Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-09-24 08:04:00

Obama: Magyarországon megfélemlítik a civil társadalmat

A civil szervezetek globális amerikai támogatásának fokozását ígérte Barack Obama amerikai elnök a Clinton Globális Kezdeményezés elnevezésű szervezet New York-i éves tanácskozásán, amelyen mások mellett Magyarországot is a civil társadalmat korlátozó országok között említette. Kósa Lajos reagált Obama kijelentésére.

A Fehér Ház honlapján megjelent, helyi idő szerint kedden elhangzott felszólalás szerint az elnök hangoztatta, hogy a civil társadalomra növekvő nyomás nem más, mint egy olyan kampány, amely a demokrácia eszméjének aláaknázását célozza. Emlékeztetett arra az ígéretére, hogy egy évvel ezelőtt New Yorkban megfogadta, az Egyesült Államok, amely a világon vezető szerepet játszik ezen a területen, a korábbiaknál is többet fog tenni a civil társadalom megerősítése érdekében, amivel kapcsoltban négy új lépést jelentett be.

Elsőként azt, hogy a civil társadalmi csoportokkal való partneri együttműködés mostantól az egész amerikai kormány feladata lesz, vagyis nemcsak a külügyminisztériumé és a USAID kormányzati segélyszervezeté. Az elnök utasította a minisztériumokat és kormányzati hivatalokat, hogy rendszeresen konzultáljanak és működjenek együtt civil társadalmi szervezetekkel. Az amerikai kormányszervek szembehelyezkednek majd azzal, hogy a külföldi kormányok diktálhassák azt, milyen természetű segítséget nyújthatnak nekik. Az Egyesült Államok ellen fog állni a külföldi kormányok azon erőfeszítéseinek, amelyek a békés gyülekezéshez, egyesüléshez és véleménynyilvánításhoz való jog korlátozására irányulnak. Ezt Obama elnök az amerikai globális vezető szerep részének tekinti.

Másodszor, az Egyesült Államok világszerte innovációs központokat hoz létre a civil társadalmi csoportok támogatására, amelyek a jövő évtől kezdve hálózatépítésre használhatják fel őket, illetve arra, hogy az elképzeléseik megvalósításához szükséges ismeretanyaghoz, technikához és anyagi eszközökhöz juthassanak. Az első hat ilyen központ Latin-Amerikában, a szubszaharai Afrikában, a Közel-Keleten és Ázsiában jön majd létre.

Harmadszor, az Egyesült Államok megnöveli a Demokráciák Közössége elnevezésű kormányközi szervezet támogatását a hatékonyabb diplomácia nyomásgyakorlás érdekében.

Negyedszer, az Egyesült Államok mindennemű civil társadalmi csoportok támogatását növeli és nagyobb vésztámogatást nyújt a szorongatott civil szervezeteknek. Nő a terhelő törvényekkel és szabályozásokkal szembeni jogi támogatás. A Nyílt Kormányzati Együttműködés keretében több kormány kap majd segítséget, és Amerika nagy hangsúlyt fektet a civil társadalmi vezetők új nemzedékének kinevelésének.

az amerikai elnök támogatást ígért a civil szervezeteknekAz amerikai elnök támogatást ígért a civil szervezeteknek

Barack Obama méltatta a kubai, az orosz, a szenegáli, a palesztin és a burmai civil szervezetek kiállását. Hangoztatta, hogy erős és élénk civil társadalmakra van szükség. Kitért arra is, hogy a gyalogsági aknák betiltásáról rendelkező ottawai egyezményhez is civil kezdeményezés nyitotta meg az utat és megismételte a nap folyamán korábban tett bejelentést, miszerint az Egyesült Államok a Dél-Korea védelmét szolgáló készleteinek kivételével lemond a gyalogsági aknák alkalmazásáról. Mint mondta, Amerikai továbbra is az aknamentesítő műveletek legnagyobb anyagi támogatója marad a világon.

Az elnök rámutatott, hogy azok az országok Amerika legszorosabb partnerei, amelyek tiszteletben tartják az emberi jogokat, ezzel szemben ezeknek a jogoknak a megsértése sérelmeket szül és idővel instabilitáshoz, vagy szélsőségességhez vezethet. "Úgy gondolom, hogy a civil társadalomnak nyújtott amerikai támogatás nemzetbiztonsági kérdés" - mondta Barack Obama.

