Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-09-08 19:20:00

Rohamosan terjed az ebola Libériában

Rohamosan terjed az Ebola-járvány Libériában, a nyugat-afrikai országban a következő három hét során újabb megbetegedések ezrei várhatóak - közölte hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A nemzetközi szervezet közleményében azt írta, hogy a motorkerékpáros és a hagyományos taxik "a vírus terjedésének a melegágyai" Libériában, ahol az Ebola-elleni hagyományos intézkedések eddig "nem bizonyultak elegendőnek".
   
A WHO szerint a segélyszervezeteknek jelentősen fokozniuk kell a járvány terjedésének megfékezését célzó erőfeszítéseiket Nyugat-Afrikában. A legfrissebb információk szerint eddig 1871 megbetegedést regisztráltak Libériában, ebből 1089-en életüket vesztették.
   
Justine Greening brit nemzetközi fejlesztési miniszter eközben bejelentette, hogy Nagy-Britannia katonai és humanitárius szakértőket küld Sierra Leonéba, hogy hozzanak létre egy járványügyi központot a betegség által sújtott országban. A 62 ágyas létesítmény a tervek szerint nyolc héten belül megkezdi a működését a főváros, Freetown közelében.
   
Hivatalos adatok szerint eddig közel kétezer-egyszázan haltak meg a kór okozta betegségben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A vírus eddig csaknem négyezer embert betegített meg.
   
Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink