Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-09-17 07:21:00

Ebola-járvány: Amerika 3000 katonát vezényel Nyugat-Afrikába

Globális fellépést sürgetett a globális fenyegetést jelentő Ebola-járvány ellen Barack Obama amerikai elnök kedden Atlantában, egyúttal közölve, hogy az Egyesült Államok jelentős szerepet vállal a küzdelemből.

Az elnök, aki a járványügyi megelőzési központ (CDC) atlantai főhadiszállásán tett látogatást, az előzetes tájékoztatásnak megfelelően bejelentette, hogy 3000 katonát vezényel Nyugat-Afrikába, elsősorban Libériába, akik ott 17 százágyas egészségügyi létesítményt építenek és több ezer járványügyi segélymunkást képeznek ki. Obama rámutatott, hogy ez a legnagyobb nemzetközi segítségnyújtás a CDC történetében.

A mérnökökkel és orvosokkal megerősített kontingens parancsnoksága Monroviában lesz. Barack Obama szerint a példátlan méretű, százezrek megfertőződésével fenyegető járvány veszélyt jelent a világ gazdaságára és biztonságára, ugyanakkor annak valószínűsége, hogy az az Egyesült Államokat is elérje, rendkívül alacsony. Arra figyelmeztetett, hogy a helyzet a még rosszabbodni fog, mielőtt ismét jobbra fordul.

margaret chanMargaret Chan

Margaret Chan, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) főigazgatója köszönetét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok ilyen jelentős szerepet vállal az Ebola feltartóztatásában. Libériában, ahol 2003-ban amerikai csapatok segítségével sikerül véget vetni a polgárháborúnak, szintén üdvözölték az Obama elnök által bejelentett szerepvállalást. A nyugat-afrikai ország elnöke, Ellen Johnson Sirleaf a múlt héten levélben kért közvetlen beavatkozást Washingtontól.

Nigériában nincs fertőzött beteg

Közben Goodluck Jonathan nigériai államfő azt közölte, hogy országában jelenleg nincs Ebola-vírussal fertőzött beteg. Újságíróknak nyilatkozva az elnök méltatta azokat az erőfeszítéseket, amelyeket országának hatóságai tettek a fertőzés megállítására. Úgy vélte, Nigériában jól reagáltak a vírus megjelenésére. Hozzátette, hogy azóta további intézkedéseket tettek az esetleges újabb megbetegedések kezelésére, így nem érné őket felkészületlenül, ha a vírus ismét felbukkanna az országban.

goodluck jonathanGoodluck Jonathan

A nyugat-afrikai Ebola-járvány a közelmúltban nyolc emberéletet követelt Nigériában. Összesen huszonegyen betegedtek meg, de a többiek meggyógyultak - mondta el Goodluck Jonathan. Közülük mindazonáltal néhány embert - elővigyázatosságból - továbbra is megfigyelés alatt tartanak.

Az államfő egyúttal arra szólította fel az iskolákat, hogy a jövő héten kezdjék meg a tanítást. A vírus nigériai megjelenése miatt a hónap elejéről elhalasztották az iskolakezdést, de az elnök szerint ez a döntés most már felülvizsgálható. A tanárok szakszervezete az Ebolára hivatkozva arra szólította tagjait, hogy egyelőre ne indítsák újra a tanítást, de Goodluck Jonathan most azt mondta, személyesen igyekszik majd elmagyarázni a szakszervezetnek, hogy el kellene kerülni a társadalmi konfliktus kialakulását.

Az idei a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Sierra Leonéra, Libériára, Nigériára, Szenegálra  és a Kongói Demokratikus Köztársaságra  is átterjedt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) információi szerint a betegség idén már közel 2500 emberéletet követelt. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed, tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További külföldi híreink