Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-09-12 05:35:00

Brit tanulmány: 70 millió embert sújthat az ebola

Az Oxfordi Egyetemen egy új tanulmány szerint Afrika szerte legalább 15 országot, több tízmillió embert sújthat az ebola. A járvány eddig Libériában szedte a legtöbb áldozatot, de már átterjedt Nigériára és Sierra Leonéra is. Több mint négyezren betegedtek meg, több mint kétezren pedig már belehaltak.

Nyugat- és Közép-Afrikában a történelem legpusztítóbb ebola-járványa tombol. A vírus a gócpontok mellett további 15 országot veszélyeztet, a fertőzés akár 70 millió embert fenyegethet – idézi az Oxfordi Egyetem új tanulmányát a brit The Telegraph.

Az Oxfordi Egyetemen végzett kutatás a történelem során előfordult járványokat vetette össze azzal, hogy a vírust hogyan terjeszthetik denevérek és csimpánzok. A kutatók ezzel igyekeznek előrejelezni a betegség terjedését a térség hatalmas állatállományában, de egyben arra is magyarázatot keresnek, hogy a fertőzött testnedvek útján terjedő vírus hogyan vonulhatott nyugat felé Afrikán keresztül.

A szakértők feltételezései szerint Nyugat- és Közép-Afrikában számos denevérfaj tünetmentesen hordozza a vírust a dzsungelen keresztül, és a betegséget olyan állatoknak adják át, amelyeket egyes közösségek vadhúsként fogyasztanak (a majmokat is beleértve). A kutatók szerint a korábban feltételezettnél több ország környezeti adottságai elősegítik az ebola-járványok kitörését.

Az oxfordi tanulmány szerint Elefántcsontpart, Gabon, Angola, Tanzánia, Togo, Etiópia, Mozambik, Burundi, Egyenlítői-Guinea, Madagaszkár és Malawi is fokozottan veszélyeztetett, a már érintett országok mellett itt is felütheti hamarosan a fejét a gyilkos kór.

Brownie Samukai, az ebola által különösen sújtott Libéria védelmi minisztere az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai előtt kijelentette, hogy a betegség "úgy terjed, mint az erdőtűz, mindent elpusztítva, ami az útjába kerül". Libériának "nincs megfelelő infrastruktúrája, szállítási kapacitása, szaktudása és pénzügyi forrása ahhoz, hogy hatékonyan szembeszálljon a járvánnyal" - állapította meg.

További haláleseteket jelentettek Sierra Leonéból, Nigériából és Guineából is, egy szenegáli esetet pedig a közelmúltban erősítettek meg. Idén február óta, a kórokozó vírus 1976-os azonosítása óta legsúlyosabb ebola-járványban eddig 4293-an betegedtek meg a nyugat-afrikai térségben, s 2296-an belehaltak a betegségbe, közülük 1224-en Libériában - közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO), szeptember 6-i adatok alapján. A halálos áldozatok több mint fele az utolsó három hétben hunyt el. Karin Landgren, az ENSZ libériai különmegbízottja a Biztonsági Tanács tagjai előtt azt mondta, hogy már legalább 160 libériai egészségügyi dolgozó fertőződött meg az ebolától, s felük bele is halt a betegségbe. Egyúttal úgy vélekedett, hogy a helyzet jóval súlyosabb, mint ami a hivatalos adatokból kiderül. "A betegek elvesztésének gyorsasága és mértéke, valamint a járvány gazdasági, társadalmi, politikai és biztonsági hatásai alapjaiban rendítik meg Libériát" - mondta Landgren. "A libériaiakat a háború óta legsúlyosabb veszély fenyegeti" - tette hozzá.

Rohamosan terjed a járvány Libériában, a nyugat-afrikai országban a következő három hét során újabb megbetegedések ezrei várhatóak - közölte a WHO, amely szerint a motorkerékpáros és a hagyományos taxik "a vírus terjedésének a melegágyai" Libériában, ahol az ebola elleni hagyományos intézkedések eddig nem bizonyultak elegendőnek.

Ez a legsúlyosabb ebola-járvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Libéria mellett Nigériára és Sierra Leonéra is átterjedt. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az ebolát a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Nick Golding a jelentést publikáló Oxford Egyetem Állattani Tanszékének kutatója és egyben a tanulmány egyik szerzője elmondta: „várhatóan szaporodni fog az ebola az állatállományon belül, ez a korábban becsültnél több állatot érint. Ez nem azt jelenti, hogy ezeken a területeken emberek is feltétlenül megfertőződnek, csupán annyit tesz, hogy ezeken a területeken adottak a feltételek a járvány kitöréséhez”.

atv.hu / The Telegraph / MTI

Ajánlom

További külföldi híreink