Nagyvilág

Izrael megkezdte a bevonulást a Gázai-övezetbe - frissül

Tűzszünet helyett: Egyiptom szerint Katar kavar a háttérben
július. 18. péntek 20:51

Izraellel és Abbásszal ellentétben a Hamász nem fogadta el azt az egyiptomi kezdeményezést, amelynek célja az izraeli légicsapások és a zsidó állam elleni, az enklávéból intézett rakétatámadások azonnali beszüntetése lett volna. Az egyiptomi külügyminiszter csütörtök este kijelentette, "legalább negyven palesztin lelket mentett volna meg a Hamász, ha elfogadta volna az egyiptomi javaslatot". Számeh Sukri szerint a kezdeményezés sikerét a Hamász, Katar és Törökország alkotta bástya akadályozta meg", azzal a céllal, hogy csökkenjen az észak-afrikai ország térségbeli politikai jelentősége. Az iszlamista szervezetnek és az említett két államnak megromlott a viszonya Kairóval, amióta az egyiptomi hadsereg tavaly nyáron megbuktatta az iszlamista Mohamed Murszi elnököt. A Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség mozgalmat támogató Katar menedéket nyújt a Hamász egyes vezetőinek is. Katari hivatalos források szerint az olajban gazdag Öböl-menti állam 500 millió dolláros segélyt ajánlott fel a gázaiaknak, s csütörtökön jelezte, hogy átvenné Kairó közvetítő szerepét.

Update: Izrael minimálisra csökkenti diplomáciai jelenlétét a palesztinokért tüntető Törökországban. Izrael szerint a török kormányfő ellenük lázít.

Breaking! A Twitter lekapcsolta a Hamászt
július. 18. péntek 20:26

A Twitter felfüggesztette a Hamász terrorszervezet Twitter-fiókját (@qassam_arabic), ahonnan portálunk is több posztot átvett. Egyelőre nem tudni, hogy törölték-e, vagy csak ideiglenesen szüneteltetik a terrorszervezet csatornáját.

Egyre jobban elszigetelődik a Hamász?
július. 18. péntek 20:09

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke arra kérte pénteken Franciaországot, hogy lobbizzon Katarnál és Törökországnál - a Hamász "szövetségeseinél" -, hogy azok helyezzék nyomás alá a terrorszervezetet a tűzszünet elfogadása érdekében - számolt be az AFP. Mint ismeretes Egyiptom tűzszüneti javaslatát Izrael már a múlt hét közepén elfogadta, a Hamász azonban nem.

Update: a francia külügyminiszter pénteken Kairóból fel is hívta katari kollégáját, s arra kérte, segítsen rábírni a Hamász vezetőit, hogy egyezzenek bele egy azonnali tűzszünetbe - jelentette az egyiptomi sajtó.

Obama: Izraelnek joga van megvédenie magát
július. 18. péntek 20:05

Barack Obama amerikai elnök telefonon sürgette Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt, hogy próbálják meg még jobban csökkenteni a polgári áldozatokat a Hamász-ellenes műveletekben. Az amerikai elnök egyebek mellett ismét kijelentette, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, és a telefonbeszélgetést követően a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón azt mondta: egyetlen egy ország sem fogadhatja el, hogy rakétákkal támadják. Az izraeli média beszámolója szerint a két vezető telefonbeszélgetése alatt is lőtték Tel-Avivot a Gázai-övezetből.

Nem lett baja a "kilőtt" izraeli tanknak
július. 18. péntek 18:51

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Hamász terrorszervezet azt állította, hogy kilőtt egy izraeli tankot a Gázai-övezetben. Az izraeli hadsereg azonban megvizsgálta az esetet, és közölte: valóban megtámadták az egyik páncélost, de a harckocsi Trophy nevű, aktív védelmi rendszere megsemmisítette a páncéltörő rakétát. A tank ezt követően tüzet nyitott a terroristák állására, ahol három fegyveres életét vesztette - közölte a YNet izraeli portál.

Óvodát talált el egy rakéta
július. 18. péntek 18:25

Péntek este egy óvodában csapódott be egy Gázai-övezetből kilőtt rakéta az izraeli Gan Jávnéban. A rendőrség szerint a robbanásban nem sérült meg senki, mert a támadás idején üresen állt az épület. A Channel 2 híradója ugyanakkor úgy tudja, hogy egy ember repeszsérülést szenvedett, többen pedig sokkot kaptak. A robbanás megrongált egy közeli zsinagógát is.

Béketárgyalásokat sürget Moszkva és Teherán
július. 18. péntek 17:59

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Haszán Róháni iráni vezető telefonon megvitatták a Gázai-övezet helyzetét – közölte a Kreml. „Mindkét fél a fegyveres konfliktus gyors befejezését sürgette, valamint azt, hogy Izrael és a palesztinok térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz” – összegezte az orosz elnöki hivatal. (Fontos itt megjegyezni, hogy Izrael béketárgyalásokat nem a Hamásszal, hanem a Mahmúd Abbász-féle Palesztin Hatósággal folytatott - a szerk.)

Rakéták az ENSZ-iskolában 2.0
július. 18. péntek 17:38

Izrael arra szólította fel az ENSZ-t, hogy hozzák nyilvánosságra a fotókat az ENSZ Segély és Munkaügyi Hivatala (UNRWA) egyik gázai iskolájában talált rakétákról – idézett diplomáciai forrásokat az izraeli média. Ahogy arról tegnap beszámoltunk, csütörtökön egy rutinellenőrzés során derült ki, hogy rakétákat rejtegettek egy ENSZ-iskolában, a Gázai-övezetben. Az, hogy ki rejtegette a fegyvereket az iskolában, nem derült ki, az ENSZ elítélte a súlyos esetet.

Kilőtt egy izraeli tankot a Hamász?
július. 18. péntek 16:56

Vámpír típusú, páncéltörő rakétagránáttal talált el egy izraeli páncélost a Hamász – állítja a terrorszervezet a Twitteren. Mint írják a P-29-es lövedék közvetlen találatot ért el, az izraeli hadsereg pedig tüzérségi tűzzel válaszolt – Jeruzsálem egyelőre nem erősítette meg az információt.

Update: az izraeli médiában is megjelent egy meg nem erősített hír, mely szerint három izraeli katona megsebesült, amikor páncéltörő rakétával lőttek rájuk a Gázai-övezetben. Az izraeli hadsereg vizsgálja az esetet.

Támadóalagutakat találtak Gázában
július. 18. péntek 16:31

"A szárazföldi offenzíva csütörtöki megindítása óta a katonák megtaláltak és jelenleg alaposan átvizsgálnak öt alagutat. A fejlett és bonyolult támadóalagutak áthaladnak az izraeli határ alatt, hogy azon terroristák hatolhassanak az izraeli hátországba" – áll az izraeli hadsereg szóvivőjének közleményében. "Az ilyen alagutak kijárata mélyen izraeli területen van, céljuk izraeli katonák és civilek elrablása, behatolás izraeli településekre, tömeggyilkosságok és túszejtés végrehajtása" - fejeződik be a katonai nyilatkozat.