Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-09-10 10:52:00

Ebola-járvány: Libéria nemzeti fennmaradása is veszélyben

Az Ebola-járvány Libéria nemzeti fennmaradását fenyegeti - figyelmeztetett kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában a halálos kór által leginkább sújtott nyugat-afrikai ország védelmi minisztere.

Brownie Samukai a BT tagjai előtt kijelentette, hogy a betegség "úgy terjed, mint az erdőtűz, mindent elpusztítva, ami az útjába kerül". Libériának "nincs megfelelő infrastruktúrája, szállítási kapacitása, szaktudása és pénzügyi forrása ahhoz, hogy hatékonyan szembeszálljon a járvánnyal" - állapította meg.

Idén február óta, a kórokozó vírus 1976-os azonosítása óta legsúlyosabb Ebola-járványban eddig 4293-an betegedtek meg a nyugat-afrikai térségben, s 2296-an belehaltak a betegségbe, közülük 1224-en Libériában - közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO), szeptember 6-i adatok alapján. A halálos áldozatok több mint fele az utolsó három hétben hunyt el.

Karin Landgren, az ENSZ libériai különmegbízottja a Biztonsági Tanács tagjai előtt azt mondta, hogy már legalább 160 libériai egészségügyi dolgozó fertőződött meg az Ebolától, s felük bele is halt a betegségbe. Egyúttal úgy vélekedett, hogy a helyzet jóval súlyosabb, mint ami a hivatalos adatokból kiderül. "A betegek elvesztésének gyorsasága és mértéke, valamint a járvány gazdasági, társadalmi, politikai és biztonsági hatásai alapjaiban rendítik meg Libériát" - mondta Landgren. "A libériaiakat a háború óta legsúlyosabb veszély fenyegeti" - tette hozzá.

karin landgrenKarin Landgren

Az országban 1989 és 2003 közt lezajlott két háború 250 ezer halálos áldozatot követelt, s teljesen romba döntötte Libériát. Területét hadurak osztották fel egymás között, s gyakran gyerekkatonákat is bevetve harcoltak egymással a gyémánt- és fakitermelési koncessziók megszerzéséért. 2003-ban ENSZ-békefenntartókat telepítettek Libériában, s a hatezer fős katonai és rendőri erő mandátumát az ENSZ BT-nek most szeptemberben kellene meghosszabbítania, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azonban csak három hónapos hosszabbításra tett javaslatot.

ban ki munBan Ki Mun

Ban Ki Mun szeptember végére nemzetközi Ebola-konferenciát tervez összehívni New Yorkba, az ENSZ-közgyűlés újabb ülésszakának őszi kezdetére, hogy anyagi hozzájárulásra bírják a világ kormányait, a nem kormányzati szervezeteket és a magánszektort - mondta el Stéphane Dujarric, a főtitkár szóvivője. Ban Ki Mun hétfőn a konferencián való részvételre kérte Barack Obama amerikai elnököt is, hangsúlyozva, hogy "sürgősen növelni kell" az Ebola-járvány elleni nemzetközi erőfeszítéseket.

stéphane dujarricStéphane Dujarric

Eközben újabb fertőzött amerikai állampolgárt szállítottak haza Nyugat-Afrikából, a férfi egy segélyszervezetnek dolgozott a térségben. A beteget szállító repülőgép délelőtt szállt le egy Atlantától északnyugatra fekvő támaszponton. A fertőzöttet az atlantai Emory Egyetemi Kórház speciális elkülönítő részlegében fogják kezelni. Ő a negyedik ebolás amerikai állampolgár, közülük kettőt már gyógyultnak nyilvánítottak, miután ugyanebben a kórházban sikerrel kezelték őket egy ZMapp elnevezésű kísérleti gyógyszerrel.

Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Szóljon hozzá:

atv.hu / MTI / hvg.hu

Ajánlom

További külföldi híreink