Nagyvilág

Hadgyakorlatba kezdtek az oroszok, nem állt le az ukrán hadművelet

Hatalmas robbanás Kramatorszkban
április. 25. péntek 14:04

Felrobbant egy katonai Mi-8-as helikopter az ukrán Kramatorszk katonai repülőterén. Sajtóértesülések szerint a helikopter felszálláshoz készült, mielőtt kigyulladt volna. A pilótának sikerült elhagynia a járművet, a detonációban senki sem sérült meg.

Visszafoglalták a szlovjanszki őrhelyeket
április. 25. péntek 8:46

A Kijev-ellenes fegyveresek visszafoglaltak péntekre virradóra a kelet-ukrajnai Szlovjanszk környékén minden őrhelyet, amely előző nap ukrán katonák ellenőrzése alá került - közölte a donyeck-medencei "önvédelmi erők" vezérkarának egyik képviselője.

Tájékoztatása szerint az éjszakai események során senki sem sérült meg. Az ukrán fegyveres szervezetek viszont teljesen körülzárták Szlovjanszkot. "A várost minden oldalról körülzárták fegyveres emberek és páncélozott járművek, megpróbálnak megfojtani minket" - mondta az illetékes. Hozzátette, hogy a szakadár erőknek van élelmük és vizük is, de egyáltalán nem működik Szlovjanszkban a bankrendszer, a bankfiókok sincsenek nyitva, és a helyi lakosok nem jutnak hozzá a pénzátutalásokhoz - jelentette az Interfax hírügynökség.

Kijelölték a határt
április. 25. péntek 8:34

Kijelölték a Krím félsziget és Ukrajna között az orosz államhatárt - közölte az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat pénteken. A Rosszija 24 állami hírtelevízió jelentése szerint a hatóságnál elmondták, hogy péntektől lépnek hatályba a határátkelési szabályok a Krím félszigeten.

Pjotr Jaros, a migrációs szolgálat munkatársa ugyanakkor arról is beszámolt, hogy csak a közeljövőben döntenek a határátkelőhelyek számáról és helyéről, és még azt sem határozták meg, hogy pontosan milyen szabályok lesznek érvényesek a márciusban Ukrajnától egyoldalúan Oroszországhoz csatolt területről ki- vagy az oda beutazáshoz, illetve ehhez milyen dokumentumokra lesz szükség. A személy- és áruforgalomra egyelőre semmilyen korlátozás nem vonatkozik - közölte az orosz hírtelevízió.

Hodorkovszkij: Putyint a bosszúvágy vezérli
április. 25. péntek 7:04

A bosszúvágy vezérli az orosz elnököt Ukrajnával kapcsolatban – állítja Mihail Hodorkovszkij. Az orosz üzletember, Vlagyimir Putyin egyik fő ellenlábasa egy kijevi rendezvényen csütörtök este azt mondta, hogy az orosz államfő Viktor Janukovics megbuktatásáért akar elégtételt venni.

Hodorkovszkijt csaknem 10 évi börtön után négy hónappal ezelőtt engedték szabadon Oroszországban. Az üzletember csütörtök este ukrán és orosz értelmiségiek előtt beszélt Kijevben. Úgy fogalmazott: a kijevi forradalom Putyin számára személyes sértés volt. Nyilvánvalóak párhuzamok a korrupt Janukovics, valamint aközött, ami most Oroszországban zajlik – vélte. Hodorkovszkij az egykori ukrán kormányfő, Julija Timosenko volt belügyminiszterével közösen szervezte a fórumot. Jurij Lucenko 2013 áprilisában kapott kegyelmet Janukovicstól, míg Hodorkovszkij decemberben Putyintól.

"Ha ezt a gépezetet nem állítjuk le, nagyon sok halott lesz"
április. 25. péntek 6:45

Ezzel szemben a délkelet-ukrajnai önvédelmi egységek nem sokkal több mint 2 ezer embert számlálnak, és körülbelül 100 automata fegyverrel rendelkeznek, amelyeket alapvetően a járási rendőrségektől és az ukrán biztonsági szolgálattól zsákmányoltak - mondta. "Az erőviszonyok láthatóan nem kiegyenlítettek. (...) Ha ezt a háborús gépezetet ma nem állítjuk le, akkor nagyon sok halott és sebesült lesz" - hangsúlyozta Sojgu, és közölte, a Lengyelország és a balti államok területére bejelentett NATO-hadgyakorlat "nem járul hozzá az Ukrajna körüli helyzet rendezéséhez".

A védelmi miniszter közlése szerint Oroszország és Ukrajna határán "több, katonai manőverre képes diverziós csoport tevékenykedik".

