Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-09-09 19:02:00

Ebola: Egy nap alatt közel kétszáz halott

Egy nap alatt közel kétszáz újabb halálos áldozatot szedett a főként Nyugat-Afrikát sújtó Ebola-járvány - közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Hivatalos adatok szerint szeptember 6-ig 2296-an haltak meg a kór okozta betegségben Nyugat-Afrikában. Egy nappal azelőtt még "csak" 2097 áldozatról lehetett tudni Guineában, Libériában és Sierra Leonéban.  A vírus eddig 4293 embert betegített meg.
   
A halottak tényleges száma ráadásul még ennél is magasabb lehet, a WHO által kiadott szeptember 6-i adatsor ugyanis a betegség által leginkább érintett Libériából még csak az előző napi, a szeptember 5-i adatokat tartalmazza - s a szám egy nap alatt nyilván itt is emelkedett.
   
Eközben újabb fertőzött amerikai állampolgárt szállítottak haza Nyugat-Afrikából, a férfi egy segélyszervezetnek dolgozott a térségben. A beteget szállító repülőgép délelőtt szállt le egy Atlantától északnyugatra fekvő támaszponton. A fertőzöttet az atlantai Emory Egyetemi Kórház speciális elkülönítő részlegében fogják kezelni. Ő a negyedik ebolás amerikai állampolgár, közülük kettőt már gyógyultnak nyilvánítottak, miután ugyanebben a kórházban sikerrel kezelték őket egy ZMapp elnevezésű kísérleti gyógyszerrel.
   
Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink