Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-09-16 10:05:00

Ebola: rendkívüli ülést tart az ENSZ BT

Amerikai kezdeményezésre rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa a nyugat-afrikai térséget sújtó Ebola-járvánnyal kapcsolatban - jelentette be hétfőn Samantha Power, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete.

A csütörtökön tartandó találkozótól Washington azt reméli, hogy a világszervezet tagállamai konkrét kötelezettségvállalásokat is tesznek a válság leküzdése érdekében, különösen a három leginkább sújtott országra, Libériára, Guineára és Sierra Leonéra vonatkozóan.

Samantha Power azt mondta: azonnali nemzetközi fellépés nélkül a jelenlegi helyzet olyan válsággá fajulhat, amely a ma becsültnél jóval több emberéletet követelhet, és "egy generációval vetheti vissza a nyugat-afrikai országokat". Ha azonban a nemzetközi közösség összefog, a válság kezelhető - tette hozzá.

samantha powerSamantha Power

A jelenlegi a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Sierra Leonéra, Libériára, Nigériára és a Kongói Demokratikus Köztársaságra is átterjedt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) információi szerint a betegség idén már több mint 2400 halálos áldozatot követelt. A betegséget gyógyító orvosság még nem létezik, a fertőzötteknél csak tüneti kezelés lehetséges. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed, a halálozási arány rendkívül magas.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elsősorban a békét és nemzetközi stabilitást fenyegető veszélyekkel foglalkozik. Ritkán fordul elő, hogy napirendjére közegészségügyi témát vesz fel: eddig csupán egyetlen ilyen ülést tartottak, amely - szintén amerikai javaslatra - az AIDS terjedésével foglalkozott.

Amerikai támaszpont Libériában

Közben amerikai tisztségviselők hétfő éjjel közölték: az Egyesült Államok több ezer tagú egészségügyi és katonai támaszpontot tervez létrehozni Libériában az Ebola-járvány ellen. A tervet Barack Obama elnök részletezi már kedden, amikor ellátogat egy atlantai egészségügyi központba.

barack obamaBarack Obama

Az előzetesen kiszivárgott értesülések szerint az Egyesült Államok 17, egyenként százágyas ellátó központot épít, amilyen gyorsan csak lehet, a ragály sújtotta Nyugat-Afrikában. Kiképez több ezer egészségügyi dolgozót az Ebolával fertőzöttek ellátására és háromezer tagú katonai személyzetet telepít a térségbe, hogy összehangoltan és rendben folyjon a harc a pusztító járvány ellen.

Az amerikai egészségügyi kontingens központja Monroviában lesz, Libéria fővárosában.

Szóljon hozzá:

atv.hu / MTI

Ajánlom

További külföldi híreink