Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2014-03-20 08:14:00

Obama: kizárt, hogy Amerika katonai beavatkozást hajtson végre Ukrajnában

Barack Obama amerikai elnök kizárta, hogy az Egyesült Államok bármiféle katonai beavatkozást hajtson végre Ukrajnában.

"Úgy gondolom, még az ukránok is elismerik, hogy számunkra nem lenne helyes lépés katonailag összetűzni Oroszországgal, és ez nem lenne jó Ukrajnának sem" - mondta az elnök a kaliforniai televíziónak adott interjúban.

Obama szerint diplomáciai téren viszont Washington mindent megtesz annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljon Oroszországra krími politikájának megváltoztatása érdekében. Az Egyesült Államok egy szilárd nemzetközi koalíció kialakításán dolgozik, amely "világos üzenetet fog küldeni" Moszkvának - fogalmazott az elnök az NBC hálózathoz tartozó, San Diegó-i KNSD csatornának nyilatkozva.

Az Egyesült Államok - az Európai Unióhoz hasonlóan - szankciókkal sújtotta Oroszországot. Obama most úgy fogalmazott, hogy folyamatosan növelni kívánják a nyomást Moszkvára, hiszen az nem torpant meg a Krím magához ragadásának folyamatával.

Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkár egy szerdai washingtoni beszédben pedig  arra figyelmeztetett, hogy Oroszország terjeszkedése Ukrajnában a legnagyobb fenyegetés Európa biztonságára és stabilitására a hidegháború óta. A főtitkár kiemelte: "Az ukrán fejlemények kijózanító erővel intenek arra, hogy Európa biztonságát nem lehet biztosra venni... Számolnunk kell az orosz agresszió hosszú távú stratégiai hatásával biztonságunkra."

MTI

Ajánlom

További külföldi híreink