Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-05-23 11:26:00

Román külügyminiszter: nem értünk egyet Orbán Viktorral

Románia nem ért egyet azzal az állásponttal, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök képvisel az autonómia ügyében - jelentette ki Titus Corlatean román külügyminiszter egy televíziós interjúban, amelyet pénteken idézett a bukaresti sajtó.

Román külügyminiszter: nem értünk egyet Orbán Viktorral
Titus Corlatean

A román közszolgálati televízió (TVR) műsorvezetője azzal vezette fel a témát, hogy a "frissen újraválasztott magyar kormányfő területi autonómiát szeretne a Kelet-Közép-Európában élő minden magyarnak". A csatorna egy összeállításban idézte fel, hogy Orbán Viktor több ízben kiállt a kárpátaljai magyarok autonómiája mellett. A TVR azt állította: a magyar kormányt a "szélsőséges Jobbik" is támogatja.

Corlatean válaszában először üdvözölte azt, hogy Orbán Viktor erőteljes, stabil együttműködést szorgalmazott a magyar és román kormány között, amikor csütörtökön Kelemen Hunorral, a bukaresti kormány miniszterelnök-helyettesével, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével találkozott. Corlatean azt is megemlítette, hogy ugyanaznap ő maga a román-magyar kapcsolatok "pozitív részének", a stratégiai partnerség gazdasági vonulatának fejlesztéséről beszélt a bemutatkozó látogatásra érkező bukaresti magyar nagykövettel.

A román külügyminiszter ezt követően utalt vissza Orbán Viktor korábbi nyilatkozataira és rámutatott: nem újdonság, hogy Románia nem ért egyet az etnikai alapú autonómiákkal, és ezek nem elfogadott "európai szabványok". Megjegyezte: ezzel ellentétben a Kárpátalján élő több tízezer román nem "elkülönülést" kér, hanem Európában általánosan elfogadott oktatási, nyelvi jogokat, azt hogy tartsák tiszteletben nemzeti identitásukat.

"Ezek a nyilatkozatok (Orbán Viktor nyilatkozatai) elégedetlenséget szültek mind az ukrán kormány részéről, mind egyes európai fővárosokban, mind Washingtonban. Az ilyen állásfoglalások nem segítenek olyan feszült helyzetben, amikor az ukrán állam stabilitásában, európai, demokratikus fejlődésében vagyunk érdekeltek. Mert egy stabilabb, európaibb és demokratikusabb Ukrajnával mi, a bukaresti kormány is másképp tárgyalunk azon természetes, átlátható és legitim érdekünkről, hogy az Ukrajnában élő románok megőrizhessék identitásukat" - mondta Titus Corlatean román külügyminiszter.

MTI

Péntek 18.00-tól médiatörténelmi esemény az ATV-n: Élőben sugározzuk az EP-listavezetők választási vitáját. A vitára az ATV stúdiójában kerül sor, a moderátor Simon András lesz. Mind a nyolc, választási listát állító párt meghívást kapott az eseményre, ebből hat párt biztosan részt vesz a vitában (Együtt-PM, Haza Nem Eladó Mozgalom, Jobbik, LMP, MSZP, Seres Mária Szövetségesei).

Ajánlom

További külföldi híreink