11 ezer ukrán katona "a békés lakosság ellen"
április. 25. péntek 6:43

Az orosz védelmi miniszter részletesen beszámolt arról, hogy adataik szerint "a délkelet-ukrajnai békés lakosság elleni műveletben automata fegyverekkel felszerelt ukrán csapatok vesznek részt, amelyeknek az összlétszáma több mint 11 ezer fő. A fegyveresek 160 harckocsival, 230 tengerészgyalogsági harcjárművel és páncélozott szállító eszközzel, valamint legalább 150 ágyúval, páncéltörővel, valamint nagy számú légierővel vonultak be."

Sojgu azt állította, hogy "a békés délkelet-ukrajnai állampolgárok ellen a Nemzeti Gárda egységei, valamint a Jobboldali Szektor szélsőségesei lépnek fel". Arról is beszélt, hogy elkezdődött a Donbassz nevű zászlóalj felállítása, és a hatalom az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), valamint a belügyminisztérium egységeit is Luhanszkba, illetve Donyeckbe dobta át.

Hadgyakorlatba kezdtek az oroszok
április. 25. péntek 6:41

Hadgyakorlat kezdődött a Délkelet-Ukrajnával határos orosz régiókban, válaszul az ottani helyzet kiéleződésére - jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter csütörtökön. Aggodalomra ad okot a délkelet-ukrajnai erőszak, és Oroszország "kénytelen reagálni" ezekre az eseményekre - mondta a tárcavezető.

Az Ukrajnával határos régiókban Oroszország Déli és a Nyugati Katonai Körzeteinek összfegyvernemi harcászati zászlóaljai kezdtek gyakorlatot. Szergej Sojgu nem ismertette ezek létszámát, csupán annyit mondott, hogy a csapatok "kijelölt feladatot hajtanak végre", és a légierő gépei az államhatár közelében végeznek repülést.

"Dél- és Nyugat-Ukrajnát is figyeljék"
április. 25. péntek 6:40

Az ukrajnai válság is megmutatta, hogy Közép-Európa, ezen belül a V4-csoport számít az amerikaiak külpolitikai gondolkodásában - jelentette ki csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva Takács Szabolcs, aki az utóbbi napokban a visegrádi négyek (V4) diplomáciai tárcáinak politikai igazgatói és az amerikai partnereik közötti rendes évi politikai konzultációján vett részt Washingtonban.

"A V4 elnökeként elmondtam, hogy az Egyesült Államokkal együttműködünk Ukrajna stabilizációjában, de egyúttal azt is kértem, hogy ne csak kelet-ukrajnai fejleményeket figyeljék kiemelten Washingtonban, hanem az ország egyéb területeit, Dél- és Nyugat-Ukrajnát is" - mondta a diplomata. "Kértem, ők is szorgalmazzák az ukránoknál, hogy az európai normáknak megfelelő alkotmányreformot hajtsanak végre, amelynek részeként egyfelől történjen decentralizáció az országban, másfelől pedig maradéktalanul érvényesüljenek az Ukrajnában élő kisebbségek jogai. Ebben külön, V4-elnökként is, kértük az Egyesült Államokat, hogy vesse latba befolyását" - tette hozzá.

Mégsem állították le a terrorellenes műveletet
április. 25. péntek 6:20

Cáfolta a terrorellenes műveletek leállításáról szóló sajtóhíreket Facebook-oldalán Arszen Avakov ukrán belügyminiszter az UNIAN ukrán hírügynökség pénteki jelentése szerint. "Nincs szó a terrorellenes művelet semmiféle leállításáról - mint azt egyes sajtószervek sietve hírül adták - azzal összefüggésben, hogy Oroszország fegyveres erőinek behatolása fenyeget. Ez az információ nem felel meg a valóságnak, a terrorellenes művelet folytatódik. A terroristáknak óvakodniuk kell a nap minden percében, a békés lakosoknak azonban nincs mitől félniük" - írta Avakov a Facebook-oldalán.

Avakov tagadta azt is, hogy bármiféle politikai párt, egyesület vagy polgári mozgalom lehetőséget kapott volna a szerepvállalásra a terrorellenes műveletben a belügy, a biztonsági szolgálat és a katonák oldalán. Közlése szerint a híresztelések ellenére a csütörtöki akcióban csak az antiterrorista központ kis létszámú erői vettek részt, anélkül, hogy páncélosokat vagy más nehéz harci technikát megmozgattak volna. 

Nézze meg az ATV összefoglalóját a csütörtöki eseményekről
április. 24. csütörtök 21:42