Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-09-17 18:08:00

Líbiai válság: harcok Tripoliban és Bengáziban

Elutasította a líbiai parlament a korábban lemondatott, majd újraválasztott miniszterelnök, Abdalláh asz-Száni új kormányát szerdán, tovább bonyolítva a belpolitikai helyzetet a káoszba süllyedt észak-afrikai országban, ahol jelenleg két kabinet működik, és folyamatosak a fegyveres összetűzések a két legnépesebb városban.

A Tobrukban ülésező, a nemzetközi közösség által a törvényhozó hatalom letéteményeseként elismert, többségében szekuláris erőkből álló képviselőház szeptember elején kérte fel az augusztusban lemondott előző miniszterelnököt az újbóli kormányalakításra. Száni szerdán tizennyolc miniszter kinevezését javasolta, de a képviselők kifogást emeltek több tárcavezető személye ellen, így a kormányalakítást el kellett napolni.
   
Isszám Al-Urajbi, egy Bengáziban élő képviselő úgy nyilatkozott, az kormánnyal kapcsolatos fenntartások oka az, hogy abban a korábban lemondatott kabinet néhány minisztere is helyet kapott volna.
   
A képviselőház a júniusi általános választások után állt fel, de a gyakorlatban mindeddig nem sikerült szert tennie bármiféle hatalomra. A fővárost, Tripolit augusztus végén a Fadzsr Líbia (Líbia hajnala) nevű iszlamista fegyveres koalíció kerítette hatalmába, és újra összehívta a tavasszal - a választások előtt - feloszlatott, iszlamista többségű előző parlamentet, az Általános Nemzeti Kongresszust (ÁNK), amely Omár el-Hászi 19 tagú kormányát hagyta jóvá.
   
Abdalláh asz-Száni ügyvezető kormányának madridban tartózkodó külügyminisztere, Mohamed Abdulaziz szerdán arra figyelmeztetett, hogy "az egész világra nézve komoly következményekkel fog járni", ha nem találnak megoldást a líbiai konfliktusra, és nem számolnak le az ott tevékenykedő "terroristákkal". Ez utóbbi alatt vélhetően az iszlamista milíciákra utalt a politikus, aki egy, a líbiai válsággal kapcsolatos nemzetközi konferencián vett részt a spanyol fővárosban.
   
A rivális milíciák összecsapásaiban szerdán meghalt az ÁNK egyik tagja Tripoliban - közölték helyi egészségügyi és katonai források. Tripoli milicisták szerint Mohamed al-Kiláni - aki nemcsak az iszlamista törvényhozás tagja, hanem egyben a Fadzsr Líbia egyik parancsnoka is volt - harcba vezetett egy fegyveres osztagot, amikor ellenfelei végeztek vele.
   
Bengáziban is folytatódtak az összecsapások a szélsőséges milíciák, köztük az Anszár As-Saría nevű dzsihadista csoport és a szekuláris erőket támogató lázadó tábornok, Halifa Haftár egységei között egy katonai és polgári repülőtér ellenőrzéséért. Haftár csapatait erősíti a líbiai hadsereg néhány alakulata is. A hatóságok információi szerint a szerdai harcokban legkevesebb kilenc katona meghalt és tucatnyian megsebesültek.

Az olajban gazdag észak-afrikai országban a központi vezetés Moammer Kadhafi néhai diktátor hatalmának 2011-es megdöntése óta képtelen volt kiterjeszteni hatalmát az ország egészére, és nem tudta lefegyverezni vagy irányítása alá vonni a forradalom idején verbuválódott különböző fegyveres csoportokat.
   
Az országban azóta teljes káosz uralkodik, hogy májusban Halifa Haftár nyugalmazott tábornok hadjáratot hirdetett a szélsőséges iszlamisták ellen, arra hivatkozva, hogy a kormány képtelen úrrá lenni a helyzeten.
   
A hónapok óta egymással hadakozó milíciák súlyos működési zavarokat okoznak a líbiai államszervezetben, és szakértők attól tartanak, az anarchiába süllyedt Líbia hamarosan a bukott államok sorsára juthat. A helyzet miatt a legtöbb nyugati ország korábban bezárta diplomáciai képviseleteit, és kimenekítette állampolgárait.

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink