Nagyvilág

Gázai övezet: azonnali, feltétel nélküli tűzszünetet sürget az ENSZ BT - frissül

Három napig, majd utána is
július. 28. hétfő 6:56

A 15 tagországból álló testület felszólította Izraelt és a Hamász palesztin szervezetet, hogy a muzulmán böjti hónapot lezáró háromnapos ünnep, az Íd al-Fitr ideje alatt végig "és utána is" tartsa be a fegyvernyugvást. A BT ezenkívül követelte, hogy a felek "maradéktalanul tartsák tiszteletben a nemzetközi emberi jogokat, különös tekintettel a civilek védelmére vonatkozóan".

A nyilatkozat felszólította Izraelt és a Hamászt, hogy törekedjen  a tartós tűzszünet megteremtésére és annak tiszteletben tartására.

Azonnali, feltétel nélküli tűzszünetet sürget az ENSZ BT
július. 28. hétfő 6:40

Azonnali és feltétel nélküli humanitárius tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT)  az Izrael és a Hamász közötti konfliktussal kapcsolatban helyi idő szerint hétfő hajnalban elfogadott nyilatkozatában.

"Izraelnek joga van megvédenie magát"
július. 28. hétfő 6:34

Barack Obama hangsúlyozta annak fontosságát, hogy tartósan szavatolják Izrael biztonságát, a civilek védelmét, enyhítsék a gázai humanitárius válságot és léptessenek életbe olyan fenntartható tűzszünet, amely egyszerre teszi lehetővé, hogy a palesztinok a Gázai övezetben normális életet éljenek és választ ad a gázai hosszú távú fejlesztési és gazdasági igényekre, miközben megerősíti a Palesztin Hatóságot. Az elnök hangsúlyozta azt az amerikai álláspontot, miszerint az izraeli-palesztin konfliktus minden tartós megoldásának végső soron biztosítania kell a terrorista csoportok leszerelését és Gáza demilitarizálását.

Obama leszögezte, hogy az Egyesült Államok erőteljesen elítéli a Hamász rakétákkal és alagutakon át végrehajtott támadásait, és ismételten megerősítette, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát. Az elnök ugyanakkor megismételte, hogy Washington komoly és növekvő aggodalommal tölti el a palesztin civil áldozatok számának emelkedése, az izraeli életek elvesztése és a gázai humanitárius helyzet romlása.

Nem volt rakétatámadás éjszaka
július. 28. hétfő 6:34

Csendes, rakétáktól mentes éjszakát követően szirénák hangjára ébredtek Askhelonban, melyek a Gázai övezetből kilőtt rakétákra figyelmeztettek.

Obama a tűzszünetről beszélt Netanjahuval
július. 28. hétfő 6:32

Barack Obama amerikai elnök telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli elnökkel, és hangsúlyozta, hogy John Kerry külügyminiszter erőfeszítéseire építve stratégiai fontosságú egy azonnali, feltétel nélküli humanitárius tűzszünet, amely elvezet majd a háborús cselekmények tartós lezárásához a 2012 novemberi tűzszüneti megállapodás alapján - közölte vasárnap a Fehér Ház.

Barack Obama

Az elnök megerősítette, hogy az Egyesült Államok támogatja Egyiptom kezdeményezését, csakúgy, mint a háborús cselekmények befejezésére irányuló regionális és nemzetközi koordinációt. 

Tűzszünetet sürget Ban Ki Mun
július. 28. hétfő 6:05

Az izraelieket és a palesztinokat is a leghatározottabban arra sürgette Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, hogy 24 órával hosszabbítsák meg a humanitárius tűzszünetet, amelyet vasárnap délelőttig többnyire be is tartottak a gázai konfliktusban szembenálló felek. A főtitkár hangsúlyozza annak jelentőségét, hogy mind az izraeliek, mind pedig a palesztinok átmenetileg beszüntessék az erőszakot, amely túl sok emberrel végzett, oly sok életet tett tönkre és jelentős károkat okozott - áll a Ban Ki Mun szóvivője által helyi idő szerint vasárnap New Yorkban ismertetett közleményben.

Ban Ki Mun

A térségbeli és nemzetközi vezetőkkel együttműködve a főtitkár arra buzdít mindenkit, akik befolyással bírnak a szembenálló felekre, hogy segítsék elő a humanitárius tűzszünet kiterjesztését és annak megvalósulását azzal, hogy közreműködnek betartatásában, miután elfogadták.

Ezrek demonstráltak Izrael mellett Budapesten
július. 27. vasárnap 18:47

Izrael melletti szimpátiatüntetést tartottak vasárnap délután a Dohány utcai zsinagógában. Az eseményen felszólalt Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek (Mazsihisz) elnöke, valamint Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze. A rendezvényen több ezren vettek részt, a beszédeket itt olvashatja.

Rakéta talált egy házat Eskolban
július. 27. vasárnap 18:03

Sérültekről nem érkezett hír.

Izrael elutasította a Hamász által javasolt tűzszünetet
július. 27. vasárnap 16:15

Izrael elutasította a Hamász által javasolt tűzszünetet. Benjámin Netanjahu CNN-nek elmondta: "a Hamasz a saját tűzszünetét sem fogadja el, most is folytatják a tüzelést, miközben erről beszélünk." Netanjahu hozzátette: "Izrael meg fog tenni minden szükségest lépést, hogy megvédje polgárait."

13 gázai alagutat semmisített meg az egyiptomi hadsereg
július. 27. vasárnap 15:07

Az egyiptomi biztonsági erők megsemmisítettek tizenhárom földalatti alagutat, amelyek a Gázai övezetet kötötték össze a Sínai-félszigettel. Az egyiptomi hadsereg hivatalos szóvivője szerint az általuk felrobbantott titkos járatok száma ezzel 1639-re nőtt.