Nagyvilág

Újabb, Oroszország elleni szankciókról döntött az EU és Obama is - frissül

Hollandia vagy Malajzia fog nyomozni
július. 30. szerda 17:58

Minden bizonnyal Hollandia vagy Malajzia fog eljárni a Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító ügyében, nem pedig a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) - jelentette ki szerdán Ivo Opstelten holland belbiztonsági és igazságügyi miniszter.

Katonai hatóság: nincs kényszersorozás Kárpátalján
július. 30. szerda 14:51

Cáfolta a kényszersorozásról Kárpátalja-szerte terjedő híreket szerdán Ungváron kiadott nyilatkozatában a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság, hangsúlyozva, hogy a részleges mozgósítás a törvényes keretek között folyik a megye területén. A megyei hadkiegészítő parancsnokság közleményében a heves lakossági tiltakozást kiváltó híresztelésekre reagált, amelyek szerint a katonák a belügyi szervek munkatársaival közösen „összefogdossák és kényszerrel besorozzák a hadseregbe” a férfiakat. A dokumentum szerint a részleges mozgósítás harmadik szakasza szigorúan a hatályos törvényeknek megfelelően folyik. „Minden egyéb állítás szóbeszéd, badarság és bizonyos mértékben az államhatalmi szervek által folytatott katonai mozgósítás meghiúsítására irányuló kísérlet” – áll a nyilatkozatban.

Kijev: Moszkva újabb katonai erőket csoportosít a határhoz
július. 30. szerda 14:49

Oroszország folytatja katonai jelenlétének növelését az ukrán határ mentén: ötven harckocsit, két Grad rakéta-sorozatvetőt, egy páncélozott gyalogsági járművet és tíz gépkocsit észleltek az államhatártól húsz kilométeres körzeten belül - közölte szerdán honlapján az ukrán határőrszolgálat. Az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) közleménye szerint az éjjel kelet-ukrajnai szakadárok az orosz fegyveres erőktől kapott hét harckocsival behatoltak Oroszországból Ukrajna területére, a Donyeck megyei Gyibrivka településnél, és rálőttek az ukrán katonák állásaira.
   
A tanács adatai alapján az elmúlt 24 órában egy ukrán katona vesztette életét, 11-en megsebesültek a szeparatisták ellen vívott kelet-ukrajnai harcokban. Andrij Liszenko szóvivő szerdai kijevi tájékoztatása szerint ez idő alatt a "terrorellenes" erők több mint száz szakadár fegyverest, tíz páncélozott járművet és 12 tüzérségi rendszert "semmisítettek meg".

Továbbra sem tudják megközelíteni a katasztrófa helyszínét
július. 30. szerda 14:35

A maláj utasszállító gép katasztrófájának vizsgálatával megbízott holland szakértői csoport szerdán sem tudta megközelíteni az utasszállító becsapódásának helyszínét Kelet-Ukrajnában, az oroszbarát szeparatisták és az ukrán erők harcai miatt - közölte szerdán a holland misszió vezetője. "A holland szakértők konvoja nem utazik az MH17 lezuhanásának helyszínére. A helyzet túlságosan veszélyes" - szögezte le közleményében Pieter Jaap Aalbersberg. A misszió tagjai már negyedik napja nem tudnak eljutni a lezuhant repülő roncsaihoz.

Megrökönyödtek Moszkvában Obama szavain
július. 30. szerda 13:40

Moszkva megrökönyödéssel fogadta az amerikai elnök kijelentését, hogy Oroszország mindezidáig nem működött együtt a Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító szerencsétlenségének kivizsgálásában - közölte szerdán az orosz külügyi szóvivő. Alekszandr Lukasevics felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz védelmi minisztérium az elsők között hozta nyilvánosságra a katasztrófával összefüggő, rendelkezésére álló adatokat, miközben az amerikai fél mindeddig nem szolgált semmilyen ténnyel a hangzatos vádakon, valamint a közösségi portáloktól és társadalmi szervezetektől beszerzett információkon kívül.

