Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-10-07 05:45:00

Száz évre tervez az Iszlám Állam

Dermesztő politikai tervekkel igyekszik átszabni a Közel-Keletet az Iszlám Állam. A terroristák egyik legmeredekebb elképzelése szerint Oroszországot olajmezőkkel vesztegetnék meg nukleáris technológiáért cserébe, de a hosszú távú tervek között szerepel Irán bedöntése is.

Hajmeresztő tervekkel rendelkeznek a dzsihádista terroristák, írja a Sunday Times. A brit lap által közölt dokumentumot Abdullah Ahmed Mesedáni, az Irak és Szíria területén legaktívabb terrorcsoport titokzatos hattagú háborús kabinetjének tagja jegyzi. A dokumentumokat egy márciusi razzia során foglalták le az iraki különleges erők az Iszlám Állam (IÁ) egyik magas rangú tagjának otthonában.

A dokumentum hitelességét nyugati biztonsági tisztviselők is megerősítették.

A 70 pontból álló terv betekintést nyújt a grandiózus stratégiába, amelynek egyik célja az iszlám síita ágának megsemmisítése az arab világban és az ugyancsak síita Iránban.

A dokumentumokban felsorolt célok egyike például az, hogy az IÁ hozzáférést biztosít Oroszországnak az iraki Anbar tartományban zsákmányolt olajmezőkhöz, ha Moszkva cserébe megszakítja kapcsolatait Teheránnal, valamint megosztja a terroristákkal a nukleáris technológiát. A terroristák emellett azt is szeretnék elérni, hogy az oroszok hagyjanak fel Basár el-Asszad szíriai elnök támogatásával, és lépjenek szövetségre az Arab-öböl Iránnal és Szíriával konfrontáló szunnita államaival.

Egy, a dokumentumot ismerő biztonsági forrás a brit lapnak elmondta: „semmi nem döbbenti meg a nyugati kormányokat az Iszlám Állam fanatikus törekvéseivel kapcsolatban”. „Már egy ideje tudunk róla és tartunk tőle, hogy vegyi és nukleáris fegyvereket akarnak beszerezni. Szóval, mikor a jövőbeni törekvéseiket szembe állítjuk a jelenlegi eredményeikkel, komolyan el kell gondolkoznunk ezen a dokumentumon” – fogalmazott a név nélkül nyilatkozó forrás.

Egy másik bizarr terv Irán hatalmának aláásására, hogy csatornát építtetnének az Egyesült Arab Emírségeken keresztül, „az Amerika kezében lévő Panama-csatornához hasonlóan”, amely lehetővé tenné, hogy az olajszállító tankerek a Teherán ellenőrzése alatt álló Hormuzi-szoros és a Perzsa-öböl elkerülésével közlekedjenek.

A dokumentum egyebek mellett azt is javasolja, hogy támadják meg „az Irán nemzeti kincsének számító kaviáripart”, és sürgeti, hogy a szőnyegpiacot afgán szőnyegkészítők termékeivel árasszák el, így ellehetetlenítve perzsa versenytársaikat.

Az önjelölt állam belföldi programjai közé tartoznak az etnikai tisztogatás, fajvédelem és egyéb brutális eljárások, amelyek a dokumentum szerint biztosítják az „egységes célú” lakosságot.

A kalifátus biztonságát a külföldi erők ellen, Irán és Irak, valamint bármely síita fegyveres csoport magas rangú hivatalnokai és tisztjei ellen végrehajtott támadások biztosítják.

Hosszú távon az IÁ azt akarja, hogy Pakisztánból és Szíriából a szunniták házasodjanak be a kevert szunnita-síita lakosságú országokba. „Korán házasodjanak meg, és szülessen sok gyermek”, mert ők lesznek az Arab-öbölben élő síiták elleni megsemmisítő kampány alapjai.

Az IÁ „nem csupán a váltságdíjszerző tevékenységekre és olajlopásra épít. Tudják, hogy a túlélés érdekében törvényes bevételre van szükségük” – közölte a Sunday Times munkatársával Veryan Khan, egy amerikai székhelyű terrorellenes megfigyelőközpont igazgatója. „Teljesen egyedi az, hogy 100 éves tervben gondolkodnak – ez is azt bizonyítja, hogy vannak elképzeléseik” – fogalmazott a terrorellenes szakértő.

Közben a terrorszervezet fegyveresei a török határ közelében fekvő, hetek óta ostromlott Kobani szíriai kurd város keleti részén is felhúzták a zászlót - tudatta hétfőn a Reuters brit hírügynökség. Ami azért nagy probléma, mert ahogy arról az atv.hu is beszámolt, Kobani elestével a terrorcsoport ellenőrzése alá kerül a saját deklarált fővárosától Rakkától a török határig húzódó, több mint 100 kilométer széles földsáv. Ugyan az IÁ ellen folyamatosak a légicsapások a térségben, ám szemtanúk szerint a támadások nem elegendőek, ráadásul a frontvonalaktól gyakran túl távol vannak ahhoz, hogy lassítsák a terrorcsoport lendületét.

Szóljon hozzá:

Ajánlom

További külföldi híreink