Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-10-18 18:25:00

Kiszavazhatják hazánkat a "Demokráciák Közössége" Kormányzótanácsából

Kiszavazhatják Magyarországot az egyik legjelentősebb, demokrácia-erősítéssel foglalkozó nemzetközi szervezet, a „Demokráciák Közössége” Kormányzótanácsából a közeljövőben. Az egykor Madeleine Albright amerikai külügyminiszter által alapított szervezet éppen 3 éve választotta be Magyarországot a kormányzótanácsba, Martonyi János külügyminisztersége idején. A Közösség elé letett beszámolók alapján azonban Magyarországot nem tartják a tagságra méltónak. Az Egyesült Államokból Bombera Krisztina tudósít.

„Az utolsó padban ülők” címmel jelent meg friss elemzés Magyarországról a ’foreign policy’ külpolitikai magazinban, amely már tartalmazza a korrupcióval vagy annak támogatásával gyanúsítható magyar állampolgárok hivatalos amerikai kitiltásának hírét is. A cikk felveti, hogy a magyar kormányra nézve újabb kínos nemzetközi következménye lehet a magyarországi eseményeknek, ha decemberben úgy dönt a Demokráciák Közössége, hogy megválna hazánk kormányzótanácsi tagságától, ahova alig 3éve kerültünk be. A több mint 100 tagú, globális, államközi, kormányzati szervezet a demokratikus átalakulások tapasztalataival foglalkozik, 2000-ben hozták létre, és Magyarország a kezdettől nagy tisztelettel övezett tagország.

Pár héttel ezelőtt a közösség ülésén azonban a Magyarországról szóló elemzések a demokrácia-erősítés szöges ellentétéről számoltak be, és ez azért is fontos, mert a Demokráciák Közössége szervezet véleménye is komoly befolyással lehet mind a hivatalos washingtoni kormánypolitika, mind az Európai Unió jövőbeli döntéseinek alakítására.

Beszéltem Sonni Efronnal, a Human Rights First washingtoni emberjogi szervezet vezető munkatársával, aki 2010 és 2012 között az amerikai külügyminisztérium munkatársa volt, és aki részt vett a  Demokráciák közössége elé letett magyar beszámoló elkészítésében. A jelentés minden olyan jelentős magyar parlamenti döntést tartalmazott, melyet az elmúlt években az alkotmány létrehozásától a média- és egyházalapítási szabadságon át a Holocaust-béli magyar szerep meghatározásáig nemzetközi kritika ért.

Sonni Efron elmondta nekem, hogy az amerikai kormány képviselője indítványozta annak felülvizsgálatát, hogy Magyarország a szervezet kormányzótanácsának tagja maradjon-e. Efron hangsúlyozta, Magyarország tagságának a felfüggesztése még nem dőlt el. Azonban talán még súlyosabb, hogy a Human Rights First azt javasolta, a magyar kormány MAGA gondolja végig: akar-e egyáltalán TAG maradni a demokráciák közösségében, vagy magától kilépne. Több forrás szerint a magyar kormány a kínos kiszavazás elkerülésére talán ezt választja szívesebben. A Kormányzótanácsi Tagságunkról decemberben születhet döntés.

ATV Híradó, Bombera Kriszta

Ajánlom

További külföldi híreink