Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-03-21 09:39:00

Ukrajna egyre jobban fasizálódik

Vlagyimir Putyin továbbra is azt állítja: Oroszország az ott élő orosz ajkú lakosság védelmében szállta meg a Krímet. Az orosz elnök állítása szerint Ukrajna „neonácik, nácik és antiszemiták” irányítása alá került, és az orosz lakosság veszélyben van. Könnyű figyelmen kívül hagyni a Putyin-féle szóhasználatot, végül is ő sorozatban állítja elő az efféléket, és egy olyan országot vezet, ahol kozákok fényes nappal ostorral eshetnek neki a rendszerellenes zenészeknek. De miközben a nyugati kormányok és szakértők joggal utasítják el Putyin Ukrajna-politikáját, abban tévednek, hogy Ukrajna feltörekvő vezetői mérsékelt jobboldaliak.

A kellemetlen igazság az, hogy Kijev jelenlegi kormányának – és a tüntetőknek, akik azt hatalomba segítették – mérhető része tényleg fasiszta. Ha a nyugati kormányok meg szeretnék szabadítani Ukrajnát Moszkvától és Kijev szélsőséges szereplőitől, minimum kétoldalú diplomáciai offenzívát kellene folytatniuk. Egyrészt – ahogy azt teszik – a putyini propagandával szemben, másrészt pedig az Ukrajnában újjáéledő szélsőjobboldali erőkkel szemben – vélekedik az amerikai The Foreign Policy.

Ukrajna az otthona Európa vitathatatlanul legkeményebb szélsőjobboldali mozgalmának, a Szvobodának. Oleh Tiahnibok pártvezető folyton arról panaszkodik, hogy országát egy „muszka-zsidó maffia irányítja”, helyettese pedig „mocskos zsidónak” nevezte Mila Kunis ukrán születésű színésznőt.

Szerdán ugyanennek a pártnak a képviselői veréssel kényszerítették ki az ukrán állami televízió igazgatójának a lemondását, mert nem a szvobodások ízlésének megfelelő műsort sugárzott a médium.

a szvodoba elnöke, oleh tiahnibokA Szvodoba elnöke, Oleh Tiahnibok

A Szvoboda a 90-es évek közepén indult Szociális Nemzeti Párt néven (a párt neve szándékosan a Nemzeti Szocialista Párt vagy közismertebb nevén náci párt nevére emlékeztet), logójuk pedig a fasiszta farkashorog lett. 2004-ben a párt új, „kifogástalan” nevet vett fel (a Szvoboda szabadságot jelent – a szerk.), a náci ábrázolásokat pedig félretette, és a következő évtizedben támogatottsága gyorsan emelkedett.

Most a Szvobodáé az ukrán minisztériumoknak egy jórésze (közel negyede, köztük a kiemelt fontosságú védelmi tárca). Ez több, mint ami a kontinens bármely más szélsőjobboldali pártjának jut. Ukrajna miniszterelnök-helyettese is a Szvoboda képviselője, ahogy a főügyész és a házelnök helyettese is szvobodás szélsőséges.

Ukrajnában a negyedik legnagyobb párt a Szvoboda. A szélsőséges párt új arcai alig különböznek a régiektől. Egyikük a „Joseph Goebbels Politikai Kutatóközpont” alapítója, ő az emberi történelem „derült időszakának” nevezte a holokausztot.

Amikor kitört az ukrán válság, a nyugati bürokrácia sötétben tapogatózott. Decemberben, röviddel az oroszpárti ukrán elnök, Viktor Janukovics elleni  tüntetések kezdete után John McCain amerikai szenátor egy kijevi tömegtüntetésen a Szvoboda vezetőjét, Tiahnibokot a színpadon megölelve, biztosította a tüntetőket: „A szabad világ önökkel van, Amerika önökkel van.”

McCain és az ukrán szélsőjobbos Tiahnibok:

Februárban Franciaország és Németország felügyelte a Tiahnibok és két ellenzéki vezető, valamint Janukovics közötti béketárgyalást (bár Janukovics hamarosan kénytelen volt Oroszországba menekülni). Március elején pedig az amerikai külügyminisztérium leleplező nyilatkozatot publikált „Putyin valótlan állításai Ukrajnáról” címmel, és biztosította az amerikaiakat, hogy az ukrán szélsőjobbnak „nincs képviselője” a parlamentben.

Amikor Liz Wahl, a Kreml alapította angol nyelvű Russia Today TV amerikai műsorvezetője március 5-én élő adásban felmondott, ünnepelték bátorságáért. Wahl egy CNN-nek adott interjúban azzal magyarázta döntését, hogy undorodott attól, ahogy a TV úgy festi le az ukrán ellenzéket, mint neonácikat, és közölte: ő ezt „nagyon veszélyesnek” tartja.

Verheugen: fasiszták is bekerültek az ukrán kormányba

Nem igaz az orosz vezetés állítása, amely szerint fasiszták szerezték meg az irányítást Ukrajnában, az viszont biztos, hogy a Szvoboda (Szabadság) párt révén fasiszták is bekerültek a kijevi kormányba - mondta egy interjúban Günter Verheugen, az Európai Bizottság korábbi bővítési biztosa. A német szociáldemokrata politikus az EurActiv.de uniós ügyekkel foglalkozó német hírportálnak adott interjúban felidézte, hogy az Európai Parlament 2012 decemberében határozatban ítélte el a Szvobodát az Európai Unió (EU) értékeivel ellentétes rasszista, antiszemita és idegenellenes nézetei miatt, és felszólította az ukrajnai demokratikus erőket, hogy ne működjenek együtt a párttal.

A "moszkovita-zsidó maffiáról és disznó zsidókról papoló" Szvoboda politikájához képest a Jörg Haider-féle Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) tevékenysége "gyerekzsúr", pedig 1999-ben az EU számos tagországa szankciókat vezetett be Ausztriával szemben, amiért az FPÖ bekerült a kormányba - fejtette ki Günter Verheugen a portálon csütörtökön megjelent interjúban. A volt uniós biztos a napokban keményebben is fogalmazott, a hét elején a WDR 5 német közszolgálati rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy  "valójában nem is Moszkvával van gond, vagy velünk, hanem Kijevvel, ahol megalakult a 21. század első európai kormánya, amelyben fasiszták ülnek".

Eközben a Krím oroszországi annektálásáról szóló március 16-i népszavazáshoz vezető időszakban a Szvoboda aktívabb lett, mint valaha. A párt egyik fő követelése – hogy minden kormányzati ügyet csak ukránul lehessen intézni – törvénybe lett iktatva. Ezzel azonnal el lett lehetetlenítve az ukrán polgárok harmadrésze (60 százaléka krími), akik oroszul beszélnek.

Ami a neonáci puccsot illeti, jó hír, hogy a közvélemény-kutatások szerint Tiahnibok elfogadottsága mindössze 5 százalékos, ami jóval elmarad Vitalij Klicskó egykori ökölvívó és a volt jobbközép miniszterelnök, Julia Timosenkó támogatottsága mögött.

Ijesztő ugyanakkor az, amiről az Unian ukrán hírügynökség is beszámolt: a Szvoboda mellett más szélsőségesek is megerősödtek. A Jobb Szektor nevű ukrán szélsőjobboldali szervezet szerdán arról beszélt, hogy Ukrajnát újabb forradalom fenyegeti. Andrej Beleckij, a csoport egyik vezetője a többi között arról értekezett, hogy hisz a második fortradalomban, mert a célok még 30 százalékát sem érték el. „A Majdan által kormánynak adott hitel folyamatosan veszik el, mert harc nélkül visszaadták a Krímet. Ennek a kormánynak korlátozott legitimációja van, a választásokig. Nem maradt sok idejük. Minden nappal egyre kritikusabban állunk hozzájuk” – közölte a szélsőjobbos vezető. A szervezet hozzátette: egy katonai szervezet felállításába kezdtek bele. Az Orosz Légió nevű csoportba olyan önkéntesek jelentkezését várják, akik Oroszországgal szemben vállalnák a háborút.

A Jobb Szektor támogatói garázdálkodnak Lvivben:


A Foreign Policy szerint Vlagyimir Putyin krími invázióját el kell ítélni. Józan politika azonban csak a résztvevők alapos elemzésén alapulhat. Ehhez viszont el kell fogadni a Kreml álláspontját is, azaz, hogy a Janukovicsot megdöntő tüntetők közül nem kevesen – és Kijev új vezetői is – fasiszták, írja a lap.

A náci kollaboráns Banderát éltetik Kijevben, januári demonstráció:

atv.hu / Foreign Policy / Unian / ml

Ajánlom

További külföldi híreink