Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-03-25 10:54:00

Elraboltak és megöltek egy hirhedt ultranacionalista vezetőt Ukrajnában

Lőfegyverrel megölték keddre virradóra a radikális Jobboldali Szektor (PSZ) nevű szervezet egyik vezetőjét. Halálának körülményeiről ellentmondó nyilatkozatok hangzottak el a belügyminisztérium részéről.

A Szasko Bilij néven ismertté vált Olekszandr Muzicsko holttestét a nyugat-ukrajnai Rivne közelében, Barmaki faluban találták meg. A belügyminisztérium megyei részlegének közlése szerint a hatóságok gyilkosság gyanújával indítottak eljárást.

Az előzetes tájékoztatás alapján Muzicsko két lövést kapott a szívébe. A belügyminisztérium rivnei részlegének sajtószolgálata az UNIAN ukrán hírügynökség szerint azt közölte, hogy a PSZ-vezetőt egy helyi kávéházban lőtték le ismeretlenek, akik három mikrobusszal érkeztek oda.

A TSzN ukrán televízió tudósítója ugyanakkor Volodimir Jevdokimov belügyminiszter-helyettesre hivatkozva azt jelentette, hogy Muzicskót a Szokil (Sólyom) különleges rendőri alakulat tagjai lőtték le. Őrizetbe akarták venni, de Muzicsko szökni próbált a kávéház ablakán keresztül, közben tüzet nyitott a rendőrökre, akik közül egyet megsebesített. Állítólag előbb lábon lőtték Muzicskót, majd újabb lövéseket adtak le rá. Mire kiérkeztek a mentők belehalt sérüléseibe. A rendőrök őrizetbe vették három vele lévő, szintén fegyveres társát.

Muzicsko a Jobboldali Szektor nyugat-ukrajnai "koordinátora" volt, gyakorlatilag a szervezet második számú vezetője. Ellene, és Dmitro Jaros PSZ-vezető ellen az orosz hatóságok nemzetközi körözést adtak ki a csecsenföldi háborúban való részvételük miatt. Muzicsko állítólag az első csecsenföldi elnök, Dzsohar Dudajev személyi testőre volt.

A Jobboldali Szektor a Majdan (kijevi Függetlenség tere) tüntetőinek önvédelmi egységeiből alakult az év elején, meghatározó szerepet játszott Viktor Janukovics eltávolított ukrán elnök rendszerének megbuktatásában.

Az orosz hatóságok nemzetközi körözést adtak ki Muzicsko és a Jobboldali Szektor más vezetői ellen a csecsenföldi háborúban való részvételük miatt. Muzicskót azzal vádolták, hogy több mint húsz orosz katonát ölt meg Észak-Kaukázusban.

MTI / atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink