Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-09-04 07:15:00

3000 fertőzött, 1500 halott: dúl az ebola

Az ebola fronton sokkal rosszabbul teljesítünk, mint az a hivatalos adatokból kiderül, a járvány egyre ellenőrizhetetlenebbé válik – figyelmeztetett az amerikai járványügyi hivatal, a Járványkezelési- és Megelőzési Központ (CDC) igazgatója.

Tom Frieden, a CDC igazgatója a CNN-nek adott nyilatkozatában éles hangon kommentálta a helyzetet egy nappal az után, hogy Libéria elnöke, Ellen Johnson Sirleaf a nemzetközi közösség halovány válaszlépéseit bírálta. „Bizonyos értelemben elszomorítónak érezzük a reakciót” – ekézte Libéria elnöke a nemzetközi hozzáállást a járványhoz.

tom friedenTom Frieden

Az első decemberben dokumentált esetek óta az ebola több mint háromezer embert fertőzött meg Libériában, Guineában, Sierra Leonében és Nigériában, a Világ Egészségügyi Szervezet (WHO) szerint, és már legalább 1552 beteg meghalt.

ellen johnson sirleafEllen Johnson Sirleaf

Joanne Liu, az Orvosok Határok Nélkül szervezet elnöke szintén élesen bírálta, az általa a „globális tétlenség koalíciójának” nevezett jelenséget, amelyben az országuk a védekezésre összpontosítanak ahelyett, hogy azoknak segítenének, akiknek leginkább szükségük van rá Afrikában. Liu elmondta, hogy a csoportja által üzemeltetett központok túlterheltek, képtelenek már újabb betegek fogadására, miközben egyre több emberen mutatkoznak az ebola tünetei. „A szükséges kapacitással rendelkező államok politikai és humanitárius felelőssége az, hogy konkrét válaszokat javasoljanak, és nyújtsanak segítséget a világ szeme előtt kibontakozó katasztrófa megoldásához. Ahelyett, hogy csupán az országaikba érkező potenciálisan fertőzött betegekre összpontosítanának” – fogalmazott az Orvosok Határok Nélkül szervezet elnöke.

Galéria: ebolás beteg sétálgatott a piacon További képek

Libéria elnöke a CNN-nek adott televíziós interjúban a nemzetközi közösséghez fordult: „kérem, partnerként működjenek együtt velünk pénzügyi, egészségügyi, logisztikai és egyéb segítség felajánlásával; de erkölcsi és személyes támogatást is nyújtsanak a már milliókat érintő probléma megoldásához”. „Adjanak nekünk reményt azzal, hogy csatlakoznak hozzánk ebben a küzdelemben” – kérte Sirleaf. „Ne a félelmet növeljék bennünk. Szükségünk van erre a reményre és a támogatásukra. A libériaiaknak tudni kell, hogy ezt a háborút meg lehet nyerni” - hangsúlyozta.

Obama üzenetet küldött a Nyugat-Afrikaiaknak

Kedden Barack Obama napirendre tűzte a kérdést: közvetlenül „a nyugat-afrikai embereknek” címzett videó üzenetében azt mondta, hogy Amerika imáiban azokkal van, akiket a betegség elért, és megismételte: alapvető, hogy a helyieket felvilágosítsák arról, hogyan terjed az ebola. „A betegség megállítása nem lesz könnyű, de tudjuk, hogyan kell csinálni” – biztatta hallgatóságát Obama. „Nincsenek egyedül. Együtt, méltósággal és tisztelettel tudjuk kezelni azokat, akik betegek. Életeket menthetünk, és országaink együtt tudnak működni a közegészségügy javításában, így ez a fajta járvány nem fordulhat újra elő” – fejezte ki reményét az amerikai elnök.

barack obamaBarack Obama

Az amerikai elnök hangsúlyozta: kormánya azon dolgozik, hogy változzon a helyzet Afrikában. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője elmondta: a CDC – az amerikai járványügyi hivatal – több mint 500 alkalmazottja elsősorban a fertőző betegségekkel, köztük az Ebolával foglalkozik, és közülük a mintegy 100 amerikai kormányalkalmazottból 70 az erősen fertőzött területeken van. Ezek a kormányzati dolgozók Guineában, Libériában, Nigériában és Sierra Leonéban olyan dolgokkal foglalkoznak, mint „a betegek és a velük érintkezők felügyelete és nyomon követése, az adatbázis-kezelés és az egészségügyi oktatás” – közölte Earnest.

Galéria: emelkedett az ebolavírus halálos áldozatainak a száma További képek

Sokan humanitárius csoportok részeként vannak ott, mint például az a két amerikai, akik ezen a nyáron fertőződtek meg ebolával. Őket az atlantai Emory Egyetem kórházában kezelték, majd később hazaengedték.

A törékeny gazdaságokat különösen fenyegeti az ebola

Vincent Martin, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) dakari központjának vezetője megjegyezte, hogy az ebola által érintett területeken – a járvány kitörése előtt – számos háztartás jövedelmének akár 80 százalékát élelmiszerre fordította. Ezekre a törékeny háztartásokra most az ebola miatti áremelkedések súlyos csapást mérnek. Ráadásul az országok közötti mozgás korlátozása munkaerőhiányt hozott létre a gazdaságokban.

atv.hu / CNN

Ajánlom

További külföldi híreink