Az elnök szerint egyre több kormány éppen a polgárok és a civil társadalom ereje, a technikára támaszkodó példátlan mozgósító erő miatt tesz meg mindent, ami a módjában áll, hogy elhallgattassa őket. "Oroszországtól Kínáig és Venezueláig könyörtelen megleckéztetéseknek vagyunk a tanúi, valamint annak, hogy a jogos elégedetlenséget felforgatásként becsmérlik. Olyan helyeken, mint Azerbajdzsán, a jogszabályok a civil szervezetek számára még a működést is nagyon megnehezítik.

Magyarországtól Egyiptomig egyre inkább véget nem érő szabályozások és nyílt megfélemlítések veszik célba a civil társadalmat. És szerte a világon olyan bátor férfiakat és nőket zaklatnak, támadnak meg, sőt, ölnek meg, akik fel merik emelni a hangjukat" - fogalmazott az amerikai elnök.

Reagált a Külügy

"Mi abból indulunk ki, hogy Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok szövetségesek. Ugyanakkor az Amerikai Egyesült Államok elnökének magyar civil társadalom kormányzati korlátozására vonatkozó megjegyzéseinek nincsen ténybeli alapja. A magyar nép egy szabadságszerető nép, ezért nem viselné el szabadságának semmilyen korlátozását"- reagált Obama szavaira a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Barack Obama megemlékezett az állami erőszak kameruni, líbiai, kambodzsai és orosz áldozatairól és szolidaratását fejezte ki a venezuelai, burundi, egyiptomi, kínai és vietnami bebörtönözöttekkel.

Kósa: Obama azt se tudja, melyik Magyarország harmadik legnagyobb városa

"A kormány nem a civilek ellen, hanem mellettük lép fel" – jelentette ki Kósa Lajos a Klubrádió riporterének a Parlamentben, az amerikai elnök  szavaira reagálva. A Fidesz ügyvezető alelnöke azt mondta: nem biztos abban, hogy Barack Obama teljesen képben van a magyarországi folyamatokról. Felvetette, hogy szerinte az Egyesült Államok elnöke nem tudja, hogy melyik Magyarország harmadik legnagyobb városa. Mire Kósa Lajos a rádió riporterét is vizsgáztatta, aki Miskolcot mondta. Kiderült, Kósa sincs képben, mert a valóság az, hogy Szeged a harmadik legnagyobb város. Kósa Lajos azonban nem igazította ki a riportert, csak egy „Na, tessék!”-kel válaszolt. Majd hozzátette, hogy Barack Obama nincs ennyire képben. Ennél alapvetőbb információkat is csak szűrőkön keresztül kap, melyek nem biztos, hogy eligazítják - vélekedett. Majd hozzátette, az Egyesült Államok elnöke egy egész ország ellen vezényelt háborút abban a vélelemben, hogy Iraknak tömegpusztító fegyvere van. Bár ez nem Barack Obama volt, Kósa Lajos hozzátette, ő minden amerikai elnökre gondol akkor, amikor azt mondja, hogy az amerikai elnök a világ nem minden dolgával van képben.

Obama szerint ennek a civil társadalmak elleni hadjáratnak a célja a demokrácia legalapvetőbb gondolatának az aláaknázása. "Ezért egy még ennél is fontosabb kampányra van szükség, hogy megvédjék a demokráciát” – fogalmazott az amerikai elnök, majd hozzátette, hogy ennek a küzdelemnek az Egyesült Államok az éllovasa.

bill clinton és barack obamaBill Clinton és Barack Obama

A 2005-ben megalapított Clinton Globális Kezdeményezés (Clinton Global Intitiative, CGI) egy pártok felett álló szervezet, amelynek éves fórumain, amelyeket szeptemberben, az ENSZ-közgyűlés általános vitájával párhuzamosan szoktak megrendezni, a világ országainak vezetői megvitatják, hogy mit lehetne tenni a világ fontos problémáinak megoldásáért. Az éves tanácskozásokon mintegy 150 állam- és kormányfő, 20 Nobel-díjas, több száz nagyvállalat, vallási, civil és jótékonysági szervezet vezetője, valamint a média képviselői vesznek részt. 2013-ig a CGI tagjai 2300 olyan kötelezettséget vállaltak, amelyek 180 országban több mint 400 millió ember életkörülményein javítottak.

Szóljon hozzá:

atv.hu / MTI

További külföldi híreink