Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-07-15 09:04:00

Kisiklott a moszkvai kék metró: már 20 halott

20 ember meghalt és 160 megsebesült, amikor több metrókocsi kisiklott kedd reggel Moszkvában, a kék vonalon. A pontos okok egyelőre ismeretlenek, van aki szerint füstöt észleltek a baleset előtt - sokan az alagútban rekedtek.

Már húszra emelkedett a keddi moszkvai metróbaleset halálos áldozatainak száma - jelentette be Alekszandr Gavrilov, a moszkvai katasztrófavédelem helyettes vezetője. Georgij Goluhovnak, a moszkvai főpolgármesteri hivatal egészségügyi főosztályvezetőjének közlése szerint 160 sérült utast vittek kórházba, akiknek fele súlyos állapotban van. Korábbi hírekkel ellentétben a metrószerelvény vezetője túlélte a szerencsétlenséget.

Az orosz ITAR-TASZSZ hírügynökség úgy tudja, hogy legalább három kocsi kisiklott, ez okozta a tragédiát. Egy rendőrségi forrás elmondta a hírügynökségnek: a kocsik ugyan kisiklottak, de szerencsére nem borultak föl. Viszont az egyik vagonból, amely szerencsétlenül akadt el az alagútban, húsz ember nem tudott kiszabadulni, őket a mentőknek kell kivágniuk.


Az orosz sajtóban megjelenő hírek szerint a kék metróvonalon füstöt észleltek, mielőtt kisiklott volna a szerelvény. Később ezt az orosz hatóságok cáfolták, és azt mondják, hogy a Szlavjanszkij bulvar megálló előtt mintegy 200 méterrel a szerelvény vezetője élesen fékezett, mert a feszültség hirtelen zuhanása miatt hamis vészjelzést adott le a biztonsági rendszer.

(18+) Moszkvai metróbaleset További képek

 

A baleset helyszínére hatvanhat metrópótló busz, negyven mentőautó, egy mentőhelikopter érkezett.

A piros körrel jelölt megálló közelében történt a baleset:

További fotók:

Több műszaki hiba is volt az elmúlt időben

Az 1931 óta épülő, 12 vonallal, 194 állomással rendelkező, több mint 325 kilométer hosszú moszkvai metrón az utóbbi hetekben is több kisebb műszaki baleset történt. Többnyire elektromos zárlat okozza a problémákat.  A metrókocsik többsége elöregedett. Az orosz főváros közgyűlésében elfogadott terv szerint 2020-ig újabb 79 állomást építenek és 160 kilométerrel bővítik a metró vonalait, illetve folyamatosan cserélik újakra az 1970-es években gyártott vagonokat. A baleset helyszínétől nem messze lévő, egyik legforgalmasabb állomásán, a Kijevi pályaudvarnál lévő Kijevszkaján nemrég felújítás kezdődött. (MTI)

Szóljon hozzá:

További külföldi híreink