Lukasevics felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szabályai szerint Oroszország nem érintett fél a maláj gép szerencsétlenségének ügyében, és ahhoz, hogy részt vegyen a vizsgálatban, hivatalos meghívót kell kapnia a nyomozást folytató holland testülettől. A meghívást azonban Oroszország csak néhány napja kapta meg, és rögtön kinevezte képviselőit, akik azonnal munkához láttak - mondta Lukasevics.

Gajdos az újabb mozgósítás módosítását kéri
július. 30. szerda 13:10

Gajdos István, az ukrán parlament egyetlen magyar nemzetiségű képviselője Petro Porosenko ukrán elnökhöz intézett írásos beadványt, amelyben kérte a kelet-ukrajnai harcok miatt meghirdetett újabb mozgósításról szóló rendelet módosítását - tájékozatta szerdán az MTI-t a képviselő sajtószolgálata.

Gajdos István rámutatott az elnöknek arra, hogy a kárpátaljaiak, közöttük a magyarok körében komoly aggodalmat váltott ki a mozgósítás újabb hullámáról szóló rendelete. "Erről tanúskodnak a tiltakozóakciók, amelyekre a megye számos településén került sor az utóbbi napokban. A fiaikat, férjeiket, édesapjukat féltők engem is megkerestek, és kötelességemnek tartottam, hogy tájékoztassam az államfőt, illetve megoldási javaslatokat tegyek" - kommentálta beadványát a honatya.

Minszkben fognak tárgyalni
július. 30. szerda 12:48

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő beleegyezett abba, hogy csütörtökön Minszkben folytassanak megbeszélést a kelet-ukrajnai válság rendezésére létrehozott kontaktcsoport képviselői - hozták nyilvánosságra szerdán ukrán médiaforrások.

Petro Porosenko ukrán elnök előző nap telefonon felhívta fehérorosz partnerét, és arra kérte, hogy Minszk adjon helyet csütörtökön a találkozónak. A megbeszélésen várhatóan részt vesz Leonyid Kucsma volt ukrán államfő, Mihail Zurabov, Oroszország kijevi nagykövete és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) képviselője.  

EBESZ-csoport figyeli a határt
július. 30. szerda 12:48

Közben egy EBESZ-csoport megkezdte az orosz-ukrán határ megfigyelését az oroszországi rosztovi területen - közölte Paul Picard, a misszió vezetője. Szavai szerint az első csoport - amely négy megfigyelőből és három adminisztratív munkatársból áll - készen áll, hogy megkezdje munkáját a Gukovo és Donyeck határállomásokon.

Brenzovics: tartalékosok nem alkalmasak a feladat ellátására
július. 30. szerda 12:41

Az ukrán hadseregben tíz-húsz éve szolgált, jelenleg tartalékos állományban lévő katona nem alkalmas arra, hogy a modern hadviselés körében ellássa feladatát Kelet-Ukrajnában - jelentette ki Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke szerdán Nyíregyházán. A KMKSZ elnöke a sajtótájékoztatón - amelyet Bocskor Andrea fideszes EP-képviselővel közösen tartott - az ukrán hatóságok által a napokban elrendelt részleges mozgósításra utalva hangsúlyozta: a behívásban érintett tartalékosok nincsenek megfelelően kiképezve és felszerelve ahhoz, hogy bevessék őket a kelet-ukrajnai szakadárok ellen.

Az ukrán államnak ezt az egész kérdést másképp kellene megoldania, vagyis elsősorban azokat a hivatásos, speciálisan kiképzett katonákat, vagy akár rendvédelmi speciális egységeket kellene odaküldenie a háborús zónába, akiket kiképeztek erre a harcmodorra - fogalmazott Brenzovics László.

Cáfolják a gép lelövését
július. 30. szerda 11:12

Olekszij Dmitraskivszkij, a "terrorellenes művelet" szóvivője újságíróknak nyilatkozva cáfolta a gép lezuhanását. Mint mondta, a katonai repülőre Buk típusú légvédelmi rakétával lőttek rá, de sikerült kitérnie a rakéta elől, és épségben földet ért. A szóvivő szerint a helyi lakosok a "fehér foltokat" láthattak az égbolton, azokat vélték ejtőernyőknek. Az incidensről a szemtanúk által közzétett fotókon olyan fehér foltok láthatók a levegőben, amelyek valóban nagyon hasonlítanak ejtőernyőkre.