Nagyvilág

Ukrajna: csapdába került egy deszantos menetoszlop, többen meghaltak – frissül

80 holttestet még keresnek
augusztus. 2. szombat 15:18

Még 80 áldozat holtteste után kutat a nemzetközi szakértői csapat a lelőtt maláj gép roncsainál, a munkálatok még hetekig is eltarthatnak.

Moszkva gyanújában
augusztus. 2. szombat 13:44

Az orosz külügyminisztérium szerint az Európai Unió "csöndben" feloldotta az Ukrajna katonai technológiákkal és hadi eszközökkel való ellátására korábban kivetett tilalmát, amit Moszkva élesen bírált szombati közleményében.

Obama aggályait fejezte ki
augusztus. 1. péntek 20:18

Barack Obama amerikai elnök ismételten aggályait fejezte ki orosz partnerének, Vlagyimir Putyin elnöknek az ukrajnai szakadárok számára nyújtott orosz támogatás megnövelése miatt, akárcsak amiatt, hogy - mint Washingtonban vallják - Moszkva megsértette a földi telepítésű rövid és közepes hatótávolságú nukleáris rakétákról szóló, 1987-ben megkötött szerződést. A két elnök pénteki telefonbeszélgetéséről közleményben számolt be a Fehér Ház. Obama kijelentette, hogy a válság diplomáciai eszközökkel történő rendezését részesíti előnyben. Ugyancsak pénteken Joe Biden amerikai alelnök 8 millió dollár értékben újabb támogatást ajánlott fel az ukrán határvédelem megerősítésére. Az Egyesült Államok kettes számú vezetője erről telefonon értesítette Petro Porosenko ukrán elnököt.

Kellemetlen helyzetbe hozták Putyint
augusztus. 1. péntek 20:14

Kellemetlen helyzetbe hozta Moszkvát az orosz katonák internetes magamutogatása: a fegyveres erők egyik tagja ugyanis olyan fotókat töltöttek fel az Instagram közösségi képmegosztó portálra, amelyek a jelek szerint Kelet-Ukrajnában készülhettek, más katonák bejegyzései pedig arra engednek következtetni, hogy a Kreml tagadása ellenére orosz egységek avatkozhattak be a szakadárok oldalán. Részletek itt.

Porosenko mielőbbi rendkívüli parlamenti választásokat ígér
augusztus. 1. péntek 19:57

Petro Porosenko ukrán elnök megígérte pénteken, hogy hamarabb megtartják a rendkívüli parlamenti választásokat, mint azt a jogszabályok előírják. Az államfő erről öt ukrán televíziós újságírónak adott interjúban beszélt, amelyet péntek este mindegyik helyi tévécsatorna egy időben sugárzott. Porosenko konkrét dátumot nem mondott. Úgy fogalmazott, hogy a parlamenti választások előkészítési mechanizmusa már beindult. Közölte, hogy előző nap értekezett a frakciók vezetővel, és egyezségre jutottak a választások rövid időn belüli megrendezésében. Hozzátette ugyanakkor, hogy ehhez még törvényeket kell módosítani.

Beregszászi hírportál: szélsőségeknek nincs helye Kárpátalján
augusztus. 1. péntek 18:31

A nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt és a Jobbik tevékenysége régóta felháborítja Kárpátalja közvéleményét, mert a két szervezet igyekszik destabilizálni a politikai helyzetet a térségben; kitiltásukat még 2013-ban javasolta az egyik ruszin szervezet vezetője - írta pénteken a karpatalja.ma beregszászi hírportál. Elemző cikkében Darcsi Karolina beregszászi politológus emlékeztet arra, hogy az ukrajnai helyzet közel fél éve aggodalommal tölti el az ország lakosságát és a kárpátaljai magyarságot. Kárpátalja ugyanakkor mindvégig a béke szigete volt, ám ez az állapot most megbomlani látszik – írja, megállapítva, hogy a soknemzetiségű vidék nyugalmát az elmúlt években különböző szélsőséges csoportok többször próbálták megzavarni.

Kárpátalján megjelent a Jobbik, Kovács Béla európai parlamenti képviselőként irodát nyitott Beregszászban, majd jött válaszként az ukrán szélsőségesek fáklyás menete a városban – írta a szerző. Pedig első kárpátaljai látogatásakor – folytatja – Kovács és Vona Gábor, a Jobbik pártelnöke a Szabadság párttal vette fel a kapcsolatot, amellyel az utóbbi kezdeményezésére együttműködési megállapodást készült kötni. Nem lehet tudni, hogy miben állapodtak meg, de azóta Kárpátalján több, az ukránok és a magyarok közötti nemzetiségi konfliktus kirobbantására irányuló esemény történt, köztük az ukrán zászló meggyalázása Beregszászon, a Szvoboda éjszakai fáklyás felvonulása, a magyar gyerekek elleni támadások Ungváron, magyar emlékművek megrongálása” – tette hozzá a cikkíró.

Sberbank: a szankciók nem érintik a bankot
augusztus. 1. péntek 16:37

A bécsi központú Sberbank Europe AG, illetve a bankcsoportba tartozó 9 kelet-közép-európai leányvállalat nincs az Amerikai Egyesült Államok által szankcionált vállalatok listáján - közölte a bankcsoport magyar leányvállalata pénteken az MTI-vel. A hatályba lépett európai uniós szankciók pedig egyáltalán nem korlátozzák működésükben a Sberbank Europe AG-t és az EU területén működő leánybankjait - írták. Ennek megfelelően a Sberbank Magyarország Zrt. az eddig megszokott rend szerint működik - tette hozzá a bank.

Barack Obama amerikai elnök az orosz pénzügyi szektort érintő amerikai szankciók bevezetését kedden jelentette be, amely értelmében a szankciókkal sújtott bankok nem kaphatnak 90 napnál hosszabb időre amerikai bankhitelt. A szankciók célzottan érintik egyebek között a második legnagyobb orosz pénzintézetet, a VTB bankot, annak leánycégét, a Bank of Moscow-t, továbbá az orosz mezőgazdasági bankot (RAB). Jacob Lew, amerikai pénzügyminiszter szerdán úgy nyilatkozott, hogy az Oroszország elleni lépéseket úgy állították össze, hogy azok a legkisebb veszteséget okozzák más országoknak, de érzékenyen érintsék az orosz gazdaságot.

Merkel Putyinnal egyezkedik?
augusztus. 1. péntek 15:07

Berlin háttéralku megkötésén dolgozik Moszkvával – vélekedik a brit sajtó. Az Independent szerint Angela Merkel azon orosz elnöknél olyan megállapodást akarna elérni, amely végén a Krím feletti orosz fennhatóságot elismernék, cserébe Oroszország biztosítaná Ukrajna, valamint az EU számára a földgázellátás zavartalanságát.

"A magyar szereplőknek is be kell tartaniuk az orosz embargót"
augusztus. 1. péntek 14:57

A FuitVeB zöldég-gyümölcs szakmaközi szervezet arra figyelmeztet, hogy a magyar ágazati szereplőknek is be kell tartaniuk a lengyel zöldségre és gyümölcsre kivetett orosz embargót, ellenkező esetben azt kockáztatják, hogy a magyar zöldség-gyümölcs ágazat termékeit is kitiltják Oroszországból. Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi szervezet (FruitVeB) elnöke pénteken az MTI-nek elmondta: Oroszország már jelezte az Európai Unió ágazati szervezeteinek, hogy megkülönböztetett figyelemmel kíséri, hogy az EU más országain keresztül sem kerüljön Lengyelországból származó zöldség és gyümölcs az orosz piacra augusztus elsejét követően.

10 deszantos halt meg
augusztus. 1. péntek 12:05

Az előző információkkal szemben tíz deszantos vesztette életét, tizenegy eltűnt és tizenhárom megsebesült a szakadár fegyveresek rajtaütésszerű támadásában pénteken Kelet-Ukrajnában, annak a helynek a közelében, ahol két héttel ezelőtt lezuhant a maláj utasszállító repülőgép - közölte az ukrán hadsereg. Korábban az ukrán média 20 halottról számolt be.