttműködni a válság rendezésében. A közlemény szerint a megválasztott donyecki és luhanszki "képviselők mandátumot kaptak a gyakorlati feladatok végrehajtására", hogy visszavezessék a térségben az életet a normális kerékvágásba. A dokumentum hangsúlyozza, hogy "rendkívül fontos" határozott lépéseket tenni az ukrán központi hatalom és a Donyec-medence képviselői közötti tartós párbeszéd megteremtésére a minszki megállapodások szellemében.

EU: törvénytelen

Federica Mogherini, az Európai Unió új kül- és biztonságpolitikai főképviselője közleményében törvénytelennek minősítette a vasárnapi kelet-ukrajnai "elnök- és parlamenti választásokat", és kijelentette, hogy az unió nem fogadja el az eredményeit.

"A választásokat az ukrajnai béke megteremtése egy újabb akadályának tekintem" - írta közleményében Mogherini. A helyi választásokat az ukrán törvények szerint kell megrendezni, miként azt a minszki megállapodások előirányozzák - hívta fel a figyelmet, és felszólított minden érintettet, dolgozzon azért, hogy ilyen választásokat lehessen tartani.

A német kormány sem ismeri el

A német kormány nem ismeri el a kelet-ukrajnai választást - közölte Steffen Siebert kormányszóvivő hétfőn Berlinben. A szóvivő tájékoztatóján elmondta, hogy az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött donyecki és luhanszki területen rendezett választás illegitim volt és nemcsak az ukrán alkotmány, hanem a kijevi kormány és a kelet-ukrajnai szakadárok szeptemberi minszki tűzszüneti megállapodásának megsértését is jelenti. Mindez tovább nehezíti a válság rendezését célzó erőfeszítéseket, ezért különösen érthetetlen, hogy hivatalos orosz jelzések szerint Moszkva elismeri és tiszteletben tartja a választást - mondta Steffen Siebert. Hangsúlyozta: Oroszországnak mindent meg kell tennie a minszki megállapodásban foglaltak végrehajtásáért.

Gyöngyösi Márton megfigyelő volt

A választások ellenőrzésére mintegy háromszáz megfigyelő érkezett Oroszországból, a szakadár Dél-Oszétiából, továbbá Szerbiából, Montenegróból, Izraelből, Franciaországból, az Egyesült Államokból és más országokból. Magyarországról Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés jobbikos alelnöke vett részt megfigyelőként a választásokon.

Az Egyesült Államok arra szólította fel Oroszországot, hogy ne használja ürügynek a választások eredményeit "újabb csapatok és fegyverzet Ukrajnába vezénylésére". Mark Stroh, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője az orosz hírügynökségnek nyilatkozva felhívta a figyelmet, hogy "a legutóbbi információk fényében" az orosz katonák visszatérnek a szakadárok által ellenőrzött kelet-ukrajnai területekkel szomszédos határtérségbe. Felszólította Oroszországot és a szakadárokat, hogy teljesítsék a szeptemberi minszki megállapodásokból eredő kötelezettségeiket. Hangsúlyozta, hogy "az Egyesült Államok nem fogja elismerni az úgynevezett választások eredményeit, és felhívja a nemzetközi közösség minden tagját, hogy cselekedjen hasonlóképpen".

Stroh szerint az ilyen "választások" megrendezése ellentétes az ukrán alkotmánnyal és a szeptember 5-ei minszki megállapodással. Szavai szerint "az egyetlen törvényes voksolás, melyet Kelet-Ukrajnában tartanak, a Petro Porosenko ukrán elnök által aláírt törvényben előirányzott december 7-ei választás lesz". Ezt azonban a szakadárok nem fogadják el.

A német külügyminiszter óva intette Oroszországot

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter óvta Oroszországot attól, hogy a választások eredményét a szakadárok további buzdítására használja. "Remélem, Oroszország a nyilvános állásfoglalásokon túl nem tesz semmit azért, hogy a választási eredményeket ürügyként használva arra buzdítsa a szakadárokat, hogy tevőlegesen folytassák útjukat a függetlenség felé" - mondta a Deutsche Welle német rádiónak hétfőn Jakartában, indonéziai látogatásának keretében nyilatkozva.

Steinmeier szerint Oroszország álláspontja kárt okoz az enyhülési folyamatnak. "Mi azon kijelentések alapján fogjuk megítélni Oroszországot, amelyeket Vlagyimir Putyin elnök is megismételt Milánóban: hogy Ukrajna függetlensége mellett áll, és hogy Oroszország ezt az egységet nem kérdőjelezi meg" - mondta, hozzátéve: a minszki megállapodások továbbra is irányadóak a konfliktusban. A kelet-ukrajnai választások vétettek ezen megállapodások ellen, ezért - hangsúlyozta - "nem fogadhatjuk el ezeket a választásokat".

A német külügyminiszter Twitter-üzenetében is megerősítette, hogy a választások ellentétesek a minszki megállapodások "betűjével és szellemével". "Az orosz fél nyilatkozatait abból a kiindulópontból fogjuk megítélni, hogy Ukrajna egysége nem kérdőjelezhető meg" - írta.

Porosenko: semmi köze a szabad véleménynyilvánításhoz

Semmi köze a szabad véleménynyilvánításhoz annak az úgynevezett választásnak, amelyet vasárnap rendeztek az oroszbarát szeparatisták a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megye általuk megszállt területein - szögezte le Petro Porosenko ukrán elnök sajtószolgálatának tájékoztatása szerint.

Az államfő hangsúlyozta, hogy a választás megrendezése súlyos ellentmondásban van a Kijev és a szakadárok képviselői között szeptember 5-én Minszkben létrejött megállapodással.
   
"Az a bohózat, amelyet harckocsik és gépkarabélyok árnyékában rendezett meg két terrorista szervezet a Donyec-medence egy részében, egy szörnyű esemény, aminek semmi köze a szabad akarat valódi kinyilvánításhoz" - fogalmazott az elnök, leszögezve, hogy sem Ukrajna, sem a civilizált világ nem ismeri el ezt a "bohózatot".
   
"Már most a világ vezető országai és befolyásos nemzetközi szervezetek elítélték ezeket az úgynevezett választásokat" - jelentette ki Porosenko. Reményét fejezte ki, hogy Oroszország sem fogja végül legitimnek tekinteni a voksolást, mert az - mint mondta - súlyosan sérti a minszki jegyzőkönyv tartalmát, amely alatt ott áll Moszkva képviselőjének aláírása is.
   
Az államfő szavai szerint ugyanis a Minszkben aláírt jegyzőkönyv azt tartalmazza, hogy előrehozott helyhatósági választásokat kell rendezni a Donyec-medence egyes térségeiben, de azoknak teljes mértékben meg kell felelniük az ukrán törvényeknek.  
   
Az úgynevezett összekötőcsoport, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), Moszkva, Kijev és a szakadárok képviselői szeptember 5-én jegyzőkönyvet írt alá a fehérorosz fővárosban. A korábban nyilvánosságra hozott információk alapján elsősorban a konfliktusban szemben álló felek közötti tűzszünetről és fogolycseréről született megállapodás, mostanáig nem hoztak nyilvánosságra semmit arról, hogy a választásokkal kapcsolatosan milyen rendelkezést tartalmaz a dokumentum.  
   
Az elnök szerint a nemzetközi megállapodásoknak a törvénytelen választások megrendezésével való súlyos megsértése veszélybe sodorja a békefolyamatot. "Ukrajna megfelelő választ ad erre a kihívásra" - figyelmeztetett Porosenko.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További külföldi híreink