Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-08-28 08:59:00

Katasztrofálisan kezeli az Ebolát Libéria

Libériában már 80 ezer embert karanténba zártak az Ebola terjedése miatt, de a kormány olyan bénán kommunikál, hogy sokan azt sem tudják, miért kerültek vesztegzár alá. Akik tudják, azok közül sokan azt hiszik, hogy a kormány trükkje a járvány, ezért fosztogatják az egészségügyi központokat, vagy próbálnak kitörni a karanténból. A kormány katonák és könnygáz bevetésével igyekszik a rendet fenntartani, de alapvető felvilágosításra már nem futja: tízezreknek fogalmuk sincs, hogyan terjed a járvány.

Libéria első kísérlete arra, hogy az Ebola járvány közepette karanténokat hozzon létre az érintett településeken, a múlt héten kezdődött az ország fővárosa, Monrovia egyik legszegényebb, legsűrűbben lakott, etnikailag sokszínű nyomornegyedében.

Augusztus 20-ára virradóan a West Point elnevezésű városrész lakói arra ébredtek, hogy a kormány faasztalokból és huzalokból barikádot emelt, és fegyveres rendőrök, valamint katonák veszik körül őket – számolt be a The Foreign Policy (FP) magazin. A lakók pánikba estek, és mivel senki sem tájékoztatta őket, nem tudták, hova fordulhatnak orvoshoz és hogyan folytassák szokásos napi teendőiket.


Amikor Miatta Flowers, a városrészért felelős tisztviselő családjával menekülni próbált a karanténzónából, a rozoga tengerparti nyomornegyed felháborodott lakosai fellázadtak, és összecsaptak az őket körülvevő rendőri és katonai csapatokkal. Attól féltek, hogy Flowers – saját bőrét mentve – cserbenhagyja a telep lakóit.

Az FP szerint a karantén-projekt kezdetektől fogva kudarcra volt ítélve. A buktatók a nyomortelep puszta mérete és lakossága voltak. A kiközösített település lakossága Libéria legösszetettebb közösségeiből – a 2003-ban véget ért brutális libériai polgárháború egykori harcosaiból, marginalizálódott fiatalokból, valamint bevándorlókból áll. A karanténhoz a hatóságok nem kérték sem a lakosság sem a kormányt segítő egészségügyi szervezetek hozzájárulását és támogatását.


Rontja a helyzetet, hogy a West Point lakói közül sokan azt sem értik, hogy az Ebola hogyan terjed, és nem bíznak a kormányban, amely sok libériai számára már a csalás és a korrupció szinonimájává vált. A járvány viszont továbbra is terjed, már több mint 570 ember halt meg a vírus következtében, és közel ezren megfertőződtek.

A közösség karanténba zárásának ötletén a libériai kormány hetekig dolgozott. Július 30-án, az Elnöki Hivatal kiadott egy sajtóközleményt a karanténról, amelyben a kormány meghatározta az elkerítendő területeket az ország különböző részein. Pár óra múlva viszont kiadott egy másik utasítást is, melyben azt adták tudtul, hogy a hatóságok „számos közösséget már karanténba zártnak tekintenek”, és „ezen intézkedések életbe lépése után csak az egészségügyi dolgozók számára engedélyezett a szabad mozogás ezeken a területeken, az érintett közösségeknek és személyeknek pedig élelmiszer- és egészségügyi ellátást kell nyújtani”.


Hetekig kavarogtak a pletykák arról, hogy melyek a célközösségek, a kormány pedig nem igazán magyarázta el, hogy mi alapján fogja eldönteni, mely közösségeket fogja elkülöníteni, de arról sem tájékoztatta az embereket, miként fog a karantén működni. Ez a bizonytalanság fokozta a félelmet Monroviában.

Kitörési kísérlet West Pointból: sérültek

Szerdán ismét fellángolt az erőszak West Pointban, ahol tüntetők próbáltak meg kitörni a karanténzónából. A katonák lövésekkel és könnygázzal akadályozták meg a kitörési kísérletet. Az összecsapásban szemtanúk szerint legalább négy tüntető megsérült. Azt nem tudni, lőfegyverek okozták-e sebeiket. Libéria kormánya kedden országos kijárási tilalmat rendelt el. A Monroviában lezárt kerületbe a feszültség enyhítése végett több tonna rizst, étolajat és más alapvető élelmiszert juttatott be az ország vezetése, de 80 ezer emberről van szó, ezért a művelet nem egyszerű. (atv.hu / MTI)


Az is gond, hogy West Pointban a tömegnek gyanakvással figyelik az egészségügyi alkalmazottakat, sokan pedig azt hiszik, hogy a járvány csak a kormány trükkje. Egy ilyen tömeg egyszer már ki is fosztotta a városrészben felállított egészségügyi központot, sőt szabadon engedett 17 Ebola-gyanús beteget is, fokozva a járvány terjedését. Az Orvosok Határok Nélkül a monroviai járványt „katasztrofálisnak” minősítette, az Egészségügyi Világszervezet pedig attól tart, hogy a járvány akár hat-kilenc hónapig is eltarthat még.


A halálos áldozatok száma ezzel párhuzamosan folyamatosan emelkedik, és a vírus már más megyékre is átterjedt. Egy átfogó és összehangolt tervre lenne szükség az Ebola leküzdéséhez, de a libériai kormánynak még a kommunikáció sem igazán megy.

Sierra Leonéban már három orvos halt meg

Közben Sierra Leonéban már a harmadik orvos esett az Ebola-járvány áldozatául - közölte szerdán a nyugat-afrikai ország egyik kormányzati tisztségviselője. A szerdán elhunyt Sahr Rogers doktor a Sierra Leone keleti részén fekvő Kenema kórházában dolgozott. Korábban két másik Sierra Leone-i orvos halt bele a betegségbe, egyikük ugyancsak Kenemában kezelt ebolás betegeket.

Rogers halála csapást jelent a Sierra Leone-i egészségügyre, ahol százezer lakosra csupán két orvos jut. (Összehasonlításképpen: az Egyesült Államokban százezer emberre 245 egészségügyi szakember jut.)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, hogy a járvány sújtotta nyugat-afrikai országba küld egy csoportot, hogy megvizsgálják, hogyan kaphatta el egy szenegáli járványügyi szakértő a vérzéses lázat. A WHO munkatársát, aki felügyeleti munkát végzett a világszervezet számára, szerdán Németországba szállították, ahol egy hamburgi egyetemi klinikán kezelik majd.

A jelenlegi a legsúlyosabb járvány az Ebola-vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A betegség mostani terjedése februárban Guineában kezdődött. A vérrel és más testnedvekkel terjedő járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra, Libériára, valamint a Kongói Demokratikus Köztársaságra is átterjedt, és már több mint 1400 ember életét követelte.

Szóljon hozzá:

Ajánlom

További külföldi híreink