Nagyvilág

Lelőtt utasszállító: nyilvános az orosz felelősséget bizonyító felvétel - frissül

Hollandia eddig 203 koporsót vett át
július. 25. péntek 17:33

Újabb áldozatok földi maradványaival megérkezett péntek délután a hollandiai Eindhovenbe a holland és az ausztrál hadsereg két repülőgépe a kelet-ukrajnai Harkivből.

Mark Rutte holland kormányfő a törvényhozást arról tájékoztatta, hogy országa eddig 203 koporsót vett át. A NOS kereskedelmi tévécsatorna által élőben közvetített parlamenti meghallgatáson Rutte ugyanakkor megjegyezte: ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy 203 holttestet kaptak meg.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata a múlt csütörtökön zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő részében, a gépen tartózkodó 298 ember, többségében holland állampolgár, életét vesztette. Az áldozatok földi maradványainak Hollandiába szállítását szerdán kezdte meg a két katonai repülőgép. (MTI)

Orosz falut lőttek ukrán területről
július. 25. péntek 16:46

Több tucat, ukrán területről kilőtt aknagránát csapódott be a Kelet-Ukrajnával szomszédos dél-oroszországi Rosztovi területen orosz forrás szerint. Moszkva és Kijev egymást vádolja a határon átnyúló tüzérségi tűzzel.

Vaszilij Malajev, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Rosztov területi határbiztonsággal foglalkozó hivatala sajtóosztályának vezetője az Interfax orosz hírügynökség tájékoztatása szerint elmondta: az ukrán erők által indított lövedékekből harminc egy faluban csapódott be. A támadásban több ház és villanyvezeték megsérült, mintegy ötven helyi lakost evakuáltak - tette hozzá a tisztségviselő. Malajev az állami Ria Novosztyi hírügynökségnek korábban úgy nyilatkozott, hogy mintegy negyven aknagránátot lőttek át a határon. 

Az ukrán kormányerők és az oroszbarát szakadárok között folyamatosak az összecsapások Kelet-Ukrajnában, elsősorban Donyeck és Luhanszk megyékben. (MTI)

Kijevet hibáztatja a szakadár parancsnok
július. 25. péntek 6:43

"Tudtam arról, hogy a rakéta Luhanszkból érkezett. Közölték velem, hogy hoznak a városból egy Buk rakétát, amelyre a luhanszki népköztársaság zászlaját tűzték ki" - jelentette ki Hodakovszkij. A biztonsági főnök ugyanakkor Kijevet hibáztatta az utasszállító katasztrófájának "kiprovokálásáért". Azt állította, hogy az ukrán kormányerők múlt csütörtökön szándékosan légicsapásokat mértek arra a környékre, amelyről pontosan tudták, hogy ott légvédelmi rakétákat szereltek fel.

Hodakovszkij kifejtette: "Éppen akkor indítottak légitámadást (az ukrán erők), amikor a polgári repülőgép elhaladt a fejünk felett. Még ha volt is Buk rakéta, és még ha használták is, Ukrajna mindent megtett azért, hogy lelőjék azt az utasszállítót".

Nyilvánosságra hozta a hangfelvételt a Reuters
július. 25. péntek 6:42

Nyilvánosságra hozta a Reuters hírügynökség azt a hangfelvételt, amelyen a Moszkva-barát szakadárok egyik parancsnoka elismeri, hogy Oroszországból érkezhetett az a Buk légvédelmi rakéta, amellyel feltételezések szerint a lázadók lelőtték a múlt csütörtökön Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállítót.

A brit hírügynökségnél szerdán megjelent interjú után Olekszandr Hodakovszkij, a szakadár "donyecki népköztársaság" biztonsági szolgálatának főnöke az orosz médiának nyilatkozva cáfolta azt, hogy szót ejtett a Buk-rakétákról. A Reuters most a beszélgetés hangfelvételének közzétételével rácáfolt erre. A felvétel tanúsága szerint Olekszandr Hodakovszkij valóban nem zárta ki, hogy a szóban forgó rakétarendszert már vissza is küldték Oroszországba, hogy eltüntessék a bizonyítékokat.

"A gép a kijelölt légifolyosón haladt"
július. 24. csütörtök 21:30

A kelet-ukrajnai terület felett gyaníthatóan lelőtt malajziai utasszállító repülőgép pontosan a számára meghatározott légifolyosón haladt - közölte csütörtökön Kijevben Volodimir Hrojszman, a katasztrófa vizsgálatával megbízott ukrán miniszterelnök-helyettes. Hrojszman, aki Arszenyij Jacenyuk kormányfő lemondása után megbízást kapott a miniszterelnöki teendők ideiglenes ellátására, nemzetközi szakértők első vizsgálati eredményeire hivatkozott, akik a földi ellenőrzés adatait értékelték ki.

Az ATV összefoglalója a csütörtöki eseményekről
július. 24. csütörtök 20:55

Újabb koporsók érkeztek Hollandiába
július. 24. csütörtök 19:04

A lelőtt maláj gép holland utasai közül összesen 74 holttestét szállították repülővel csütörtökön Ukrajnából a hollandiai Eindhovenbe. Mindegyik koporsót külön autóba helyezték, és a konvoj elindult az eindhoveni repülőtérről Hilversumba, ott azonosítják majd az áldozatokat.

Ausztrália félszáz rendőrt küldött Ukrajnába
július. 24. csütörtök 12:49

Ausztrália ötven rendőrt indított útnak csütörtökön Ukrajnába, a maláj utasszállító repülőgép katasztrófájának helyszínére a nyomok biztosítása végett - közölte csütörtökön Ausztrália miniszterelnöke. Tony Abbott hozzátette, hogy az ausztrál rendőrkontingens annak a csapatnak a része, amelynek megszervezését az Egyesült Nemzetek Szervezete javasolta. A rendőrök Londont érintve utaznak Ukrajnába.
    
Abbott elmondta, hogy előzetesen beszélt Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel arról, hogy az ausztrál rendőrök biztonságosan eljuthassanak a repülő földbe csapódásának helyszínére. Hozzátette, hogy külügyminisztere, Juliette Bishop a holland diplomácia vezetőjével, Frans Timmermansszal közösen utazik Kijevbe, hogy hivatalos engedélyt kapjon a nemzetközi rendőrcsapat a helyszín őrzésére.

Több ezren búcsúztatták a holland áldozatokat
július. 24. csütörtök 9:19

Szakadárok vezető: az EBESZ-esek bántak embertelenül a holttestekkel
július. 24. csütörtök 8:07

A maláj utasszállító utasainak tetemei azért hevertek három napon át szanaszét, harminc fokos melegben a katasztrófa helyszínén, mert az EBESZ nem engedélyezte, hogy a Moszkva-barát szakadárok begyűjtsék őket - állítja Alekszandr Borodaj, az egyoldalúan kikiáltott "donyecki népköztársaság" miniszterelnöke. Teljes cikk itt.