Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-10-15 06:43:00

Támadás Bengáziban: vádemelés egy líbiai férfi ellen, halálra is ítélhetik

Vádat emelt kedden a szövetségi nagyesküdtszék a líbiai állampolgárságú Ahmed Abu Hattala ellen, aki az amerikai hatóságok szerint 2012. szeptember 11-én részt vett a bengázi amerikai képviselet elleni támadásban.

A Hattala ellen elfogadott vádirat 17 új pontot tartalmaz az ellene júliusban felhozott vádakon felül. Egyebek között azt, hogy az Ubaidin bin Dzsarra szélsőséges milíciaszervezet feje volt, amely később egyesült az Anszár as-Sáría terrorszervezettel, amelynek a vádlott egyik vezetője lett Bengáziban. Emellett bűneinek feltételezett lajstromában az is szerepel, hogy másokkal együtt a bengázi amerikai létesítmények megtámadására és amerikai állampolgárok meggyilkolására szövetkezett.

Ha bűnösnek találják a Washingtonban polgári bíróságon megtartandó tárgyaláson, Ahmed Abu Hattalát akár halálra is ítélhetik. Korábban egy személynek egy szövetségi intézmény közben elkövetett támadás közbeni megölésével, a terrorizmus anyagi támogatásával és fegyveresen elkövetett erőszakos bűncselekménnyel vádolták.

A kelet-líbiai városban működő amerikai konzulátus, valamint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) ottani kirendeltsége elleni támadás következtében négy amerikai életét vesztette, köztük Christopher Stevens tripoli nagykövet. Hattalát júniusban kommandósok és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei fogták el Líbiában.

A bengázi támadás súlyos belpolitikai vihart kavart az Egyesült Államokban, amely kihathat akár az akkori külügyminiszter, Hillary Clinton politikai jövőjére is, ha úgy döntene, hogy 2016-ban elindul az elnökválasztáson.

hillary clintonHillary Clinton

A 2012-es választási kampány finisében ugyanis az amerikai kormány azt állította, hogy az incidens spontán támadás volt a képviselet ellen, és hogy azt egy muszlimellenes amerikai videó provokálta ki. Később azonban bebizonyosodott, hogy Washingtonnak alapos oka lett volna azonnal azt feltételezni: a fegyveres rajtaütés mögött szélsőséges szervezet állhat. Kiderült, hogy amerikai biztonsági szervek hónapokkal előre figyelmeztettek a bengázi objektum védelmének gyengeségére és az amerikai célpontok elleni támadások lehetőségére.

Líbia kormánya tiltakozott amiatt, hogy Hattalát a tudta nélkül fogták el. Líbiai vezetők 2013 óta kérték az amerikai kormánytól, hogy ossza meg velük az arra vonatkozó bizonyítékokat, hogy valóban a gyanúsított rendelte el a bengázi támadást. Azt állították, hogy ilyen bizonyítékok birtokában készek lettek volna letartóztattatni őt, ám azok híján nem kívánták megkockáztatni a szélsőséges milíciák várható erőszakos reakcióját.

Hattala, aki az elfogatása előtt többször is nyilatkozott az amerikai sajtónak, azt állította, hogy nem ő irányította az amerikai objektumok elleni támadást, igaz elismerte, hogy az incidens idején járt a helyszínen.

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók