Nagyvilág

Rakéták egy ENSZ-iskolában, újabb légitámadások Gázában - frissül

Összefoglaló
július. 31. csütörtök 8:43

24 napja tart Izrael és a Hamász terrorszervezet egyik legvéresebb összecsapása. Szerdán Izrael négyórás tűzszünetet hirdetett, a Hamász ugyanakkor folytatta a rakétatámadásokat: 130 rakétát lőttek át a zsidó államra szerdán. Jeruzsálem szintén folytatta a légitámadásokat, palesztin források szerint több tucat ember életét vesztette. Három katona is meghalt, ezzel 56 főre emelkedett az izraeli hadsereg vesztesége. Az este folyamán egy izraeli küldöttség Kairóba repült, hogy egyeztessen a tűzszünet lehetőségéről, de a tárgyalásokból nem lett semmi, mert Egyiptom nem hajlandó fogadni a Hamászt, ameddig a terrorszervezet nem hirdet tűzszünetet.

Bolívia leterrorállamozta Izraelt
július. 31. csütörtök 7:02

Bolívia terrorista állammá nyilvánította Izraelt, hogy így tiltakozzon a zsidó állam Gázai övezetben zajló hadművelete ellen. Evo Morales, a dél-amerikai ország elnöke szerdán Cochabambában jelentette be az erről szóló döntést. Szerinte a gázai hadművelet azt bizonyítja, hogy Izrael nem garantálja az emberi élet tiszteletben tartásának elvét és az alapvető jogokat, amelyek pedig vezérelvei a békés és harmonikus együttélésnek a nemzetközi közösségben.

Az ATV tudósítása Jeruzsálemből
július. 30. szerda 21:48

Csökken a Hamász népszerűsége Gázában? Az ATV összefoglalója
július. 30. szerda 21:43

Döntött a biztonsági kabinet: folytatják az akciót
július. 30. szerda 19:14

Folytatja a hadműveletet a Gázai-övezetben Jeruzsálem – döntött az izraeli biztonsági kabinet szerda este. Az izraeli média értesülései szerint az alagutak felszámolása maradt továbbra is az egyik legfőbb cél. Arról is döntöttek, hogy újabb humanitárius tűzszünetet hirdet Izrael azokon a területeken, ahol nem zajlik harctevékenység, és ha az nem veszélyezteti az izraeli katonák életét.

ENSZ-klinikába vezetett egy alagút
július. 30. szerda 19:07

Egy ENSZ-klinkába vezetett az az alagút a Gázai-övezetben, amelynek vizsgálata során három izraeli katonát megölt egy rejtett robbanótöltet. Többen megsebesültek. Izraeli katonai források szerint a Hamász már több mint ezer esetben robbantott távirányítással pokolgépet, több ezer épületet megrongálva. Szerdára virradó éjjel 28 épületet vizsgáltak át a katonák, 19-ben találtak rejtett robbanótöltetet.

A mérsékelt palesztinok aknavetőből lövik Izraelt
július. 30. szerda 18:20

A mérsékelt palesztin frakciónak tartott Fatah fegyveres szárnya, az al-Aksza Mártírjai Brigádok videót posztolt, amelyen a szervezet 60 és 120 milliméteres aknavetőből lövi Izraelt.

Három izraeli katona meghalt egy aláaknázott háznál
július. 30. szerda 18:14

Rejtett robbanótöltet ölt meg három izraeli katonát a Gázai-övezetben. A katonák egy épület alá rejtett alagút kijáratánál haltak meg, Hán Júniszban.

Tucatnyi újabb rakétát lőttek ki Izraelre
július. 30. szerda 17:41

Tucatnyi rakétát lőttek ki a Gázai-övezet körüli izraeli városokra szerda délután. Közben a palesztin Ma'an szerint találat ért egy gázai piacot, ahol tizenöt ember életét vesztette.

Öt újabb alagutat robbantottak föl
július. 30. szerda 17:14

Szerdán öt terroristák által használt alagutat robbantott föl az izraeli hadsereg a Gázai-övezetben. Eddig összesen harminc alagutat tártak föl, köztük olyanokat is, amiket az izraeli katonák érkezése előtt aláaknázott a Hamász.