Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-09-24 06:52:00

Líbia: felkelés kezdődött az iszlamisták ellen

Felkelés kezdődött kedden a líbiai fővárost ellenőrző iszlamisták ellen - jelentette a Sky News Arabíja hírcsatorna.

A híradás szerint Tripoli minden városrésze fellázadt. Az al-Arabíja hírtelevízió közölte, hogy a fővárosban erőteljes bombázás zajlik, legalább hat légicsapást érte a szélsőséges Fedzsr Líbia (Líbia hajnala) nevű iszlamista fegyveres koalíció állásait Tripoli déli részén. Az iszlamisták állítólag súlyos veszteségeket szenvedtek, megsemmisült több páncélozott járművük.

Közben Abdalláh asz-Száni miniszterelnök a felkelés hírére általános mozgósítást rendelt el, hogy - a fővárosiak kérésének eleget téve - felszabadítsa Tripolit.

A líbiai fővárost augusztus végén kerítette hatalmában a Fedzsr Líbia. Az iszlamisták újra összehívták a tavasszal - a választások előtt - feloszlatott, iszlamista többségű előző parlamentet, az Általános Nemzeti Kongresszust (ÁNK), amely jóváhagyta az Omár el-Hászi vezette iszlamista kormányt.

Líbiában így jelenleg két parlament és két kormány működik. Az iszlamista többségű parlament Tripoliban van, a másik, többségében szekuláris erőkből álló képviselőház pedig Tobrukban ülésezik. A nemzetközi közösség ezt a testületet ismeri el a törvényhozó hatalom letéteményeseként. Ez a képviselőház szeptember elején kérte fel kormányalakításra az augusztusban lemondott előző miniszterelnököt, Abdalláh asz-Szánit.

Az olajban gazdag észak-afrikai országban a központi vezetés Moammer Kadhafi néhai diktátor hatalmának 2011-es megdöntése óta képtelen volt kiterjeszteni hatalmát az ország egészére, és nem tudta lefegyverezni vagy irányítása alá vonni a forradalom idején verbuválódott különböző fegyveres csoportokat.

Az országban azóta teljes káosz uralkodik, hogy májusban Halifa Haftár nyugalmazott tábornok hadjáratot hirdetett a szélsőséges iszlamisták ellen, arra hivatkozva, hogy a kormány képtelen úrrá lenni a helyzeten.

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink